menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bruine vlekken in Buxus

Basiel

Basiel

Hallo,

Messchien kan iemand mij helpen. Ik heb verschillende grote buxusplanten in snoeivorm die allemaal in pot staan. De potten zijn tamelijk groot, dus genoeg aarde. Nu hebben verschillende planten eerst bruine bladeren en dan kale plekken gekregen, de takken zijn afgestorven.
Ze krijgen regelmatig meststof, water en kalk. Wie weet wat er aan de hand is?
Alvast bedankt!

Basiel
woensdag 23 mei 2007 - 00:45
Plantadvies

Plantadvies

Tak- en bladsterfte

De schimmel (Volutella buxi of pseudonectria rousseltana) veroorzaakt opvallende plekken van bruinverkleurende, verschrompelende blaadjes; en andere plekken van wegkwijnende, geelverkleurende afstervende blaadjes. Vervolgens verdroogt het blad en kan gaan afvallen. Wanneer men dan meer in detail kijkt, komt het naar voor dat alle afstervende, of reeds afgestorven, blaadjes op één en dezelfde zijtak zitten. Op de reeds geïnfecteerde twijgjes zitten de blaadjes dichter tegen het twijgje aan, dan bij een gezond takje. Er is een ‘insnoerings’plaats te vinden waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft. Soms kunnen er op de grotere takken ook een soort kankers ontstaan. De schors van geïnfecteerde takjes is dood en kan gemakkelijk worden losgemaakt van het onderliggende hout. Dit onderliggende hout is grijs tot zwart verkleurd. Aan de onderzijde van blaadjes op de geïnfecteerde takjes, kan men bleekroze puistjes terugvinden als er voldoende vochtigheid is over een langere periode. Op dode blaadjes kan men zeer kleine groene of rode bolvormige uitgroeiingen vinden (moeilijk met het blote oog). Deze laatste zijn de vruchtlichamen van de schimmel. De gevormde schimmelsporen overwinteren in de blaadjes, al dan niet afgevallen. In de lente infecteren ze de buxusplant via allerlei wondjes bijvoorbeeld na vormsnoei. Daarom is het van het allergrootste belang om bij infectie àlle afgevallen blaadjes netjes op te ruimen, én mee te geven met GTF-container. Nooit deze blaadjes op de composthoop werpen, daar de sporen tot 3 jaar levensvatbaar zijn ! Bij infectie de aangetaste twijgen terugsnoeien tot in het gezonde hout. Na elke knipbeurt uw snoeimateriaal ONTSMETTEN, om geen overdracht te hebben. Preventief is het ook van belang om uw snoeimateriaal sowieso steeds te ontsmetten als u naar een andere buxuspartij overgaat bij het snoeien. Deze ziekte kan eigenlijk veel schade berokkenen bij vormgesnoeide buxusplanten omdat de taksterfte lege plekken creëert in de snoeivorm. Om te weten of je met deze ziekte te maken hebt, bestaat er een eenvoudige test. Een aangetaste tak afknippen, een beetje vochtig maken, en in een afgesloten plastiek zakje steken gedurende 2 tot 3 dagen. Deze gesloten plastiek zak op kamertemperatuur bewaren. Na een 3-tal dagen moeten er bij infectie van Volutella dan roze puntjes verschijnen op de onderzijde van de bladeren.

Bestrijding: Een middel met koper als werkzame stof (in Nederland niet meer toegestaan) In België kan met bordeauxe pap gebruiken.

Bronvermelding: http://www.buxushof.nl/buxus-vijanden.htm
woensdag 23 mei 2007 - 01:29
helleborus

Helleborus

Tak en bladsterfte bij buxus in potten.

Het komt wel meer voor dat katers komen sproeien op buxus met als gevolg dat daar precies de blaadjes afsterven waardoor kale plaatsen ontstaan . Zo zijn er bij mij reeds enkele buxusbollen verminkt. Hoe houd je de katten uit je tuin zonder last te krijgen van je buren? Bovendien krijgen, de pot en de terrastegels waar het sproeisel op terecht komt donkere vlekken. Misschien is de oorzaak van de taksterfte aan een infectie of een schimmel te wijten, maar dat heb ik gelukkig nog niet voor gehad.

vrijdag 25 mei 2007 - 05:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon