menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Mispel snoeien?

leerling

Leerling

In onze vorige woonplaats stond in het centrum een lage mispel met mooie, grillig gevormde takken, die breed uitgroeiden.
Hier, op zoek naar een lage, vruchtdragende boom die vooral door zijn breedte schaduw zou werpen, was de keuze snel gemaakt. Alleen vond ik toen nergens mispel-op-eigen-stam en werd het mispel-op-meidoornstam.

De boom voldoet voorlopig aan de verwachtingen (al is het wel een oogje in het zeil houden voor zijscheuten van de meidoorn), maar 'k heb hier ondertussen geleerd dat het wortelgestel van meidoorn niet sterk genoeg is om een volwassen mispel te torsen. Daar moet dus levenslang minstens één paal langs. Niet wat we wensen.

Ondertussen wel een mispel-op-eigen-stam gekregen. 't Is een afstammeling van een oud stel bomen in een van de naburige bossen. Alleen hebben die niet die mooie vorm, zijn die een pak hoger dan wat hier wenselijk is, en, niet onbelangrijk, staan ze daar aan een beek, terwijl het hier kurkdroge zandgrond is.
We hebben hem op een meter of 6 van de andere gezet, in een plantgat verrijkt met veel compost en bentoniet, en zorgen dat hij regelmatig water en een paar keer per jaar een extra compostlaag krijgt. Tot nog toe schijnt alles goed te gaan.

Maar kan je zo'n mispel toppen, zodat die toch ook eerder een lagere, brede kroon gaat vormen?

Als we die mispel-op-eigen-stam gepast groot kunnen krijgen, zouden we de andere willen weg doen. Kan je mispel-op-meidoorn verplanten? Mogelijk zijn andere mensen geïnteresseerd in een al wat oudere boom die al vruchten draagt, maar ik wil niets aanbieden dat niet levensvatbaar is.

Tips, bedenkingen, suggesties... zijn welkom.
dinsdag 29 mei 2018 - 23:22
WiPe

WiPe

Verplanten van meidoorn is lastig omdat die een weinig compact wortelgestel hebben.
Er is een manier om die mispel klein en compact te houden. Maar dat is heel intensief en vraagt behoorlijk wat kennis van de architectuur van bomen. Mispel heeft namelijk de neiging om heel sterk te reageren op snoei door lange rechte takken te vormen.
Ik ben ooit op bezoek geweest bij een Fransman die die technieken heel goed beheerst. In zijn tuin had hij zomereiken staan van amper meter hoog en 25 jaar oud die door snoei klein gehouden werden. Hij heeft daar een boekje over geschreven waarin hij die kennis over kruinarchitectuur koppelt aan de Japanse niwaki. Klein, eenvoudig, goedkoop, maar wel Franstalig.
Claude Le Maut: La taille des arbres et arbustes ISBN 978-2-7373-5720-6
woensdag 30 mei 2018 - 10:30

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon