@Tuinprins
Ik was nog op zoek naar een laatbloeiende struik, maar zo te lezen zoek ik dan toch nog beter wat verder.
Je waarschuwt niet helemaal onterecht voor toxoplasmose, maar als je met katten en hun uitwerpselen bezig bent, is hygiene (handen wassen) hopelijk tweede natuur.
Katten zijn niet dé grootste bron van besmetting met toxoplasmose. Dat zijn wel het eten van besmet vlees dat onvoldoende doorbakken is, contact met besmette grond (omdat de parasieten in de oöcysten maanden in de grond kunnen overleven), of van (besmette) groenten en fruit die onvoldoende gewassen zijn.
Katten worden besmet door het eten van muizen/vogels... die zelf besmet zijn. Katten die besmet worden, scheiden hooguit 2 weken de parasiet uit. 2 tot 7% van de huiskatten zou de parasiet uitscheiden.
(Als je rekening houdt met incubatietijd van 3 tot 10 dagen, een periode van 7 tot 14 dagen waarin de oöcysten worden uitgescheiden, en de 1 tot 24 dagen rijpingsperiode (al mag ik hopen dat een kat niet zo lang op een schone bak moet wachten) zit je met een binnenhuiskat een maand na aanschaf dus veilig.) Onze kat is een binnenhuiskat, maar er lopen hier minstens 5 andere door de tuin.
Tuinieren, kinderen laten spelen in een zandbak die niet wordt afgedekt, eten van onvoldoende verhit vlees... zijn dus een veel groter risico.
Zie o.a. het heel leesbare
http://www.oogartsderous.be/nl-be/content/toxoplasmose/247/1905/ en het wetenschappelijke
https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Toxoplasmose_v2013.pdf
Uit dat laatste artikel nog de eenvoudige "Algemene preventieve maatregelen"
Voorkomen van ingestie van oöcysten door:
• handschoenen te dragen bij tuinieren en werken met aarde;
• groente en fruit goed te wassen voor consumptie;
• kattenbak elke dag te verschonen (in verband met sporulatie van oöcysten). Voor zwangeren: gebruik daarbij handschoenen of laat het iemand anders doen.
Voorkomen van ingestie van vitale weefselcysten door:
• vlees door en door te verhitten en geen rauw vlees te eten zoals filet americain of ossenworst. De weefselcysten in vlees worden bij een normale koeltemperatuur niet vernietigd. Bij een temperatuur van 56°C gedurende 10 à 15 minuten verliezen de cysten hun levensvatbaarheid. Een vriesbehandeling (–20 ?C) van consumptievlees is effectief met betrekking tot de inactivering mits voldoende lang om in het gehele product een voldoende lage temperatuur te bereiken (Kijl08);
• handen te wassen na hanteren van rauw vlees;
• oppervlakken en gereedschappen die met rauw vlees in aanraking zijn gekomen te reinigen;