Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik zoek naar kwekers of verkopers van halfvolwassen bomen in de streek rond Evergem. Ik zoek één boom om voor mijn huis te zetten, de strook is wat beperkt in diepte, er is 5,60 m voortuin maar de voortuin is wel een 20tal meter breed, en ik hoor dat ze in principe bome kunnen kweken zodat ze eerder in de breedte dan in de diepte hun kruin groeien. Ik heb een voorkeur voor een boom die laag aftakkingen krijgt, zoals een kerselaar of perenboom omdat dat wel leuk is voor kinderen om in te klimmen.
Kennen jullie kwekers in de streek die al wat grotere bomen staan hebben, of die me hier uitleg kunnen over geven? In tuincentra keken ze me nogal vreemd aan als ik vragen stel over hoeveel ruimte een boom nodig heeft en zo.
Dank je hoor, het is mijn eerste post hier. Laat me maar weten of deze vraag te algemeen is, of te specifiek.
Zoek je die boom ook omwille van de vruchten?
In dat geval kan je je vraag beter plaatsen in de rubriek "de consumptietuin" "fruit".
In de tuin van mijn ouderlijk huis hadden we een kerselaar staan, een halfstam. De onderste takken begonnen op een hoogte zo ergens iets van dik 1m. Aan die boom hebben wij, mijn zussen en broers en ik, in onze kindertijd heel veel klimplezier beleefd, en in het seizoen plukten en aten we natuurlijk de kersen.
Zoiets noemen we een halfstam maar of daar in België ook oudere exemplaren van te krijgen zijn zou ik niet weten.
In NL worden van peren regelmatig oude exemplaren aangeboden. Het gaat dan om exemplaren die 20-30 jaren bij de fruitkweker hebben gestaan en dan afgedankt worden. Vroeger werden die omgezaagd en als kachelhout verkocht. Tegenwoordig zijn er slimme handelaren die deze opkopen en dan als karakteristieke fruitboom verkopen. Vaak slaan deze bomen maar matig aan en staan jaren te kwijnen voordat ze de geest geven.
Je moet er rekening mee houden dat al wat grotere exemplaren van bomen een flinke kluit hebben. Deze zijn vaak te zwaar om zelf te planten en moet je de hulp inschakelen van professionals die over het juiste materieel beschikken om zo'n boom correct te planten. Dat gaat allemaal in de papieren (euro's) lopen.
Het assortiment van die twee kwekers is alleen al online enorm. Goed idee om hen deze vraag eens te stellen, ik geneer me wel wat om zo specifiek vragen te stellen.
Toch nog een ervaring delen over een kerselaar.
Zoals al eerder gezegd hadden wij thuis een kerselaar staan waar we als kind heel veel klimplezier hebben mee beleefd.
Maar onze kerselaar stond solitair. Nergens in de omgeving stonden er nog andere kerselaars. En dan wordt zo een boom een magneet voor vogels die op de kersen uit zijn. Bij ons waren dat vooral spreeuwen. Onze boom droeg rijkelijk kersen, maar een groot deel ervan werd voor onze neus weggekaapt of was al aangepikt nog voor ze echt rijp waren.