menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Cornus Kausa Mily Way - bladverlies

Ga naar meest recente reactie

mikeboon

Mikeboon

We hebben een Cornus Kausa Milky Way en die heeft bijna geen enkel blad meer nu in juni. We hebben er 2 en de andere is in goede vorm (die staat wel in een ander plantenvak wat verderop).

De plant heeft veel zon. De plant staat tussen buxus-bollen maar de andere Cornus Kausa die we hebben ook.

Wat kunnen we doen? :-/


Struiken & Bomen

vrijdag 15 juni 2018 - 09:12
mikeboon

Mikeboon

Nog een foto

Struiken & Bomen

vrijdag 15 juni 2018 - 09:15
Tuinprins

Tuinprins

Kan verschillende oorzaken hebben.

Cornus kousa (niet: kausa!) is gevoelig voor diverse schimmelziektes. Als de plant te nat staat kan ze last krijgen van de wortels. Gevolg is een phytophtora-achtige aantasting waarbij het blad gaat hangen, bruine plekken krijgt en later afvalt.

Een andere schimmelziekte is anthracnose. Dit komt vooral voor bij Cornus florida en C. nuttalli maar C. kousa is er niet immuun voor. Anthracnose tast meestal een tak aan en kan zich dan verder in de plant verspreiden. Dat een Cornus kousa zo goed als al zijn blad laat vallen a.g.v. anthracnose heb ik bij Cornus kousa echter nog nooit gezien. Evenwel is anthracnose niet uit te sluiten.


Een schimmelziekte hoeft niet persé de oorzaak te zijn. Een andere mogelijkheid kan zijn dat de vergroeiing tussen ent en onderstam niet optimaal is en dat dat nu problemen oplevert. Cornus kousa Milky Way is een geselecteerde soort ('cultivar') en wordt geënt op een zaailing van de gewone Cornus kousa. Soms wil het wel eens gebeuren dat het huwelijk tussen ent en onderstam niet goed is. Hier hoeft aan de buitenkant (op de entplek) weinig van te merken zijn. Toch kan er op enig moment een situatie ontstaan waarbij de onderstam de ent al dan niet geleidelijk afstoot.

Als een van de bovengenoemde dingen de oorzaak is van de bladval dan is er weinig wat je kunt doen. Afwachten is dan het devies. Als een schimmelziekte de oorzaak is dan is het in de regel niet verstandig om een zelfde plant terug te zetten op de plek van de aangetaste plant.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 16 juni 2018 - 05:59
CarolinaD73

Tekst aangepast

CarolinaD73

Mijn Japanse kornoelje is van de ene dag op de andere van een mooie groene en bloeiende struik in een dorre takkenbundel veranderd...
Kan de lijsterbes die er naast staat, de oorzaak zijn? Hij staat op zure zanderige grond.

Struiken & Bomen

vrijdag 2 juli 2021 - 11:08
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Het zou me heel erg verbazen moest dat door oorzaak zijn. Behalve de schimmels die TP hierboven al vernoemt, zou ook honingzwam een mogelijke oorzaak kunnen zijn.
vrijdag 2 juli 2021 - 12:49
PeterC

PeterC

Zeg WiPe, jouw spell checker doet rare dingen.
vrijdag 2 juli 2021 - 22:07
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

verbeterd.
zaterdag 3 juli 2021 - 09:20

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon