menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Verbrande bladere Acer palmatum

leenwouters@hotmail.com

[email protected]

Wij hebben 2 weken geleden een Acer Palamtum Osakazuki in onze tuin geplant (1,75m hoog uit pot). Sinds een week heeft hij verbande bladeren gekregen, enkel bovenaan.
Hij staat in de zon van 's morgens 9u tot 17u.
Wij vragen ons nu af waar dit aan ligt? Is het de zon, of omgevingsstress of teveel/te weinig water?
Iemand enig idee wat we kunnen doen? We lezen vanalles: op verschillende sites staat dat hij echt volle zon kan verdragen, op andere sites lezen we dat hij liever in half schaduw staat.
De boom heeft ons veel geld gekost, dus we zouden hem graag 'redden' nu het nog kan. Of moeten we het gewoon even aanzien?
dinsdag 26 mei 2020 - 22:27
Tuinprins

Tuinprins

Heel veel planten worden tegenwoordig in een kas opgekweekt en zijn het echte weer niet gewend. Als jij die plant zonder gewenning direct uitplant en je hebt zeer zonnig weer met lage luchtvochtigheid of zeer winderig weer dan heeft zo'n plant te lijden. Een paar dagen na de uitplant zie je dat aan het blad. Beter is het om een plant die in een kas is opgekweekt geleidelijk te laten wennen aan het echte weer en niet meteen uit te planten.

Ik zou nu verder niets doen. Normaal water geven, zeker niet te veel.

Acer palmatum 'Osakazuki' is een groenbladige Japanse esdoorn en die kunnen in het algemeen beter tegen volle zon dan rood- of bontbladige soorten.

Overigens hoop ik dat het echt een reactie op het weer en niet een teken van verwelkingsziekte / verticillium. Japanse esdoorns zijn hier de laatste jaren zeer gevoelig voor geworden. Tegen verwelkingsziekte is weinig te doen.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 27 mei 2020 - 06:02
leenwouters@hotmail.com

[email protected]

Heel erg bedankt voor je reactie! Het is inderdaad echt begonnen vlak na verplanten. We zijn vandaag gestart met het zetten van een parasol aan de boom vanaf de middag, zodat hij de echte harde middagzon gefilterd krijgt, zo kan hij toch wat wennen. We hopen dat hij erdoor komt.
Misschien gaven we hem ook teveel water, we gaven echt elke dag water. Nu hebben we gevoeld dat onder de houtschors (die ligt rond de boom) het nog echt vochtig is. Wat is je advies van water geven deze dagen zonder regen?
woensdag 27 mei 2020 - 21:34
Tuinprins

Tuinprins

1 à 2 x per week water geven, daarbij echter wel de weerssituatie met betrekking tot verdamping goed in de gaten houden. Als het wat meer bewolkt is met weinig wind dan is de verdamping een stuk kleiner dan bij felle zon en een uitdrogende oostenwind. Ook beplanting in de directe omgeving van de esdoorn speelt natuurlijk een rol. Het beste altijd controleren hoe vochtig de grond is rond de esdoorn voordat je water gaat geven.

Te nat is voor een Japanse esdoorn niet goed want dat vergroot de kans op verwelkingsziekte.


Gegroet, de tuinprins
donderdag 28 mei 2020 - 05:25

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon