menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ligusterhaag: zwarte vlekken op bladeren

Ga naar meest recente reactie

Randyman007

Tekst aangepast

Randyman007

Ligusterhaag werd aangeplant in februari. Sinds enkele weken vertoont de helft van de planten gele bladeren met zwarte stippen erop. Kan iemand helpen wat dit is? En wat kan eraan gedaan worden?

Alvast bedankt.
donderdag 30 september 2021 - 17:54
Tuinprins

Tuinprins

Zwart-bruine plekken zijn bladvlekken. Ontstaan veelal als het blad lang nat blijft. De afgelopen neerslagrijke zomer met gematigde temperaturen bieden de (onzichtbare) schimmels die bladvlekken veroorzaken uitgelezen kansen om zich te vestigen en zich te verspreiden. Voor de gewone consument zijn er veelal geen goede middelen beschikbaar om bladvlekken te bestrijden.

Gele bladeren kan veroorzaakt zijn doordat de planten ongemerkt te droog zijn komen te staan. September is op veel plaatsen in NL een droge maand. Aan de andere kant: als je de planten de afgelopen tijd veel water hebt gegeven dan kan dat ook tot gele bladeren leiden.

Gegroet, de tuinprins
donderdag 30 september 2021 - 19:05
Randyman007

Randyman007

Bedankt voor je feedback tuinprins!

Met andere woorden, zelf kan ik er niets aan doen? Maar een tuinman bijvoorbeeld kan dit wel bestrijden met een middel? Of wat dient er te gebeuren?

Bijkomende vraag: kan de haag hiervan afsterven of welk effect hebben deze bladvlekken op de haag?

Alvast bedankt voor je verdere feedback. Groetjes
donderdag 30 september 2021 - 19:15
Tuinprins

Tuinprins

Het is de vraag of een tuinman/hovenier een professioneel middel heeft om bladvlekken te bestrijden. Deze middelen zijn aan de prijs en veel hoveniers zien er daarom vanaf om het te kopen. Bovendien moet je in NL in het bezit zijn van een spuitlicentie om deze middelen te kunnen kopen en lang niet alle hoveniers/tuinmannen hebben een spuitlicentie.

Het is ook de vraag of je de planten moeten behandelen met een middel. We komen nu op een tijdstip in het groeiseizoen waarin de maximumtemperaturen gaan dalen. De (onzichtbare) schimmels die bladvlekken veroorzaken hebben veelal een temperatuur nodig die boven de 15 graden ligt om te gedijen (bladvlekken ontstaan zelden in de winter, wel in het late voorjaar en de zomer). Ik zou dus nu niets meer doen maar kijken hoe het volgend jaar loopt. Wel zou ik al het afgevallen blad goed opruimen.

Bladvlekken zijn in de regel vooral een esthetisch probleem. Ligusters gaan er zeker niet dood van. Bij een flinke aantasting kan het tot bladval leiden maar de ligusterplant is taai en overleeft dit wel.

Gegroet, de tuinprins
vrijdag 1 oktober 2021 - 07:56
Randyman007

Randyman007

Hartelijke dank voor je feedback en hulp Tuinprins!

Vele groetjes, goed weekend gewenst.
vrijdag 1 oktober 2021 - 19:33

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon