menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Nieuwe haag na beuk

Ga naar meest recente reactie

an78

An78

Ondertussen wonen wij 5 jaar in onze woning en even lang staat er een beukhaag (Fagus). Veel boompjes hebben ondertussen al de geest gegeven, we hebben al veel geld gegeven aan telkens nieuwe exemplaren die na een tijdje toch weer sterven of die niet goed groeien. Ook veel beestjes. Kortom, na 5 jaar nog altijd niets van privacy, de boompjes blijven even klein. We hebben wel een heel natte grond, misschien dat het daaraan ligt? In ieder geval zijn we het grondig beu en zouden we de beuk vervangen door een andere natuurlijke afscheiding. Maar welke raden jullie ons aan? Liefst eentje die vrij snel wat privacy biedt, die volledig dichtgroeit en die wat minder gevoelig is voor beestjes. Wij dachten aan sparren? of Ligustrum?

bedankt voor jullie tips!
maandag 22 augustus 2011 - 10:50
WiPe

WiPe

Als het probleem effectief veroorzaakt wordt door een te natte standplaats, dan zijn sparren of ligustrum ook geen optie.

Als je een haag wil die goed groeit op natte grond kies je best een soort die in die omstandigheden het goed doet. Zwarte els of Metasequoia zijn dan een betere optie.
maandag 22 augustus 2011 - 16:05
an78

An78

Bedankt. Welke van die twee groeit het snelst dicht?

Het probleem van natte grond is enkel een vermoeden... Buren hebben een haagbeuk en die groeit wel goed, in dezelfde grond.

Eigenlijk willen we het liefst een haag die heel dicht groeit en waar je dus niet meer kan doorkijken. Daarom leken sparren ons een optie.
maandag 22 augustus 2011 - 16:23
Pieter2

Pieter2

Een haag van sparren? Nog nooit gezien...

Als de grond effectief vochtig tot nat is zou ik opteren voor Zwarte els, die groeit snel, biedt in het groeiseizoen evenveel privacy als beuk en laat zich probleemloos snoeien, maw. ondergewaardeerde soort.

Zet anders een of meerdere foto('s) van de situatie hier, misschien kan iemand adhv de situatie toch nog andere oorzaken van het probleem vinden.

maandag 22 augustus 2011 - 18:32
WiPe

WiPe

Haagbeuk verdraagt beter natte grond dan beuk. Te nat is voor haagbeuk ook niet goed. Als je niet zeker bent dat de bodem echt nat is, dan moet je dat toch eerst maar eens controleren.

Misschien moet je dan ook eens controleren of de bodem nat is door een gebrekkige afwatering.

Controleer ook eens hoe die de beuk geplant is. Naar mijn ervaring is te diep planten vaak een oorzaak van slecht aanslaan.
maandag 22 augustus 2011 - 19:12
Chef

Chef

Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn voor het niet goed aanslaan van de beuken: onkruidbestrijdingsmiddelen, te weinig licht, te diep geplant, bodem niet goed losgemaakt bij het planten, concurrentie van andere begroeiing, te veel water, te weing water, slechte bodem.

Carpinus Betulus is inderdaad wat sterker dan Beuk. Spaanse Aak is misschien ook een optie.
maandag 22 augustus 2011 - 21:24
an78

An78

bedankt voor de tips. Sparren zijn misschien idd geen goede optie.
Wat denken jullie van Leyllandi?
maandag 22 augustus 2011 - 21:58
WiPe

WiPe

Die verdraagt geen natte grond. De enige conifeer die je kan gebruiken als haag op dergelijke standplaats is Metasequoia, maar hou er rekening mee dat die naaldverliezend is.
dinsdag 23 augustus 2011 - 08:57
satomi

Satomi

Het lijkt me dat u eerst uit moet zoeken wat de precieze toestand van de bodem op uw terrein is. Dat de haag het bij de buren wel goed doet zegt helemaal niets want daar kan de bodem anders zijn van structuur.

Als het echt een natte bodem is dan zou u ook nog eens kunnen denken aan ruime bakken waarin u bv. Hedera tegen betonijzer laat groeien. Met snoeien goed smal te houden en na een jaar of drie (mits voldoende aanplant en verzorging) kan dat dichtgegroeid zijn.

Mocht de toestand van de bodem minder erg zijn dan gedacht, dan is Elaeagnus misschien wel een goede optie.
dinsdag 23 augustus 2011 - 11:31
Heike

Heike

Laurier groeit snel, is winterhard, dicht en naar mijn (bescheiden) mening dan ook een geschikte kandidaat-haagplant.
Onze tuin was afgescheiden door zo'n haag. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat je een compacte haag krijgt.

dinsdag 23 augustus 2011 - 16:27
WiPe

WiPe

Laurierkers verdraagt ook slecht natte grond...
dinsdag 23 augustus 2011 - 20:05
Heike

Heike

Oeps... inderdaad laurierkers.
En ja, de haag wordt redelijk breed, lelijk, dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

donderdag 25 augustus 2011 - 09:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon