menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bladeren krentenboom worden geel en vallen af

Ga naar meest recente reactie

D&L

D&L

Wij hebben 2 krentenbomen staan. Bij één ervan verkleuren de bladeren nu al en vallen ze al volop af. De andere blijft mooi groen en verliest geen enkel blad. Wat is er aan de hand en is dit een probleem?

Struiken & Bomen

zaterdag 27 juni 2020 - 08:41
Tuinprins

Tuinprins

Als droogte als oorzaak is uit te sluiten dan moet je gaan denken aan een schimmelziekte. Te denken valt bijvoorbeeld aan een bladvlekkenziekte die veroorzaakt wordt door de schimmel Entosporium mespili. We kennen deze ziekte vooral van groenblijvende Photinia soorten maar komt ook voor bij Amelanchier (het krentenboompje is een ver familielid van Photinia, behoren allebei tot de Rosaceae / roosachtigen). Andere mogelijkheden zijn o.m. schurft, meeldauw en roest.

Is het mogelijk om een fatsoenlijke close-up van een aangetast blad te maken? Eventueel is dan meer te zeggen over waar het hier om gaat.

Gegroet, de tuinprins
zaterdag 27 juni 2020 - 16:20
D&L

D&L

In die richting waren we inderdaad ook aan het denken.
Is er iets waarmee we dit nu kunnen bestrijden zodat er toch nog bladeren blijven hangen dit jaar? En naar volgend jaar toe, iets waarmee we dit kunnen voorkomen?

Struiken & Bomen

zondag 28 juni 2020 - 10:06
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Dat witte is overduidelijk meeldauw. Bij een flinke aantasting kan het blad bruin worden en afvallen. Vermoedelijk zit in bovenstaande struik een combinatie van meeldauw en een bladvlekkenziekte.

Een meeldauw- of bladvlekkenziekte aantasting is heel vaak gerelateerd aan de weersomstandigheden. Een snelle afwisseling van natte en droge periodes bij relatief hoge temperaturen is bevorderlijk voor het ontstaan ervan. Ook regelmatig water geven waarbij het blad lang nat blijft ( door 's avonds water te geven zodat het blad nat de nacht ingaat) is bevorderlijk voor het toeslaan van bladschimmelziektes (beter om 's morgens water te geven zodat het blad snel opdroogt).

In de professionele kwekerijwereld wordt preventief gespoten tegen genoemde ziektes want aangetaste planten zijn, als ze in pot staan en nog blad hebben, niet te verkopen. De schimmelwerende middelen (fungiciden) die voor de gewone consument beschikbaar zijn, werken vaak maar matig. Als je nu zou spuiten met een anti-schimmelmiddel dan zal dit misschien enig effect hebben maar ik zou er niet al te veel van verwachten.

Voor volgend jaar: zoals eerder gezegd is het toeslaan van meeldauw en bladvlekken sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De afgelopen 2 zomers hebben we het weinig gezien omdat het toen zeer droog was (het blad viel toen bij veel krentenboompjes die geen water kregen vroegtijdig af door de droogte). Preventief spuiten met een anti-schimmelmiddel in april/mei kan helpen in het voorkomen van meeldauw en bladvlekken maar als de infectiedruk hoog is dan is de effectiviteit van middelen die voor de gewone consument beschikbaar zijn tamelijk beperkt.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 30 juni 2020 - 05:14
D&L

D&L

Merci voor de zeer duidelijke toelichting! We gaan rekening houden met de tips!
woensdag 1 juli 2020 - 09:21

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon