menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Stro bijenkorf

Ga naar meest recente reactie

Azoz

Azoz

Hallo iedereen !

ik kom toevallig op de site van dille & kamille een strooien bijenkorf tegen. Ik vind dat een mooi ding en zou het gewoon voor de sier zelfs al in de tuin durven zetten. Maar ik vroeg me ook af of hier ook effectieg bijen in zouden komen huizen? Kan iemand me hier info over bezorgen. Ik heb niet de intentie om de honing te roven of zo, maar indien de bijtjes er mee blij zouden zijn, ware dat nog een extra reden om er eentje aan te schaffen.

hieronder probeer ik nog even de foto te plakken.

groetjes

Allemaal Beestjes

dinsdag 7 april 2015 - 15:02
Azoz

Azoz

Dit blijkt een lastige vraag te zijn... Niemand enige suggestie? Of is dit gewoon geen goed idee?

Grtn

Azoz
woensdag 8 april 2015 - 14:51
Roeli

Roeli

Als je hem voor de sier wilt, wat let je dan om hem neer te zetten.
Of hij gebruikt gaat worden merk je van zelf wel.

gr. Roeli
woensdag 8 april 2015 - 15:44
jdcoster

Jdcoster

Zelfs al zou er daar een imker in de dichte buurt actief zijn waarvan de bijen regelmatig zwermen, dan is de kans nog enorm klein dat er daar een bijenvolk zou in trekken.
Zonder een imkercursus te volgen of de kennis van iemand te kunnen opdoen, zou ik het afraden van daar bijen in te installeren.
Die strokorven worden nu bijna enkel nog gebruikt om een bijenzwerm te vangen en mee te nemen. Om er permanent een volk in te huisvesten zijn ze nogal onpraktisch en gaan niet lang mee, ook al stonden ze overdekt en uit de wind. De korven werden vroeger regelmatig hersteld (winterwerk voor de imker) en om ze goed af te dichten, besmeerd met koemest ... .



woensdag 8 april 2015 - 17:10
leerling

Leerling

Op het gevaar af alle imkers op deze website over me heen te krijgen, misschien toch ook even meegeven dat honingbijen en solitaire bijen niet meteen vrienden zijn van elkaar. En dat solitaire bijen meestal degene zijn die de duimen moeten leggen. Hierover bestaan verschillende studies (google maar even). Imkers bekritiseren die graag op hun websites door verhalen over eigen bevindingen te publiceren die ze dan graag illustreren met foto's van - meestal grotere - solitaire bijen die samen met een honingbij op 1 bloem zitten.
Op http://www.bijenhelpdesk.nl/Bijen/Honingbijen/Concurrentie.htm vind je zowel de mening van een imker als de referenties naar een aantal wetenschappelijke studies.
Laat me het erop houden dat waarschijnlijk meer onderzoek nodig is om uitsluitsel te geven.

Ondertussen zouden virussen die momenteel lelijk huishouden onder de honingbijen ook solitaire bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders... bedreigen. Zie o.a.http://www.ipsnews.be/artikel/honingbijen-brengen-wilde-broertjes-gevaar

Solitaire bijen zijn betere bestuivers zijn dan honingbijen. (Zie o.a. http://www.solitairebijen.ugent.be/SB_website/levenswijze.html) Die kunnen we echt niet missen.
donderdag 9 april 2015 - 00:49
Azoz

Azoz

Ok, bedankt Jdecoster en leerling voor de adviezen.

Ik had intussen ook op internet al gevonden dat dit soort korven voor meermalig gebruik niet te adviseren is, kan blijkbaar ook een bron van ziektes voor bijen betekenen, en dat willen we uiteraard helemaal al niet. Of een broedkorf voor wespen worden en dat is nu ook niet echt de bedoeling. Ik laat het dus maar voor wat het is.

Imkerij lijkt me een heel interessante bezigheid, maar daar heb ik op dit moment niet de tijd voor, noch de kennis. Ik laat dat dus maar beter over aan de echte imkers die met kennis van zaken zorgen voor de bijtjes.

Ik zal het dus maar houden bij het zorgen voor bloemen om de bijtjes op die manier van nectar te voorzien, en zo mijn steentje bijdragen

Groetjes

Azoz
donderdag 9 april 2015 - 09:18
jdcoster

Jdcoster

De tijd dat hommels en solitaire bijen door imkers uit de buurt 'weggewerkt' werden is al lang voorbij hoor.
In de tijdschriften van de imkerbonden wordt er zelfs behoorlijk veel aandacht geschonken aan de solitairen. En zij gaan inderdaad ook achteruit, dat kan ik elk jaar in mijn eigen tuin vast stellen. Door de varroamijt zal het wel niet komen want ze passen niet in het leefpatroon van de mijt.
Blijft over: verschraling van de onze leefomgeving qua aantal plantensoorten door ver doorgedreven monoculturen en de daaraan gekoppelde bespuitingen met pesticiden.
Ik integreerde in mijn eigen nieuwe bijenhal +- 8 m2 wanden voor solitaire bijen maar nog niets kan garanderen dat ze daar verschijnen. dat heeft niets met de honingbijen te maken, enkel met het feit dat de wijde omgeving niet interessant genoeg meer is voor hen.[afbeelding verwijderd niet-https]'/>
donderdag 9 april 2015 - 09:44
jdcoster

Jdcoster

We wijken natuurlijk al ver af van het gebruik van die strokorf ... .
Op een zonnige plek uit de regen, een bijenhotelletje hangen is dus nuttiger dan een stokorf plaatsen.
donderdag 9 april 2015 - 09:46
Azoz

Azoz

En van die bijenhotelletjes heb ik er al enkele in de tuin hangen, en die worden druk gebezigd door de bezige bijtjes samen met enkele andere insectenhotelletjes.

Azoz
donderdag 9 april 2015 - 10:10
leerling

Leerling

@jdcoster
Je hebt er een mooie constructie van gemaakt.

Maar ik begrijp je redenering niet. Hoe kan een omgeving nog wel interessant zijn voor honingbijen maar niet meer vor solitaire bijen?

@Azoz en anderen met bijenhotelletjes
Als je wat plaats over hebt op een beschutte, zonnige plaats is een zandhoop of een bak gevuld met zand ook welkom. Zowat 3/4 van alle bijensoorten nestelen nl. in de grond. Soms doen ze dat ook tussen de tegels van een tuinpad. Veel mensen zien de hoopjes zand op de tegels liggen, denken dat ze met mieren te maken hebben en halen het vergif boven.

Belangrijker nog voor zowel solitaire als honingbijen is, zoals jdcoster ook al aangaf, voldoende gevarieerd, gifvrij voedsel aanbieden.

http://www.natuurpunt.be/wilde-bijen-je-tuin geeft o.a. tips voor bijenhotels, planten die bijen graag bezoeken, zandbakken, houthopen (sommige bijen graven liever hun eigen gangetjes), en nog veel meer.
donderdag 9 april 2015 - 22:15
jdcoster

Jdcoster

Zowel de honingbijen als de solitaire bijen hebben het moeilijk. Ik verloor deze winter 3 van de vijf volken op die stand daar. bij sommige leden van de imkervereniging was het nog erger.


Honingbijen en wilde bijen bestuiven niet noodzakelijk dezelfde planten.
Er zouden ongeveer 300 soorten solitairen zijn in onze streken. Bepaalde soorten daarvan specialiseren zich in bepaalde soorten planten. Zo vliegen de grote wolbij, lathyrusbij of wormkruidbij niet op het fruit of op lindenbomen bijvoorbeeld.
Tussen de hectaren en hectaren monoculturen met maïs, aardappelen of raaigras valt er zelden nog iets anders te bespeuren. Wanneer hun drachtplanten wegvallen, verdwijnen ook eerst deze soorten. Op bepaalde specifieke solitaire bijen parasiteren er dan weer andere soorten die dan mee verdwijnen enz.
vrijdag 10 april 2015 - 00:14
jdcoster

Jdcoster

Ook interessant is deze VARA-uitzending van een tijd geleden.

https://www.youtube.com/watch?v=Dl9Peb9rkqw
zondag 12 april 2015 - 10:33

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon