Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/31/allerlei-vragen-ivm-de-tuin/16249/wespen-bijen-horzels

menu
Tuinadvies
0

Wespen bijen horzels

Ga naar meest recente reactie

Ritje

Lieve mensen,

Ik heb me laten vertellen dat een notenboom zou helpen tegen vliegen e.d. maar het meeste last heb ik van wespen, bijen en horzels Het is een ware plaag, in de zomer kan ik niets openzetten en ook buiten zitten is zo goed als onmogelijk . Ik hou van dieren maar deze zijn met veel te veel ! Heeft er iemand tips a.u.b.?


Met vriendelijke groeten,
Ritje

woensdag 30 april 2008 - 01:26

Lysianthus

Goedemorgen Ritje,

Hartelijk welkom op dit forum.
Zijn ze in je tuin in abnormale getallen aanwezig? misschien is het dan niet slecht om eerst de oorzaak te zoeken en dan kan je beter bestrijden.
Kijk ook eens op tuinadvies.be en tik daar in de zoekrobot alle betreffende onderwerpen, misschien vind je daar info.....................
Verder zal er hier seffens nog wel iemand langs komen met goude raad.
woensdag 30 april 2008 - 09:37

Beginnendtuinier

als je op je terras zit dan kan je een schaaltje met een hoopje koffie in brand steken zodat het begin te smeulen en dan blijven ze ook weg

greetz Damy
woensdag 30 april 2008 - 14:03

Lino

Heb je al geprobeerd met wespenvallen?
[afbeelding verwijderd niet-https]
ze bestaan ook in mooie glazen uitvoeringen (heb ze al bij Aveve gezien)
woensdag 30 april 2008 - 16:59

Printemps

hallo

heb ook zo een wespenval
heb zelfs eens speciale lokstof gekocht en zelfs dat lusten ze niet
ze eten liever mijn houte schutting en vallen mijn gasten lastig(bbq)

maar nu is er wat verder int straat wat oude koterij afgebroken
misschien was daar hun woonst wel en zijn er nu wa verdwenen

NB heb er dit jaar nog geen gezien(wespen)

woensdag 30 april 2008 - 17:16

Ritje

Hartelijk dank voor de reactie Lysianthus ,Damo en Lino !
Die koffietip ga ik eens proberen , wespenvallen heb ik 2 jaar achter elkaar geprobeerd maar spijtig genoeg zonder resultaat . Het vervelende is bovendien dat de honden naar die beestjes happen en dan is het telkens de kunst om zo vlug mogelijk bij de dierenarts te zijn voor ze stikken Mijn naaste buur heeft enkele kasten met bijen maar geen enkele bloem in zijn tuin, natuurlijk komen die beestjes hun buikje hier vol eten. Op de duur zit er niks anders op dan alle bloemen overal weg te halen maar of het dan opgelost is? Dat verklaart dan ook ook de wespen en horzels weer niet mijn gedacht?
Misschien komt er nog iemand met een tip, ondertussen ga ik even een kijkje nemen op de site die Lysianthus aanbeveelde ) Nogmaals reuze bedankt , heel fijn dat ik hier terecht kan en dat jullie willen meedenken

Lieve groetjes, Ritje
woensdag 30 april 2008 - 17:29

Ritje

Ik geloof je direct Printemps, ze ziten allemaal hier !!! Om er maar even een vrolijke noot door te gooien...al is het een beetje groen

Groetjes, Ritje ;o)
woensdag 30 april 2008 - 17:41

Printemps

voor die wespen ga ik deze zomer wat experimenteren
bvb limonade of cola met droge bakkersgist
bier met gist,zolang het maar vies is en stinkt
mijn vader zegt steeds,wespen zijn smerige beesten,welk dier eet er anders rot fruit enzo

NB wel lokken naar de achtertuin en niet naar het terras
dus die mooie glaze lokfles niet op het terras

maar ze zitten hopelijk voor mij misschien in brecht

mvg
an
woensdag 30 april 2008 - 17:56

Jdcoster

Horzels zijn grote vliegen die eigenlijk parasiteren op grote zoogdieren. Ze leggen eitjes in de neus of op de huid van paarden,runderen ... Niet meteen ook mijn favoriete insecten maar steken kunnen ze niet. Hier in West-Vlaanderen komen ze weinig voor. In de Antwerpse kempen kan dat anders zijn.
Ik weet dat niet maar ik denk echter eerder dat u hommels bedoelt.
Hommels leven, net als de biien van bloemennectar en hebben totaal geen belangstelling voor de mensen en hun huisdieren tenzij u hun nesten verstoort, er naar slaat, hun oogst wegneemt of ... in het geval van uw honden: er naar bijt. Dan steken ze. Ik kan hen begrijpen. Ik hou er ook niet van dat honden naar mij bijten.
Bij mij vliegen er dagelijks +- 150.000 bijen (3 volken) in en uit en niemand heeft daar last van. Mijn terras, waar we geregeld eten en bezoek ontvangen ligt zelfs op 15 meter afstand van de vliegspleet van de bijenkasten.
Zowel de hommels als de bijen zijn nuttige dieren voor de land- en tuinbouw. Zij zorgen voor de bestuiving van heel wat fruit en groenten die op uw bord komen. Ze zijn beschermd en hebben een economische waarde.
Tomatenkwekers kopen hommelvolkjes bij gespecialiseerde kwekerijen en plaatsen die in de serres voor de bestuiving van de planten en imkers worden goed betaald om hun kasten in aardbeitunnels of nu in de boomgaarden van Haspengouw te gaan plaatsen
Wespen doen soms een beetje moeilijker. Zij voederen hun larven met allerlei zoetigheid en zelfs vlees.
Daardoor zien zij de buitenmaaltijden die de mensen in de zomer soms organiseren als een buitenkans en cirkelen daar graag rond. Opgedronken met uw limonade of gekneld onder een arm waar ze net onderdoor wilden vliegen op weg naar uw taartpunt, kunnen zij inderdaad een gevaar betekenen.
Kun je wespennesten lokaliseren in uw buurt, dan mag je altijd de brandweer verwittigen. Zij komen ze vernietigen. Zelf kun je vallen in de buurt hangen met restjes bier, limonade en fruit. Dat helpt.
Noch wespen, noch hommels zul je op dit tijdstip van het jaar in grote getallen zien. De enkele bevruchte koninginnen van beide soorten die de winter doorgekomen zijn, zijn nog maar onlangs uit hun winterslaap ontwaakt en zoeken nu naarstig naar een geschikt plaatsje voor hun nest, in een haag, in de grond, in een muurspleet of een mezenkastje ... . Pas in volle zomer komt hun volk op sterkte.
Ik hoop dat ik hiermee een klein beetje aan de vooroordelen t.o.v. bijen en hommels heb kunnen verhelpen.
Om nu te antwoorden op uw vraag, die notelaar zal niet helpen.
Groetjes
vrijdag 2 mei 2008 - 23:21

Ritje

Met veel aandacht heb ik uw reactie gelezen waarvoor dank.
Het lijkt of ik iets heb tegen alles wat vliegt maar het tegendeel is waar, ik zal , zelfs insecten, nog eerder buitenzetten dan doodslaan! Het is hier echter een ware plaag, we zitten zowel binnen als buiten tussen de wespen en da's écht niet leuk meer.Ik heb de brandweer gebeld en kreeg hetzelfde verhaal "in deze tijd van het jaar zijn er nog geen wespen " Ondertussen hebben we één nest gevonden op zolder, die bevindt zich schuin boven de verwarmingsinstallatie ergens achter de dakisolatie dus de winter doorkomen zal qua temperatuur geen probleem geweest zijn veronderstel ik. We moesten echter maken dat het luik terug dicht was want het krioelt ervan,misschien zit er wel meer dan één nest ?
Bijen ken ik ondertussen vrij goed, die zijn ronder van vorm, wespen eerder langwerpig en veel groter (deze toch!) Ik denk dat die nest er al minstens 2 jaar zit, kan ook veel langer zijn maar er is niet eerder naar gezocht, zolang er geen abnormale populatie is geen probleem voor mijn part. Nu ze echter binnen zitten is er geen ontkomen meer aan moet er wel iets gebeuren.De brandweer komt "misschien volgende week woensdag of donderdag"want ze wachten tot ze er eerst een aantal bij elkaar hebben Dàt begrijp ik nu weer niet, ze zitten tenslotte binnen maar ja, er is wel meer wat ik niet begrijp...

Groetjes, Ritje
zaterdag 3 mei 2008 - 17:48

Printemps

hallo

er zijn al wel terug wespen
ze vliegen nu al uit om nestmaterialen te verzamelen
ze eten ? schrapen hout van de planken om daarvan hun nest te maken
wat ik daar aan moet dat weet ik niet
en niemand weet er een oplossing voor

mvg

an

ritje; succes met de brandweer en wees wa voorzichtig hé

woensdag 7 mei 2008 - 13:30

Ritje

Hoikes

Het is hier een ware soap aan het worden! De brandweer is geweest maar doet er niks aan, ze zijn niet zeker of het wespen of bijen zijn. Nu woont er naast ons een imker, daar hebben we een exemplaar aan laten zien en hij zegde dat het noch wespen,noch bijen zijn. Hij had er een woord voor maar dat ben ik kwijt. In ieder geval zitten we nog steeds met die beesten en inderdaad An, van hout maken ze hun nest. Onze zolder is helemaal "gestut" met hout dus feest ! Ze hebben ons aangeraden om alle kieren dicht te maken zodat ze niet naar beneden komen..ik zal een wegwijzer hangen ! Dit is toch te gek voor woorden,als de brandweer het nog niet weet en dan maar niets doet zulllen we er zelf iets op moeten vinden. En dat na een week miserie !

Groetjes,ritje

Bedankt an, lief van je
Ik zoek hoe dan ook verder en hou je op de hoogte
woensdag 7 mei 2008 - 14:47

Tekst aangepast

Lino

De brandweer is geweest maar doet er niks aan, ze zijn niet zeker of het wespen of bijen zijn. Nu woont er naast ons een imker, daar hebben we een exemplaar aan laten zien en hij zegde dat het noch wespen,noch bijen zijn. Hij had er een woord voor maar dat ben ik kwijt.

Dan moeten we eerst te weten komen welke beestjes het zijn.

Bij [afbeelding verwijderd niet-https]

Hommel [afbeelding verwijderd niet-https]

Wesp [afbeelding verwijderd niet-https]

Hoornaar [afbeelding verwijderd niet-https]

Daas [afbeelding verwijderd niet-https]

Horzel (? geen idee hoe die eruit ziet)
woensdag 7 mei 2008 - 16:15

Ritje

Bedankt Lino , dat is vriendelijk en maakt het al duidelijker
Ik wou het opzoeken maar waar begin je als je niet eens de naam weet? Ik zou zweren dat het wespen zijn MAAR er zijn ook wel degelijk bijen bij . Ze komen blijkbaar binnen door spleten onder de dakpannen op verschillende plaatsen maar volgens de brandweer gaan ze langs daar ook terug weg. Hoewel, ze zijn niet eens op zolder geweest , hoe kunnen ze dan weten dat er geen nest is? Zoals ik al schreef wonen we naast een imker wat op zich geen probleem is, andere jaren kochten we er zelfs honing van maar door één of andere ziekte heeft hij er geen meer .De naam van dat beestje zit hier niet tussen het leek wel een kruising van de twee?! Mijn gedacht verbroederen ze hier op zolder...

Groetjes,
Ritje

woensdag 7 mei 2008 - 17:11

Tekst aangepast

Semperfi

Bijen en Hommels zijn mucho sympatico, maar Dazen daar moet ik niet van hebben.
Wespen, ja .... ik hou er niet van van en zij niet van mij, wij blijven dus op afstand, maar oorlog is het niet. Als ik er eentje kan helpen die in het zwemdok gesukkeld is zonder zwembandjes ... nou dan haal ik die er wel uit !
donderdag 8 mei 2008 - 22:36

Printemps

aan Ritje

heb nog een mail gestuurd

mvg
an
zaterdag 10 mei 2008 - 12:23

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken