menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Haagbeuk niet snoeien

Ga naar meest recente reactie

bernadette13

Bernadette13

achteraan in mijn tuin hebben we jaren terug een restje haagbeukplanten samen in een kuil gezet. Deze zijn nu tot mooie bomen opgeschoten.
Ik zou graag een bosje aanleggen op een stuk van mijn tuin. Zo,n 30 meter op 20m
en zou hier graag opnieuw haagbeuken willen voor gebruiken. Ze groeien snel dus je hebt snel resultaat. Onderaan zou ik varens en andere bosplanten willen zetten.
Lijkt dit een goed idee en hoever moet ik ze uit elkaar zetten? De kruinen gaan niet zo breed open dus ik zou zo'n 5 meter van bij scheidingslijn van de buren afblijven.
Op een pad na in het midden mag het een dicht bosje worden zodat het onkruid minder kans heeft om te groeien.
vrijdag 15 juni 2018 - 08:52
WiPe

WiPe

De afstand maakt eigenlijk niet zo veel uit. Als je ze wat verder van mekaar zet, duurt het wat langer eer het bosje dicht gegroeid is. Als je ze dichter zet, heb je al gauw smal opgeschoten boompjes. Voor jonge aanplant is pakweg drie meter uit mekaar vrij ver. Voor wat oudere bomen is dat eerder dicht bij mekaar.
vrijdag 15 juni 2018 - 10:07
bernadette13

Bernadette13

ok dank je wel.
Ik heb het nog nergens zien doen met haagbeukplanten waar je normaliter een haag mee maakt dus daarom dacht ik dat het misschien niet zo'n goed idee was maar ik ga het dus wel uitproberen in het najaar. De bedoeling is om planten van ongeveer 1 meter hoog te zetten en dan systematisch de onderste takken weg te knippen. Ik heb al gezocht naar meer informatie omtrent het resultaat maar kan het op het internet niet vinden.
vrijdag 15 juni 2018 - 17:40
WiPe

WiPe

Het resultaat is een bosje waar de onderste takken van opgekroond zijn. Daar zijn een paar simpele regeltjes voor. Ik heb ze hier al eerder gepost. Dat is snel gekopieerd, dus hier is het nog eens.


Bomen worden in de kwekerij meestal opgekweekt met een takvrije stam van ongeveer twee meter. Als zo’n jonge boom als straatboom aangeplant wordt dan moet hij naderhand vaak nog progressief opgesnoeid worden om zodoende te komen tot een takvrije stamlengte van b.v. 5 à 6 meter. Eigenlijk is dat snoeien niet zo moeilijk, maar te lang wachten en te drastisch snoeien kan tot problemen leiden die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Deze problemen zijn o.a. : te grote snoeiwonden (Ø> 10-15 cm), moeilijk uit te voeren werk vanwege het extra takkenvolume, hoog risico op het ontstaan van houtrot en infecties via de té grote snoeiwonden. Bovendien kost het tijdig snoeien, zowel voor de boom als voor de boombeheerder relatief minder energie dan laattijdig snoeien. Het overgroeien van grote snoeiwonden vraagt van een boom veel meer energie dan het overgroeien van een kleine snoeiwonde. Daarenboven is het risico op infectieziekten veel groter naarmate de snoeiwonde groter is. Voor de boombeheerder is het makkelijker om een tak te verwijderen met een snoeischaar en veiliger dan het snoeien met een kettingzaag. Het is ook handiger als het snoeihout opgeruimd kan worden met een kruiwagen in plaats van een zware hakselaar te moeten laten komen.

Bij het snoeien moet eerst de definitieve stamlengte bepaald worden. (Uiteraard moeten niet alle bomen te pas en ten onpas opgesnoeid of opgekroond worden ! Bomen met takken die tot aan de grond rijken zijn vaak heel mooi en waardevol.)
. In veel gevallen is de uiteindelijke takvrije stamlengte zelfs groter dan de hoogte van de boom bij aanplant. De takken die op termijn moeten verdwijnen vormen de tijdelijke kruin. De definitieve kruin, gevormd door de takken die zullen blijven, is op het moment van aanplant vaak nog niet aanwezig.

Enkele tips om te snoeien in de tijdelijke kroon (slechts bij wijze van uitzondering kan hiervan afgeweken worden)
1. Snoei maximaal 20 % van de takken in één keer weg, en snoei eens om de 2 jaar,
Het is belangrijk dat we een gezonde boom opkweken die ten allen tijde goed blijft groeien. Als we takken weghalen, dan impliceert dat ook dat er bladeren weggehaald worden. De boom heeft dat blad echter nodig voor de fotosynthese, en dus voor de productie van voedingsstoffen. Als het bladoppervlak verminderd, kan de boom minder voedingsstoffen maken, waardoor hij minder goed zal kunnen groeien. Daarom wordt nooit meer dan 20 % in één keer weggesnoeid, en snoei je best maar om het andere jaar. Zo kan de boom iedere keer een jaar op krachten komen. Als een jonge boom Tien takken heeft, kan je er maar twee weg snoeien, als hij er vijftien heeft, kan je drie takken weg halen. Indien er te veel gesnoeid wordt in één seizoen is de kans groot dat er ongewilde waterscheuten worden gevormd.

2. De dikste takken worden eerst weggehaald.
Hoe kleiner de snoeiwonde, hoe sneller de boom die kan overgroeien, en hoe kleiner de kans op aantastingen. Aangezien we al van op voorhand bepaald hebben, hoe hoog de onderste takken aan de stam mogen zitten, weten we dus ook welke takken uiteindelijk allemaal weg moeten. Van die takken kiezen we niet eerst de onderste, maar wel de dikste, omdat die snoeiwonden, de grootste zijn. Als we niet de dikste takken kiezen, dan zullen de snoeiwonden van die dikke takken bij de volgende snoeibeurt – over twee jaar – alleen maar groter zijn. Ze zullen dan ook voor de boom een groter probleem vormen. De Ø van de te snoeien takken bedraagt ten hoogste 10 cm. Indien een boom met een motorkettingzaag moet gesnoeid worden is er vaak sprake van achterstallige snoei.

3. Verwijder geen overstaande en boven elkaar staande takken in dezelfde snoeibeurt.
Een snoeiwonde zorgt altijd voor een plaatselijke verzwakking. Zorg er voor dat er geen concentratie van zwakke plekken ontstaat. Snoei dus nooit twee takken in dezelfde takkrans of twee takken die vlak boven elkaar staan in dezelfde werkgang.

4. Snoei nooit takken gedeeltelijk weg in de tijdelijke kroon
De tijdelijke kruin moet op termijn per definitie helemaal weg gesnoeid worden. Het afgrendelen en overgroeien van een snoeiwonde kost altijd energie van een boom, hoe klein die snoeiwonde ook is. De energie die een boom moet spenderen aan een snoeiwonde, ergens halverwege een tak die uiteindelijk helemaal weg moet, is verloren energie. Het is veel beter om die tak van de eerste keer helemaal weg te snoeien, zodat de boom maar een keer energie moet verbruiken voor het afgrendelen en overgroeien.



5. Dubbele toppen moeten tot op ¾ van de totale hoogte verwijderd worden.
Het is aangewezen dat er slechts een enkele opgaande topscheut is. Het risico bestaat dat twee gelijk opgaande toppen een slechte vergroeiing vormen, zogenaamde plakoksels. Die plakoksels kunnen op latere leeftijd uitscheuren en de boom onherroepelijk verminken. Dubbele toppen vormen een veel kleiner risico in het bovenste kwart van de uiteindelijke boomhoogte. Ook boomsoorten die geen doorgaande stam vormen, hebben best geen dubbele kop.

6. Respecteer altijd de takkraag.
De takkraag is de zone die zowel hout bevat van de stam als van de tak. Deze zone is herkenbaar als de verdikking aan de takbasis. Die mag nooit met de tak mee verwijderd worden. Maar dat is zo elementair dat het eigenlijk niet meer vermeld zou moeten worden.

7. Dode en beschadigde takken vallen buiten de twintig procent regel.
Dood hout heeft geen bladeren en doet niet meer aan fotosynthese. Het wegsnoeien van dode takken verminderd dus ook niet het bladoppervlak van de boom. Beschadigde takken zijn een invalsbasis van allerlei problemen. Die moeten dus ten allen tijde zo snel mogelijk weg gehaald worden.



vrijdag 15 juni 2018 - 18:46
pplakke

Tekst aangepast

Pplakke

in het vrijbroekpark (mechelen) aan de parking van de visvijver. staat zo een bosje met meerdere carpinus betulus worden op termijn echt wel groot.

aan 1 zijde van de tuin heb ik er ook meerdere ongesnoeide samen met hazelaar en enkele fagus sylvatica.wel goed dat je al meteen aan de plant afstand van de buren denkt.denk dat 5 meter wel voldoende zal zijn voor de eerste 40 jaar.hier zijn ze vroeger door de tuinman veel te dicht aan de scheiding geplant.2 meter is wettelijk maar nu hangen ze natuurlijk meters over.nochtans is de tuin 33 are en gelukkig nooit echt klachten gehad.maar dit is toch iets wat achteraf gezien simpel te voorkomen was met meer afstand houden.


vrijdag 15 juni 2018 - 21:24
bernadette13

Bernadette13

Dank jullie wel voor al deze nuttige info. Ik ga er me zeker in verdiepen en ga ook zeker eens kijken in het Vrijbroekpark.
maandag 18 juni 2018 - 10:15

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon