menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Raap je mee?

leerling

Leerling

De hoofdtrek van de amfibieën is begonnen. Wat later dan anders door de late winterprik. Maar 'k heb de indruk dat ze hun verloren tijd willen inhalen, want er waren er hier vandaag uitzonderlijk veel op pad.

Woon je in een buurt waar amfibieën zitten en help je hen graag?
Dat kan al heel gemakkelijk door traag te rijden tussen avondschemer en ochtendgloren.

Zin om mee te helpen om hen veilig de andere kant van de weg te laten halen?
Zelfs in een straat waar maar om het kwartier een auto doorrijdt, kunnen er heel wat slachtoffertjes vallen. De weg is meestal warmer dan de omgeving (vergelijk het met een accumulatiekacheltje). Amfibieën zijn koubloedig en vinden dat beetje extra warmte zalig. Daar gaan ze dus eerst rustig van genieten voor ze de weg oversteken, recht in het spoor waar de banden rijden. En weten die beesten veel dat je zo'n weg best dwars oversteekt. Schuin kan toch ook, al helemaal als dat de kortste weg is naar de poel? Kan je lekker lang genieten van die warmte.
'Oversteken' kan dus gemakkelijk 15 minuten en langer duren.

Helpende handen zijn altijd welkom.
Voor België kan je op https://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet/acties/ik%20wil%20mee%20helpen opzoeken wie in jouw buurt de overzet coordineert, of hoe je zelf een actie kan starten.
Op die website kan je een boel informatie vinden over amfibieën en reptielen. Ook hoe je bv. poelen en tuinvijvers kan aanleggen voor amfibieën.
Heeft iemand weet van een gelijkaardige werkgroep in Nederland?

Alvast bedankt!
zaterdag 10 maart 2018 - 22:38

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon