menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Hommelkast / hommels

Jensvda

Tekst aangepast

Jensvda

Hallo,

Ik zou graag zelf een hommelkast / nest maken. Had al gelezen dat ze niet graag splinternieuwe nesten hebben dus heb hier en daar wat oude planken kunnen bekomen. Ga daar een nestkast van maken. Maar zijn er bepaalde vormen of soorten waar ze liever in nestelen dan andere?

Waar let ik best op, mag de ingang van een stukje PVC buis zijn die wat uitsteekt?

Heb al paar soorten gezien, een plannetje zou ook altijd handig zijn.

Graag tips & tricks .

Alvast bedankt !
woensdag 28 februari 2018 - 10:28
leerling

Leerling

Je kan er eenvoudige maken van bv. een omgekeerde bloempot of een oude theepot, of wat oude bakstenen en planken gebruiken. Zie bv. http://www.bumblebee.org/nestbox_plans.htm en https://www.youtube.com/watch?v=DYKAvRsS3uo

Als je de kans op gebruik van het nestkastje wil vergroten, ga je best eens langs bij een dierenspeciaalzaak om er nestmateriaal van muizen te vragen. Hommelkoninginnen hebben een voorkeur voor muizennesten en zouden op de geur van het materiaal afkomen.
Verder zouden nestkasten waarvan de bodem een 5 tot 10 cm onder de grond zit en waarvan de ingangspijp 30 tot 80 cm lang is, meer succes hebben dan andere. Je kan de koninginhommel misleiden door aan de ingang van een bovengronds kastje een buis te bevestigen die een bocht onder de grond maakt.

Op https://aktion-hummelschutz.de/schutz/hummelhaus-bauanleitung-hummelkasten/ vind je nog een plannetje voor een eenvoudige houten nestkast (met zo' buis die een bocht maakt). Zelfs als je Duits wat roestig is, is het plannetje duidelijk genoeg. 't Is een interessante site. Eventueel kan je de url in Google translate ingeven om zo de redelijke vertaling lezen.
zaterdag 3 maart 2018 - 22:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon