Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/71790/houtduiven?selectCountry=1

menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Houtduiven

Ga naar meest recente reactie

jaak van Hoof

Jaak van Hoof

In onze tuin ontvangen we vele vogels en geven ze ook eten. Mussen, merels, vinken, meesjes, roodborstjes, groenling en zelfs zanglijsters. Maar ! door eten te geven komen vele houtduiven of bosduiven onze tuin bevolken. Zij laten heel veel vuil achter... hoe kan ik deze duiven afschrikken zonder de andere vogels te verjagen ?

Allemaal Beestjes

maandag 20 juni 2022 - 10:28
Tuinprins

Tuinprins

Volgens mij is dat niet mogelijk.

Ik vind dit zo'n typisch geval van 'having your cake and eat it too' ... Anders gezegd: als je de vogels blijft voeren zullen de houtduiven ook blijven komen. Als je allemaal dingen gaat verzinnen om de houtduiven te laten verschrikken (bijv. cd's ophangen of repen zilverpapier)) dan zullen andere vogels (i.h.b. zanglijsters) daardoor ook wegblijven.

Gegroet, de tuinprins


maandag 20 juni 2022 - 13:22
Peterplant

Peterplant

Je zou constructies over je voederplekken kunnen maken van gaas met zulke openingen dat alles er door kan behalve houtduiven. Wel een ruime constructie want ze hebben lange nekken.
maandag 20 juni 2022 - 13:30
leerling

Tekst aangepast

Leerling

We hebben een grondvoedertafeltje onder een beschermkooi gezet. https://www.nl.vivara.be/beschermkooi-maxi is een kooi met gaten waar merels nog gemakkelijk doorkunnen.
(Niet zeker of dat dezelfde kooi is als https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/23898/beschermkooi-voor-kleine-tuinvogels-kopen-tuinvogels-beschermen Eekhoorns vinden het in elk geval geen probleem om in de onze te geraken. Bij de maxi-kooi op https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/27917/beschermkooi-maxi-tuinvogels-56-cm staat dat ze tijdelijk uitverkocht is.)

Op die kooi ligt een glazen plaat (een oude legplank van een koelkast). Zo blijft het voer (meestal) droog.

Het grondvoedertafeltje is eerder klein. Ik vind het nergens meer, maar https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/29509/compacte-voederschaal-in-metaal-voedertray lijkt er nog het meest op. Zoals Peterplant al schreef, houtduiven hebben lange nekken en zullen eten dat te dicht bij de rand ligt alsnog komen oppikken.

Daarnaast hebben we voederstations waaraan voederhuisjes hangen waar bosduiven ook niet bij kunnen. Dat maakt dat ze alleen nog bij het voer kunnen dat andere vogels morsen.
Ze komen dus nog wel mee-eten, maar zeker niet massaal.
maandag 20 juni 2022 - 13:46
Hazelrah

Hazelrah

Hallo Jaak, in mijn ervaring zijn duiven geen "klimmers" maar echte grondeters om het zo maar te zeggen. Als voer een stukje hoger staat / hangt nemen ze niet de moeite. Misschien is het een optie om het voederen op te hangen of wat hoger aan te bieden ?
dinsdag 19 juli 2022 - 09:32
leerling

Leerling

@Hazelrah
De houtduiven hier vinden hoogte geen probleem. Zolang ze een plaatsje hebben waarop ze kunnen landen, zullen ze komen mee-eten.

Vroeger stond hier een voedertafel op voet. Pas toen we de ruimte tussen het dak en het tafelblad verkleinden door er halverwege rondom een latje tegen te timmeren, konden de duiven er niet meer bij.

Als je alleen op hoogte voert, ga je wel grondvogels zoals merels, vinken, heggenmus, roodborstjes... ontmoedigen.
vrijdag 22 juli 2022 - 23:20
PeterC

PeterC

Volgens mij is het het beste om niets te voederen.
zondag 31 juli 2022 - 19:01

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon