Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wij hebben 2 krentenbomen staan. Bij één ervan verkleuren de bladeren nu al en vallen ze al volop af. De andere blijft mooi groen en verliest geen enkel blad. Wat is er aan de hand en is dit een probleem?
Als droogte als oorzaak is uit te sluiten dan moet je gaan denken aan een schimmelziekte. Te denken valt bijvoorbeeld aan een bladvlekkenziekte die veroorzaakt wordt door de schimmel Entosporium mespili. We kennen deze ziekte vooral van groenblijvende Photinia soorten maar komt ook voor bij Amelanchier (het krentenboompje is een ver familielid van Photinia, behoren allebei tot de Rosaceae / roosachtigen). Andere mogelijkheden zijn o.m. schurft, meeldauw en roest.
Is het mogelijk om een fatsoenlijke close-up van een aangetast blad te maken? Eventueel is dan meer te zeggen over waar het hier om gaat.
In die richting waren we inderdaad ook aan het denken.
Is er iets waarmee we dit nu kunnen bestrijden zodat er toch nog bladeren blijven hangen dit jaar? En naar volgend jaar toe, iets waarmee we dit kunnen voorkomen?
Dat witte is overduidelijk meeldauw. Bij een flinke aantasting kan het blad bruin worden en afvallen. Vermoedelijk zit in bovenstaande struik een combinatie van meeldauw en een bladvlekkenziekte.
Een meeldauw- of bladvlekkenziekte aantasting is heel vaak gerelateerd aan de weersomstandigheden. Een snelle afwisseling van natte en droge periodes bij relatief hoge temperaturen is bevorderlijk voor het ontstaan ervan. Ook regelmatig water geven waarbij het blad lang nat blijft ( door 's avonds water te geven zodat het blad nat de nacht ingaat) is bevorderlijk voor het toeslaan van bladschimmelziektes (beter om 's morgens water te geven zodat het blad snel opdroogt).
In de professionele kwekerijwereld wordt preventief gespoten tegen genoemde ziektes want aangetaste planten zijn, als ze in pot staan en nog blad hebben, niet te verkopen. De schimmelwerende middelen (fungiciden) die voor de gewone consument beschikbaar zijn, werken vaak maar matig. Als je nu zou spuiten met een anti-schimmelmiddel dan zal dit misschien enig effect hebben maar ik zou er niet al te veel van verwachten.
Voor volgend jaar: zoals eerder gezegd is het toeslaan van meeldauw en bladvlekken sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De afgelopen 2 zomers hebben we het weinig gezien omdat het toen zeer droog was (het blad viel toen bij veel krentenboompjes die geen water kregen vroegtijdig af door de droogte). Preventief spuiten met een anti-schimmelmiddel in april/mei kan helpen in het voorkomen van meeldauw en bladvlekken maar als de infectiedruk hoog is dan is de effectiviteit van middelen die voor de gewone consument beschikbaar zijn tamelijk beperkt.
Net ook zitten zoeken over gelijkaardig issue met eenzelfde boom. Wat kan ik hieraan doen want zie het op alle bladeren, zou het jammer vinden dat hij sneuveld door onoplettendheid
Half augustus en bijna alle bladeren zijn al afgevallen van de krent. Dit probleem speelt ieder jaar bij ons of het droog of nat is. Is hier nog een oplossing voor??
Ik heb een hele rij (12 stuks) staan en hebben allemaal hetzelfde probleem.
Alvast dank
Idem nu beginnen ze te vallen met bosjes. Ik hoop ook een handig antwoord en of ik bovenstaande moet aannemen?
Anders vervang ik hem, maar had dit lliever niet gedaan uiteraard
Als die struik dat ieder jaar doet, is het grootste gevaar op afsterven dat je die zou omzagen. Op basis van de beperkte info die je geeft, kan ik daar echt niks zinnigs over zeggen. Maar op het eerste zicht zou ik het in de standplaats gaan zoeken.