Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/58249/vogelvoederhuis-en-nestkasten-behandelen

menu
Tuinadvies
0

Vogelvoederhuis en nestkasten behandelen

Dkh

Hallo allemaal,

Graag had ik met de winter in zicht in de tuin een vogelvoederhuis en ook wat nestkasten willen installeren.

Uit ondervinding weet ik dat het hout helaas soms al na een jaar in regen en wind rot wordt.

Ik had dan ook graag mijn nieuwe voederhuis en nestkasten willen behandelen met een milieu (en voornamelijk vogelvriendelijk!) product dat houtrot tegengaat.
Ik ben al te weten gekomen dat vooraf geimpregneerd hout schadelijk stoffen bevat dus dat is geen optie.

Iemand advies??

donderdag 30 oktober 2014 - 12:44

Patrikc

Als je enkele €'s meer betaalt heb je een nestkastje en voederhuisje in houtbeton, die 10tallen jaren meegaan en op een jaarlijkse schoonmaakbeurt na volledig onderhoudsvrij zijn.
donderdag 30 oktober 2014 - 14:12

Leerling

Nadeel van vogelvoederhuisjes is dat die meestal moeilijk schoon te maken zijn. Ze worden ook meestal afgemaakt met 4 opstaande randen "om het zaad niet te laten wegvliegen", waardoor ze nog moeilijker te reinigen zijn.

De vorige eigenaars van dit pand hebben er zelf een paar in elkaar getimmerd van multiplex (zonder randen ) en die een paar lagen verf gegeven. De voet van een van de huisjes was weggerot, maar de huisjes zelf zijn nog altijd in goede staat. Om te vermijden dat de vogels verf mee naar binnen pikken, hebben we er wel een grondvoedertafeltje ingezet. (http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=664)

Achteraan hebben we nog zo'n grondvoedertafeltje met een kooi erover (http://www.nl.vivara.be/product/id=61/beschermkooi_midi__maxi.html), zodat kleine grondvogels ook aan hun deel komen, en een Advanced paalsysteem (http://www.nl.vivara.be/sub_category/id=79/ophangsystemen.html). Dat paalsysteem is niet goedkoop, maar het materiaal is echt stevig. De verankering is heel degelijk (in de grond draaien en dan met een vierpuntsstabilisator vastzetten) en de extra elementen hang je vast met een soort haak. Geen gedoe met schroeven die na een tijdje loskomen dus.

Ik heb mezelf ook laten verleiden door nestkastjes in houtbeton, maar toen ze thuis arrivereerden, schrok ik toch wel erg van het gewicht van die dingen. Waarschijnlijk geen probleem als je ze in een muur kan bevestigen, maar niet meteen iets wat ik in de bomen wil hangen. Ze zijn naar een vriend gegaan die onlangs naar een boerderij is verhuisd.

Ik heb nu terug een stel ruitvormige nestkastjes gekocht (http://www.nl.vivara.be/product/id=366/nestkast_jamaica.html). 't Voordeel van die kastjes is dat er minder nestmateriaal nodig is dan bij de klassieke rechthoekige. In onze vorige tuin hadden we er gelijkaardige en toen we verhuisden waren die, na vele jaren gebruik, ook nog in prima staat.
zondag 16 november 2014 - 21:49

Dkh

Bedankt voor de antwoorden.

Houtbeton is niet enkele euro's duurder, het is vaak dubbel zo duur..
Daarenboven heb ik verschillende nestkasten die nog goed zijn, dus behandel ik die liever zodat ze nog enkele jaren langer meekunnen dan nu al nieuwe en duurdere te gaan kopen.

Ik heb trouwens dezelfde vraag aan de vogelbescherming gesteld en zij zeggen het volgende:

"Je kunt een nestkast met verf of vernis behandelen zolang deze niet “dekkend is. Het hout van de nestkast moet kunnen ademen. Een nestkast die niet kan ademen wordt binnenin vochtig wat schimmelvorming en de groei van bacteriën en mijten bevordert. Je mag bijvoorbeeld wel het dak waterdicht maken. Gebruik natuurverf die geschikt is voor buiten hout te verven.
Verder hebben we al vernomen dat mensen hun houten meubelen en nestkasten met gewone zonnebloemolie inverven. Misschien is dit ook een optie."

Ik heb nu doorschijnende eco protection houtbeits van het merk V33 gekocht.
Daarmee ga ik morgen alles behandelen, ben benieuwd!
maandag 17 november 2014 - 10:36

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken