menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Rhododendron bloeit na 4 jaar nog niet

Ga naar meest recente reactie

Johanpg

Johanpg

Sinds een jaar of vier hebben wij de Rhododendron Horizon Monarch staan. Twee stuks om precies te zijn.
Deze cultivar hebben we uitgekozen om de mooie gele bloemkleur. Echter, in al de jaren heeft hij nog nooit gebloeid. Kan dit gewoon nog enkele jaren duren, of kan verkeerde grond of standplaats de oorzaak zijn?
De planten staan aan een rand van een klein bosje in de halfschaduw tot schaduw. Door de bomen in de buurt is het vrij droge (zand)grond.

Wat is verstandig in deze?

zondag 16 april 2017 - 13:14
Johanpg

Johanpg

Een foto van de planten.

Struiken & Bomen

zondag 16 april 2017 - 13:17
LT

LT

De planten zien er eigenlijk goed uit! Misschien is de grond aan de droge kant. Misschien wat turf toevoegen en of rhododendronmest.....
zondag 16 april 2017 - 13:38
Carib

Carib

Ik zie minstens drie bloemknoppen, maar de plek is wellicht te schaduwrijk want de groei is wat gerekt en weinig blad, maar in ieder geval te droog. Het is heel belangrijk dat een rhododendron in de periode van knopaanleg, dus nazomer/herfst, voldoende water en voeding heeft. Zeker in de schaduw van bomen is de bodem vaak veel droger dan je denkt, omdat regen wordt tegengehouden. Dus, of het nu regent of niet, iedere week minstens een volle gieter water geven.
zondag 16 april 2017 - 15:28
satomi

Satomi

Zo is het, Carib. Rhododendrons hebben niet graag veel schaduw, maar eerder filterlicht. Zelfs een zonnige positie zou kunnen, als de grond maar steeds genoeg vocht bevat.
zondag 16 april 2017 - 16:28
jdcoster

Jdcoster

Nog drie weken geduld oefenen
zondag 16 april 2017 - 19:29
Tuinprins

Tuinprins

Ik ben het helemaal met Carib en Satomi eens.

De standplaats wordt, gezien de planten die er staan, in de zomer veel te droog. Verder zal er waarschijnlijk te veel schaduw zijn. Als rhododendrons te veel schaduw krijgen dan maken ze weinig bloemknoppen aan. Gefilterd zonlicht is het beste of 's morgens zon en in de zomer op het heetst van de dag schaduw.

Overigens moet Rhododendron Horizon Monarch zeker niet te nat staan, ze moet goede drainage hebben. Een aantal van de kruisingsouders (o.a. wardii en souliei) is redelijk gevoelig voor een vorm van wortelrot (Phytophtora cinnamomi).

Gegroet, de tuinprins
zondag 16 april 2017 - 20:53
Johanpg

Johanpg

Bedankt voor de vele tips. We gaan het eerst proberen met vochtig houden en turf aan de grond toevoegen. Als dit nog niet voldoende is kunnen we een zonnigere plaats overwegen.
maandag 17 april 2017 - 00:09

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon