menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vraag over teveel water geven

Ga naar meest recente reactie

Arthur

Arthur

Hallo,

Ik heb een vraagje over het water geven van vaste planten in de tuin (zoals hortensia, clematis, rozen). In weken dat het vrij warm is (25 graden en meer) heb ik de neiging om om de drie, uiterlijk vier dagen water te geven of te sproeien. Bijvoorbeeld omdat blad slap gaat hangen bij planten die de hele dag in de volle zon staan. Na het water geven zien ze er altijd weer frisser en gezonder uit.

Zeker de laatste maanden is er in Nederland zeer weinig regen gevallen en is de grond kurkdroog. Nu zegt mijn vader echter geregeld dat ik niet teveel water moet geven, slecht voor de wortels, wortelrot, et cetera. Maar wat ik me dan afvraag, het is toch eigenlijk onmogelijk om in een tuin (met normale doorlatende tuingrond) teveel water te geven? Stel dat het twee weken lang stortregent? Dan gaan de planten er toch ook niet aan onderdoor?

En ik vroeg me af of er een methode is om te controleren wanneer vaste tuinplanten echt water nodig hebben. Ik zag laatst dat je ook een vinger in de grond kan doen (tot het tweede kootje) om het zo te controleren? Maar die truc was volgens mij bedoeld voor planten in pot? O.a. in de webshop van tuinadvies zie ik enkele hygrometers/vochtmeters. Maar ik lees dat die voor potgrond bedoeld zijn? Of ook te gebruiken in de tuin? Misschien dat iemand ervaring heeft met zo'n soort meter? Lijkt me erg handig.

Dank alvast voor eventuele reacties.

dinsdag 17 mei 2011 - 22:48
rombaft

Rombaft

ik ben geen specialist, maar ik denk dat je het een beetje op het buikgevoel moet doen, in een droge periode als nu lijkt het me onmogelijk om teveel water te geven ! toch zeker niet in volle grond, het grondwater staat overal laag dus... .

in het voorjaar na een natte winter is het een ander verhaal natuurlijk, dan staat het grondwater hoog en kan het gegeven water misschien niet altijd weg en krijgen de planten "natte voeten" waar ze idd niet gek op zijn.


Verder kan een pluviometer, een eenvoudig modelletje zoals op foto bv (verkopen minder opvallende in aveve) ook handig zijn om te weten hoeveel het nu eigenlijk geregend heeft, is anders heel moeilijk in te schatten, als er 's nachts bv enkele buien passeren en er 5mm geregend heeft (5L/vierkante meter) moet je je planten dus geen water gaan geven. Als je ziet dat het op enkele dagen 20mm of meer geregend heeft dan kunnen de planten weer een tijdje voort etc...

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ter info, je kan zelf bijna nooit zoveel en gelijkmatig water geven als regen, als het eens goed regent op een dagje kun je al snel 10 liter per vierkante meter hebben, zelfs met een kleine tuine van 200 vierkante meter spreken we hier dus over 2000 liter !!!
woensdag 18 mei 2011 - 07:43
Cindyke24

Cindyke24

Dat heb ik ook gehoord!! De reden wist ik niet, maar wel dat dat beter is!!
woensdag 18 mei 2011 - 08:16
cee

Cee

Ik heb dit jaar alleen nog maar de nieuwe aanplanten water gegeven, de rest moet maar zelf op zoek gaan naar water, daar worden ze sterk van.
Al merk ik dat sommige planten met grote bladeren er eigenlijk een beetje behoefte aan hebben.

Het mag het natuurlijk wel eens goed regenen van mij!!

woensdag 18 mei 2011 - 10:53
Polplastron

Polplastron

Ik ga volledig met Cee mee. Enkel nieuwe aanplant krijgt water.

Ook de helleborussen hebben water gekregen omdat ze helemaal slap lagen op de grond. Maar de varens, tuingeraniums, rozen, struiken e.d. moeten zelf hun plan maar trekken.

De meeste planten slagen er immers in om ook bij deze droogte nog ergens wel wat water uit de grond te halen. Planten die niet tegen dit weer kunnen, zal ik niet vervangen of zal ik verplaatsen naar een ander stuk van de tuin. Naar mijn inzien heeft het geen zin om constant tegen de natuur te moeten vechten. Gemakkelijker is het om planten te kiezen die passen bij je omgevingsfactoren dan die factoren te proberen aan te passen aan de planten die je graag ziet.

Groeten,

Pol
woensdag 18 mei 2011 - 14:58
Metrop30

Metrop30

zolang ze niet hoeven te zwemmen en de aarde zijn korrelstructuur blift houden en geen drap wordt zit je goed..

om de planten te koelen drinken ze meer... dus ze lekker nat sproeien is ook lekker als de zon maar niet te fel is..
woensdag 18 mei 2011 - 15:27

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon