menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Onbekende insect in de tuin

Ga naar meest recente reactie

RHKW

RHKW

Ik heb sinds twee dagen een enorme plaag insecten in de tuin. Via het internet kan ik niet achterhalen wat dit voor beestjes zijn. Iemand die dit insect kent en hoe je dit moet bestrijden?

Allemaal Beestjes

dinsdag 9 augustus 2022 - 19:51
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Bladluis.

Geen duidelijke foto maar hij lijkt op deze: https://influentialpoints.com/Gallery/Tuberolachnus_aphids.htm Die komen vooral op wilg voor. Als je er achter komt van welke boom, plant ze afkomstig zijn kun je die rechts boven (wetenschappelijke of Engelse naam) op deze site invoeren. Dan krijg je de bladluizen te zien, die daarop voorkomen.

Ik bestrijd ze nooit. Vaak gaat het vanzelf weer over en ze trekken allerlei leuke insecten aan.
Deze soort blijft wel het hele jaar op dezelfde boomsoort. Vaak wisselen bladluizen van plantensoort. Dan zijn ze opeens verdwenen zoals de bladluizen op onze vlier. Bladluizen in bomen zijn trouwens lastig te bestrijden. Het ene jaar zijn er veel meer dan het andere. Bij mij zijn er juist weinig door de de grote droogte.

Groet Thijs
dinsdag 9 augustus 2022 - 21:02
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Moest ook nog even aan de takluis denken, die vooral met kerst altijd op forums wordt gevraagd. Als je je kerstboom in de tuin hebt gezet is die soort ook mogelijk: https://forum.waarneming.nl/index.php?topic=445069.0 Daar heb ik destijds wat extra informatie geplaatst in mijn antwoord.

dinsdag 9 augustus 2022 - 21:53
RHKW

Tekst aangepast

RHKW

Dank voor je reactie. Via via zijn we bij de dromedarisluis uitgekomen. Denk idd dat deze soort zich via de boswilg in onze tuin verspreid (met echt 1000-en te tegelijk). Bijkomend verschijnsel is dat de wilg wespen aantrekt die afkomen op zoetigheid op de bladeren van de boom. Circle of life zullen we zeggen
dinsdag 9 augustus 2022 - 23:32
Tuinprins

Tuinprins

Dromedarisluizen scheiden veel honingdauw uit. Dat is een plakkerig goedje waar wespen (en andere insecten zoals mieren) dol op zijn. Dus niet de wilg scheidt zoetigheid af maar de dromedarisluis.

Gegroet, de tuinprins
woensdag 10 augustus 2022 - 05:55
thijsdegraaf

Thijsdegraaf

Ik denk, dat RHKW dat ook bedoelt (zoetigheid op de bladeren). Dan klopte het dus, wat ik dacht. De tekening van deze bladluis is opvallend, maar was niet zo duidelijk te zien op de foto, dat ik het met 100% zekerheid durfde te zeggen.
Op dit moment zijn er heel weinig bladluizen bij mij zoals ik schreef. Behalve de lucilia's en dambordvliegen is het droevig gesteld met de hoeveelheid en verscheidenheid insecten in de tuin. De voorspelde regen wordt steeds weer een dagje verder weg geschoven.

Groet, Thijs
http://www.tuin-thijs.com/bladluizen-aphididae.htm
zondag 14 augustus 2022 - 11:57

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon