menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vreemde vlek in gerooide esdoorn stam

Ga naar meest recente reactie

christienjansen

Christienjansen

Beste tuin community,

Met pijn in het hart hebben we vorige week (met vergunning) een grote zwaar richting het pand overhellende esdoorn gerooid in onze achtertuin in Den Haag.
Nu troffen we vlekken aan in de stam en we vragen ons af wat dit precies is. Hoe kun je hier achter komen? Wat gezoek op internet doet een schimmel vermoeden, maar sommige schimmels kunnen schadelijk zijn voor mens/dier en plant in de omgeving, dus dit willen we graag zeker weten.

We hebben de gemeente ambtenaar die de vergunning heeft verstrekt wel per mail geinformeerd.

Wie heeft enig idee?

Struiken & Bomen

maandag 27 september 2021 - 16:17
christienjansen

Tekst aangepast

Christienjansen

Nog een foto, doorsnede van een van de grotere takken.
maandag 27 september 2021 - 16:18
christienjansen

Christienjansen

Nog een foto, doorsnede van een van de grotere takken.

Struiken & Bomen

maandag 27 september 2021 - 16:18
Tuinprins

Tuinprins

Zou verwelkingsziekte / verticillium kunnen zijn. Bij deze ziekte heb je ook heel vaak bruine plekken in de stam. Er is meestal een scherpe scheiding tussen gezond en aangetast weefsel.

'Esdoorn' zegt op zich niet zoveel. Er zijn heel veel verschillende esdoornsoorten. Japanse esdoorn en Acer griseum zijn de laatste jaren zeer gevoelig voor verwelkingsziekte, Acer campestre en Acer platanoïdes weinig gevoelig. Verwelkingsziekte zorgt ervoor dat de watervaten in de boom/struik verstopt raken waardoor er geen of weinig watertransport kan plaatsvinden naar het gedeelte boven de verstopping. Gevolg is dat die takken afsterven.

100% zekerheid over welke aantasting het precies is krijg je alleen door aangetast weefsel te onderzoeken onder een speciale microscoop + verder laboratoriumonderzoek. Is peperduur en voor voor de gewone consument doorgaans niet haalbaar.

Ik ken geen enkele schimmelziekte bij planten die kan overgaan op mens of dier. Een plant zit heel anders in elkaar (heeft bijvoorbeeld geen bloed!) dan mens of dier dus de vrees dat een schimmelziekte bij een plant kan overgaan op mens/dier lijkt mij totaal ongegrond. Ik heb nog nooit een mens of dier gezien met verwelkingsziekte, meeldauw, phytophthora of bladvlekken ....

Gegroet, de tuinprins
dinsdag 28 september 2021 - 07:56
minouke

Minouke

weer iets bijgeleerd, bedankt Tuinprins.
dinsdag 28 september 2021 - 08:07
christienjansen

Christienjansen

Bedankt tuin prins ! Ben erg onervaren in de tuin dus zeer dankbaar voor alle kennis .
Goed om te weten dit .
dinsdag 28 september 2021 - 12:32
Carib

Carib

Dat schimmels altijd ongevaarlijk zijn voor mensen is kennelijk niet altijd juist. Vorige week nog artikel in krant gelezen over meldingsadvies roetschorsschimmel in esdoorns.

https://www.ovam.be/bomen-besmet-met-roetschorsschimmel-richtlijnen
dinsdag 28 september 2021 - 15:39
Tuinprins

Tuinprins

Schimmels zijn inderdaad niet altijd ongevaarlijk voor mensen. Vooral bij inademing van bepaalde schimmelsporen kan dit een reactie bij sommige mensen geven. Dit is echter iets totaal anders dan dat een schimmelziekte van een plant op een mens of dier kan overgaan.

Overigens is in de boom- en plantenwereld de term 'schimmelziekte' een zeer breed begrip wat bij veel mensen tot onduidelijkheid leidt. Bij schimmelziektes wordt heel vaak gedacht aan iets wat gepaard gaat met zichtbare schimmelvorming. Dit is echter niet zo. De meeste schimmelziektes bij planten worden veroorzaakt door voor de mens onzichtbare en ongevaarlijke schimmelsporen. Vaak zitten deze al latent in de grond of plant en kunnen onder bepaalde omstandigheden actief worden. Alleen de uitwerking van de schimmel op de plant is zichtbaar.

Gegroet, de tuinprins
dinsdag 28 september 2021 - 19:32
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Dit is geen Verticillium en geen roetschorsziekte. Dit is gewoon een oude beschadiging die overgroeid is. De schimmel die daar in zit, is gestopt met groeien door zuurstofgebrek nadat de schade volledig overgroeid is. Dat is absoluut geen probleem en zeker geen reden tot paniek. Net zoals scheefstand zelden een reden tot paniek is.
woensdag 29 september 2021 - 10:27
christienjansen

Christienjansen

Bedankt allen, heel duidelijk.
@ Wipe, een oude beschadiging lijkt me onwaarschijnlijk daar het door de gehele stam en alle grote takken loopt.
woensdag 29 september 2021 - 11:59
WiPe

WiPe

Dat is net een argument dat een oude beschadiging bevestigd.
woensdag 29 september 2021 - 18:14

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon