menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Weinig blad kastanjeboom

Ga naar meest recente reactie

remkovando17

Remkovando17

Onze kastanjeboom kwam dit jaar enkele weken later in het blad dan de andere kastanjebomen van hetzelfde formaat enkele meters verderop. Verder komt er veel minder blad aan. Wat wel opmerkelijk is, is dat nieuwe takken wel volop blad hebben. Wellicht zinvolle info: Deze boom heeft pas sinds voorjaar 2019 licht gekregen ivm rooien van de boom ernaast. De nieuwe takken zitten allemaal aan die kant van de boom, de boom had ook nagenoeg geen takken aan die kant na het rooien.
Het lijkt erop dat deze boom zijn energie vooral in herstel bezig is aan dd kant waar hij geen zonlicht had, kan dit ook verklaren dat de bladerengroei in de rest van de boom wat achter blijft?

Groet,
Remko
zondag 17 mei 2020 - 10:05
Henk-Willem

Henk-Willem

Beste Remko, zou jij je boom even rechtop willen zetten? Dat kijkt wat gemakkelijker
zondag 17 mei 2020 - 17:30
remkovando17

Remkovando17

Zie de foto hieronder

Struiken & Bomen

zondag 17 mei 2020 - 17:44
Henk-Willem
zondag 17 mei 2020 - 17:49
deHaan

DeHaan

Wat is dat gat op de voorgrond en hoe diep is dat en hoe ver van de boom.
zondag 17 mei 2020 - 21:02
WiPe

WiPe

Als een boom extra ligt krijgt, zal hij daar op reageren door nieuw schot te vormen. Dat hij minder blad maakt, wijst echter op stress. Als ik zie dat er zo kort bij de boom gegraven is, dan vrees ik dat daar de oorzaak ligt.
maandag 18 mei 2020 - 00:25
remkovando17

Tekst aangepast

Remkovando17

Dit gat is recentelijk gegraven. Ruim een meter bij de boom vandaan en 1,5 meter diep. Vorig jaar had deze boom dezelfde hoeveelheid bladeren... Daarom denk ik niet dat de oorzaak ik het graven zit... we zijn ook geen grote wortels tegengekomen tijdens het graven
maandag 18 mei 2020 - 14:41
WiPe

WiPe

Ik zie de wortelhals niet. Dat is de plak waar de stam breder wordt en waar de wortels beginnen. Is de grond daar opgehoogd geweest?
dinsdag 19 mei 2020 - 09:29
remkovando17

Remkovando17

De grond is daar inderdaad opgehoogd, ongeveer 20a30 cm. Ik las elders al dat dit voor problemen kan zorgen ????. Blijkbaar hebben wortels ook zuurstof nodig, weer wat geleerd.... ik ben nu de opgehoogde grond in een cirkel van 3m diameter aan het weghalen. Het moet echter wel weer terug ivm de toekomstige zwemvijver, hoe leg ik het beste beluchtingslang? Hoeveel? Hoe diep? Ik heb nog 80mm drainagebuis liggen.
Nu al bedankt voor de reacties, oorzaak waarschijnlijk gevonden door jullie!
Groet,
Remko
woensdag 20 mei 2020 - 13:22
WiPe

WiPe

Zonder de boom ter plaatse te beoordelen en de reactie van de boom op de huidige ophoging in te schatten, kun je onmogelijk zeggen wat de beste oplossing is. Hoe dan ook is een cirkel van 3 meter diameter belachelijk weinig. De wortels van die boom bomen veel, veel verder. Daar komt ook nog eens bovenop dat die boom er al slecht aan toe is. En ten slotte is dit iets wat al een aantal jaren aan de gang is.

Die boom probeert nu al krampachtig te overleven. Dat bovenste deel van de kruin is op termijn hoe dan ook al verloren. Die zal helemaal een nieuwe kruin moeten opbouwen van onderuit. Dat is die trouwens al aan het doen.
donderdag 21 mei 2020 - 10:00
remkovando17

Tekst aangepast

Remkovando17

Als ik je goed begrijp kunnen de graafwerkzaamheden dus weinig te maken hebben met de gezondheid van deze boom, daar dat pas 2 maanden geleden is gedaan... Op enkele meters van de boom is er geen grondophoging meer.
Wie kan ik het beste naar deze boom laten kijken om te bepalen wat de beste oplossing is?
Het vreemde is dat deze boom er vorig jaar nog prima uit zag (met uitzondering van de kant die nooit licht gezien had) en zijn er bergen kastanjes uit gevallen...
Groeten,
Remko
donderdag 21 mei 2020 - 16:22
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Vorig jaar had deze boom dezelfde hoeveelheid bladeren...


Het vreemde is dat deze boom er vorig jaar nog prima uit zag


Sta me toe dat ik niet meer kan volgen. Wanneer is de bodem daar opgehoogd? En vanaf wanneer is die boom beginnen achteruitgaan?
donderdag 21 mei 2020 - 21:07
remkovando17

Tekst aangepast

Remkovando17

Dat snap ik

Ik dacht dat de boom vorig jaar ook weinig blad had, mijn vrouw is er echter van overtuigd dat er vorig jaar weinig met deze boom aan de hand was... zou dezelfde hoeveelheid bladeren hebben gehad als de boom erachter.

De bodem is 2 maanden geleden opgehoogd.

Groeten,
Remko
vrijdag 22 mei 2020 - 08:27
WiPe

WiPe

Als dat tweee maanden geleden is gebeurt, dan gaat het wel erg snel. Ik sluit net uit dat er een tweede probleem zou kunnen zijn. Maar grond op de wortels en dat uitgraven doet de boom absoluut geen goed; dat moet je echt niet doen.
vrijdag 22 mei 2020 - 10:04
remkovando17

Remkovando17

We willen erg graag een grote zwemvijver, dus graven en ophogen zal toch moeten....
We gaan proberen deze boom te behouden (ik heb een boomspecialist uit de buurt uitgenodigd). Mocht dit niets worden, dan wordt het rooien en een nieuwe terug planten....
zaterdag 23 mei 2020 - 13:19

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon