menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welke fruitbomen kan ik het best planten

Ga naar meest recente reactie

jeanivo

Jeanivo

k'heb thuis een 'weitje' van +-130m2.ben van plan om er fruitbomen op te planten. ik had graag halfstammen gezet.
nu was de vraag hoeveel kan ik er planten op zo een stuk, welke soorten zijn geschikt (liefst weinig snoeiwerk en goed resistent tegen ziekten aangezien ik alles bio doe in de tuin). hoe zit het met bestuiving want kzou graag verschillend fruit zetten(appel, peer, pruim, kriek enz). kheb 1 'rode ster appel' (zo noemde mijn opa deze soort, weet niet het de juiste naam is) en die heeft geen enkele appel gedragen dit jaar. heeft iets te maken met kruisbestuiving of zo?
de bedoeling is van een wei na te bootsen zoals die mooie hoogstamplantages van vroeger(die je nu bijna nergens meer ziet) maar hoogstam zal wel wat groot zijn voor deze kleine opp.
wie kan mij wat tips geven?
alvast bedankt.
wouter
zondag 28 november 2010 - 20:49
VTO

VTO

Beste,

Het boek van Guy de Kinder geeft u veel info en is zeker aan te bevelen.

De NBS (nationale boomgaarden stichting)met eigen site, geeft ook verschillende opleidingen, voordrachten voor liefhebbers. Wat kennis van snoeien en opkweken geven u een goeide basis om goed te starten.

Laat u niet verleiden om bomen te dicht te planten.
Hou rekening dat hoogstambomen dezelfde kroonvolume hebben als halfstam.

Informeer u goed, volg wat avondschool of bestudeert enkele goede boeken in plaats van nu te planten en binnen enkele jaren vast te stellensdat u verkeerd ben begonnen.
groeten,

vto
maandag 29 november 2010 - 22:16
baloe

Baloe

Als je voor bio gaat is het wellicht ook goed om voor RGF rassen te kiezen...
Met de grootte van tuin, zou je m.i. eerder aan laagstam moeten denken. Ik heb er alvast goede ervaringen mee.

Op korte tijd ook al wat fruit,... Als je eht wil weten, ik heb mijn boompje bij ecoflora in Halle gehaald. (Op de opendeurdag appels geproefd en op smaak en bestuiving geselecteerd)
dinsdag 30 november 2010 - 12:28
Ginkgo

Ginkgo

Beste Wouter,

Ik ben verheugd om je bericht te lezen !
Je hebt het misschien al gelezen om een andere topic maar ik werk bij het Regionaal landschap Zenne Zuun Zoniën en wij doen wat jij nu vraagt ! (Of toch min of meer ). We streven ernaar om het karakter en identiteit van het vlaamse landschap zoveel mogelijk te behouden door de aanleg van "Hoogstam"boomgaarden, poelen, heggen, houtkanten, kleine landschapselementen. We hangen ook Steenuilkasten omhoog en doen akkervogel-en vlinderprojecten.

Je ziet, wij zijn dus intensief bezig met biodiversiteit en streekeigenheid. Ons RL Specialiseert zich in het zuidwesten van Vlaams Brabant, het pajottenland. Maar nu om op je vraag te antwoorden. Hoogstammen zijn zowieso veel beter als half-of laagstammen. Zeker omdat je zei dat je naar het vroegere beeld terug wou (dit waren allemaal hoogstammen !! ).

Waarom een hoogstam planten ? : Hoogstam wordt 60 tot 80 jaar oud en ouder, laagstam en halfstam 15 tot 20 jaar. Hoogstambomen zijn minder gevoelig voor schimmelziekten omdat de luchtvochtigheid bij laagstammen en halfstammen in de kruin veel hoger ligt. In een laagstamboomgaard staan een of enkele rassen die meestal geënt zijn op dezelfde onderstammen, een monocultuur van klonen. Waardoor de hoogstamboomgaard een stabieler en ziekteresistenter geheel vormen. Ik kan nog uren doorvertellen over waarom wel een hoogstamboomgaard kiezen maar dan wordt het veel om lezen

De plantafstand van hoogstamfruitbomen variëren van 10 tot 12 meter. Een perelaar zal je iets dichter kunnen planten dan een appelaar bvb. Dit door de groeiwijze van de boom (peer groeit kegelvormig omhoog, appel eerder breed uit)
Voor de bestuiving moet je alleen rekening houden met de soorten (ze moeten elkaar kunnen bestuiven) en rekening houden dat ze in de nabije buurt staan (geen probleem met jouw oppervlakte). Je moet geen rekening houden met de wind e.d. want fruitbomen worden alleen bestoven door insecten. Ik zal je een paar rassen geven met hun bestuivers die vroeger veel aangeplant werden in Vlaanderen. (Ik zet de bestuiver altijd tussen haakjes achter de soort)

Voor APPEL : Brabantse bellefleur (Eysdener klumpke, Sterreinette (das die sterappel !)) ---- Keuleman (Reine des reinettes) ---- Oogstappel (Joseph musch, Reine des reinettes) ---- Dubbele speeckaert (President Roulin) ---- Court pendu Gris (Bestuift zichzelf, Sterreinette) ---- Grawijning (Oogstappel, President Roulin)

Voor PEER : Doyenné du comice(bestuift zichzelf) ---- Jefkespeer(bestuift zichzelf) ---- Conférence (bestuift zichzelf) ---- Dubbele Flip(Clapp's favourite, Beurré Hardy, Légipont) ---- Saint Rémy (bestuift zichzelf)

Voor KERS : Burlat(Bigarreau Napoleon, Hedelfinger Riesenkirsche) ---- Bigarreau esperen(Schneiders Späte Knorpelkirsche) ---- Hedelfinger Riesenkirsche(Burlat, Bigarreau Napoleon)

Voor PRUIM : Czar (Bestuift zichzelf, Queen Victoria, Reine Claude verte) ---- Mirabelle de Nancy (Altesse double, Sultan, bestuift zichzelf) ---- Palokes (Belle de Thuin, bestuift zichzelf) ---- Reine Claude d'Althan ( Belle de Louvain; Bleue de Belgique, Queen victoria)

Dit zijn enkele voorbeelden, indien je er nog meer wilt mag je mij altijd contacteren ! De meeste namen komen raar over zodat ze precies niet van hier komen, maar dit zijn fruitbomen die vroeger ingeburgerd geraakt zijn, zoals queen victoria, President Roulin,...
Hopelijk heb ik je wat kunnen helpen !

Veel succes !

Vriendelijke groeten,
Karel Van den eynde

Landschaps-en tuinarchitect
[email protected]
dinsdag 14 december 2010 - 14:58
Ginkgo

Ginkgo

En die sterappel (sterreinette) draagt niets omdat hij geen zelfbestuiver is , en omdat er waarschijnlijk in de buurt geen andere appelaar staat die hem bestuift

See you !
dinsdag 14 december 2010 - 15:00
Ginkgo

Ginkgo

Ze noemen die sterappel trouwens sterappel omdat als je deze appel horizontaal doorsnijd wanneer hij rijp is een vorm van een rode ster ziet.
Vond ik het vernoemen waard ook

En nu geef ik de anderen ook de kans om je tips te geven
dinsdag 14 december 2010 - 15:03
jeanivo

Jeanivo

de sterappel staat in de achtertuin, aan de voorkant van het huis en de zijkant staan vol met appelen(jonagold denk ik) en peren(conference) van een fruitboer.
denk toch maar halfstam te zetten omdat ik anders teveel zon verlies. toch moeilijke keuze omdat er zoveel soorten zijn.
zondag 27 maart 2011 - 19:05
jeanivo

Jeanivo

ik dacht nog juist, het stukje is +-130m², dan zou ik eigenlijk maar 4 hoogstammen kunnen planten? en nu staan er nog een kriekenboom, pruimenboom(belle de louvain of zoiets ) en een reine claude. die zijn alledrie ouder als 15 jaar. kan ik ze best omdoen en volledig opnieuw beginnen of niet. vind het mooie bomen maar ze hoeven niet per se blijven te staan. de reine claude brengt toch niet veel meer op en is gescheurd door de storm maar niet afgebroken, de kriekenboom is gescheurd door de storm vorig jaar april en zou toch graag krieken blijven plukken en de belle de louvain heb ik willen snoeien maar waarschijnlijk slecht gedaan want heeft niet echt een mooie vorm meer. dus
zondag 27 maart 2011 - 19:17
iecee

Iecee

mijn lekkerste appels zijn de lemoenappel en de notarisappel maar dat is een kwestie van smaak
verder heb je bewaarappelen, moesappelen, desertappelen en sapappelen.
je kan ook subsidie aanvragen al je fruit zet maar dan ben je mischien gebonden aan rassen.
ik kan je nog wel een praktische tip geven, spreid de oogsttijd anders heb je teveel appels ineens .
bv de oogstappel is rijp begin augustus en snel melig maar heel lekker als hij net rijp is en de court perdu en de lemoenappel zijn hele late rassen die je lang kan bewaren.
en bedenk van tevoren ook even wat je met je fruit wil.
sap van maken bv of moes of taart

voor de subsidie en de raskeuze moet je bij de boomgaardenstichting zijn
en ik denk dat er in het pajottenlan een museum en proeftuin zit met de nationale collectie fruitrassen
kwekerij de linde in kemmel is een van de gespecialiseerde kwekers van fruitrassen die een grote catalogus heeft die je kan downloaden
dinsdag 29 maart 2011 - 12:27
guy_fruit

Guy_fruit

Hoogstam- en halfstambomen worden op 7 tot 10 meter van elkaar geplant. Ik denk niet dat je 4 hoogstammen kan planten op die beperkte ruimte.
Tip:
http://fruitabc.blogspot.com/2011/03/optimale-plantafstanden-voor-fruitbomen.html
Guy
woensdag 30 maart 2011 - 20:58
jeanivo

Jeanivo

das spijtig dan, kun je maar 1 of 2 soorten planten. khad toch graag een paar verschillende soorten gehad. krieken eten we graag en pruimen, apels en peren.
met hoogstam heb je wel heel veel van dezelfde soort terwijl je met laagstam minder hebt en wat variatie. want bij hoogstam heb je toch zoveel opbrengst dat je het niet opkrijgt. heb ik nu al met mijn belle de louvain, ik eet er veel en geef meer dan de helft weg, die worden ook zo rap slecht. heb liever weinig opbrengst en wat verschillend dan veel en de helft moeten weggooien. die hoogstammen zijn wel heel mooi....
donderdag 31 maart 2011 - 21:18
iecee

Iecee

als je toch grag hoogstammen wil heb je dan al eens gedacht aan leihoogstam dan heb je natuurlijk niet zon mooie ouderwetse boomgaard maar wel meer plaats voor meer bomen
ze zijn net zo makkelijk te leiden als leilinden en andere leibomen
vrijdag 1 april 2011 - 14:14
jeanivo

Jeanivo

toffe tip, heb het nog nooit gehoord of gezien.
vrijdag 1 april 2011 - 14:59
frankiedevooght

Frankiedevooght

Grondsoort is wel bepalend voor succes denk ik. Ben zelf twintig jaar bezig aan mijn boomgaard maar de helft van mijn hoogstambomen doet het niet . Alle pruimenbomen zijn omgewaaid , mijn kersen kregen de gomziekte en een paar perensoorten wilden echt niet mee.Daarnaast heb ik wel enkele prachtige gezonde hoogstammen staan , zowel appel als peer met prachtige bloei en een overvloed aan vruchten . Jammer dat er zo veel van tussen gegaan zijn maar misschien is dit ook een deel van het leven : nooit kan alles lukken , herbeginnen en hopen op beter.Ik heb een prachtige haag staan van leibomen ( sierappel ) , het hadden evengoed gewone appels kunnen zijn denk ik.
vrijdag 20 november 2015 - 20:50
pplakke

Pplakke

er kan inderdaad vanalles zijn met de grond.
hij kan te nat zijn of te droog .
maar je hebt voor elke planten die het er goed doen.

er kan ook teveel puin of ooit vastgereden zijn door zwaar vervoer.
wat dan weer dichtslagen veroorzaakt.
er kan te diep geplant zijn zo dat de wortels geen lucht krijgen .
en de boom stil afsterft.
dan zijn er nog ziektes of beestjes of vuurtje stook in de buurt.






zaterdag 21 november 2015 - 03:25
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Klei en lössgrond zijn het beste voor appels en peren maar dit wil niet zeggen dat je op zandgrond geen succes kunt hebben met deze fruitsoorten. Kies in ieder geval voor ziekteresistente rassen.

Scheef groeiende en omgewaaide fruitbomen komen vaak door de gebruikte onderstam. Lang niet alle appel- en perenrassen zijn geschikt om op een zwak groeiende onderstam te worden geënt.

Mensen vergeten vaak dat er in professionele boomgaarden zeer regelmatig wordt gespoten tegen van alles en nog wat. In een recent onderzoek van Greenpeace van 30 willekeurige bodem-, water- en appelmonsters werden 197 residuen van 54 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen aangetroffen (de bodem- en watermonsters werden genomen in boomgaarden of water vlakbij de boomgaarden, de appelmonsters werden gekocht bij bekende Nederlandse supermarkten). Interessant weetje: "bestrijdingsmiddelenresten deels worden verwijderd voordat ze [ = appels en peren] in de winkel liggen, bijvoorbeeld door ze af te wassen. Er bestaan meerdere producten die, toegevoegd aan het sorteerwater, een deel van de bestrijdingsmiddelenresten van bijvoorbeeld appels en peren kunnen wassen."
Bron: http://www.greenpeace.nl/Global/nederland/report/2015/Landbouw/Het%20appelgif%20valt%20ver%20van%20de%20boom.pdf


Gegroet, de tuinprins


zaterdag 21 november 2015 - 15:06

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon