menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Catalpa gedrag

Ga naar meest recente reactie

LesSimons

LesSimons

Beste Catalpa specialisten

Heb vorig jaar mijn Catalpa op 1.80 m afgezaagd. De takken waren volkomen verwilderd. In April begon de boom uit te lopen en nu midden juli is het weer een hele boom van 3 meter hoog met bladeren van wel 40 cm. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt wat een kracht zit er in deze boom. Er treden nu wel wat veranderingen op waarover ik de volgde vragen heb. Er vallen nu af en toe bladeren uit de boom. Is dit normaal gedrag ? De nieuwe takken zijn nog erg zacht en beginnen nu naar buiten te buigen, maar hun top richt zich weer recht op.
Hoort dit er ook bij ? En als laatste vraag, heb ik nog kans op een bloei periode ?
http://lessimons.wordpress.com/category/catalpa/

alvast bedankt
Les Simons

dinsdag 13 juli 2010 - 22:09
roxy

Roxy

Beste Les Simons en andere forumleden,

Ik kwam je vraag tegen via google en heb me maar meteen aangemeld op dit forum. Ik heb namelijk precies het zelfde met mijn catalpa. Wij hebben eind vorig jaar ons huis gekocht en in de achtertuin stond een compleet teruggesnoeide catalpa.

Deze ging in mei weer uitlopen, de scheuten heb tot 20 centimeter onder het y-vormige uiteinde van de stam laten zitten. Deze zijn enorm uitgelopen tot wel 1,5 meter en hebben ook groot blad (30-40 cm).

Met het stormachtige weer van de afgelopen dagen zijn de takken ook verwaaid naar buiten toe, twee zijn er zelfs afgebroken. Ik vraag me af wat ik nu het beste kan doen. De takken terugknippen naar zo'n 50 centimeter (anders breken ze straks allemaal af) of helemaal terugsnoeien. Maar dan heb ik misschien volgend jaar weer hetzelfde probleem. De nieuwe takken zitten trouwens niet helemaal bovenaan de boom, dus er zit nu een y-vormige stomp op de stam zonder nieuwe takken.

Hopelijk kunnen jullie advies geven hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Alvast bedankt,

Roxy

[afbeelding verwijderd niet-https]
Zo zag de Catalpa er uit voor we het huis kochten (via google maps)

En zo ziet hij er na vandaag uit na een flinke regenbui en wind:
(op foto 4 en 5 is de kale stomp goed te zien)

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 14 juli 2010 - 21:43
LesSimons

LesSimons

Hi Roxy
Heel toevallig (of niet) dat we een gelijkwaardig probleem hebben.
Het lijkt wel of de Catalpa's te snel gegroeid zijn. De nieuwe takken zijn nog veel te zwak om al die nieuwe bladeren te kunnen dragen. Ik neem aan dat er wel iemand op het forum zit, die dit al eens eerder heeft meegemaakt. We wachten af
woensdag 14 juli 2010 - 22:50
groengroentje

Groengroentje

Wij hebben hier ook een catalpa staan, en onze buren ook. Gisteren heeft het hier heel hard gewaaid en zijn er bij de boom van de buren (nog een redelijk jong exemplaar) een heel aantal takken afgebroken.

Onze catalpa is wel ziek. Hij heeft de verwelkingsziekte. Die van de buren heeft het vermoeid ik ook daar hij kort bij de onze staat en het in de bodem zit. Dit verzwakt de catalpa wel.
Onze tuinarchitect heeft ons aangeraden hem jaarlijks te knotten.(daar we hem liever nog wat willen houden) Zo worden de takken niet te zwaar, want we hebben er al een aantal dikke takken van verloren. Afgescheurd.

Hij verliest door zijn ziekte ook sneller zijn bladeren. En, meestal na droge, warme periode, sterven er ook takken af.

Nu ik jullie hoor heb ik wel mijn twijfels wat over dat knotten zo een goed idee is.
Ik weet uit ervaring dat het hout van onze catalpa niet erg sterk is. Vrij zacht hout.

Ik wacht dus ook samen met jullie af.



donderdag 15 juli 2010 - 15:25
groengroentje

Groengroentje

Wou dit nog even melden.

Heb wel ergens gelezen dat als je je catalpa snoeit (of knot) er dat jaar zeker geen bloemen aan komen.

donderdag 15 juli 2010 - 15:27
roxy

Roxy

Hoi Les Simons en groengroentje,

Is het toch nog aardig druk op deze topic, maar helaas nog geen experts... Les Simons, volgens mij komt de sterke groei doordat onze bomen geen bolcatalpa's zijn maar de normale catalpa. De bolcatalpa's zijn geënt en de normale niet. Mijn catalpa is volgens mij niet geënt maar bij die van jou denk ik onder de eerste grote takken (op de oude foto) wel een ent plek te zien.

De normale soort moet volgens mij wat grotere takken houden omdat anders de vorm van de boom niet echt mooi terugkomt. De bolcatalpas (dus geënt) moet je volgens mij zelfs ieder jaar of om het jaar helemaal terug snoeien. Zo komt er ieder jaar weer een mooi bolletje op met frisse korte takken.

Onze catalpa's zijn volgens mij een grote kroon gewend en hebben daardoor ook flinke wortels. Nu alle takken eruit zijn maar de wortels nog steeds bestaan probeert de boom dit weer in verhouding te krijgen. Daarom zit ik er aan te denken om de bovenste scheuten tot op zo'n 50 cm af te knippen en de onderste misschien wel helemaal. Hierdoor hoop ik volgend jaar al weer wat stevigere basistakken te hebben en daardoor worden de nieuwe scheuten misschien wat minder lang. Maar wanneer ik dit moet doen weet ik ook niet precies. Hopelijk zitten er hier een paar specialisten op dit forum. Bovenstaande info heb ik overigens op verschillende sites gelezen. Heb zelf pas vanaf begin dit jaar een tuintje en ben dus zeker geen deskundige.


groengroentje,

Over de verwelkingsziekte heb ik gelezen dat het best het einde van de boom kan betekenen maar ook dat een catalpa er weer overheen kan groeien. Ook dat er weinig tot geen oplossingen voor zijn. Zelf heb ik eind mei last gehad van meeldauw op mijn catalpa. Hiervoor heb ik een middeltje gehaald bij het tuincentrum en daar het blad een keer mee bespoten. De meeldauw lijkt helemaal te zijn verdwenen.

Groet,

Roxy

(in afwachting van specialisten op deze topic)
donderdag 15 juli 2010 - 21:36
LesSimons

LesSimons

Hi Roxy

Mijn Catalpa is volgens mij niet geent. Toen we ons huis kochten 2 jaar geleden stond de Catalpa er al. We hebben hem ook in volle bloei gezien. Met prachtige bloemen. Alleen de vorm van de boom was volkomen zoek. Via het internet heb ik toen gelezen dat je de Catalpa rustig kon afzagen. Hij komt altijd weer terug. Dat is inderdaad gebleken. Onze bomen lijken via de foto's veel op elkaar. Ik denk dat de stammen ongeveer even dik zijn. Dus het waren flinke bomen. Gelukkig heb ik nog geen ziektes gezien. Ik heb ergens wel iets gelezen, dat de Catalpa zelf zijn takken bijstuurd om zoveel mogelijk zonlicht op te pikken. Er kan dan wel eens een blad of tak loslaten.

mvrg

Les Simons

(ps ik ben dit jaar voor het eerst met tuinieren begonnen en het is een super hobby - heerlijk werken in de tuin en de planten zien groeien, foto's maken en dit alles op de computer bijhouden)
vrijdag 16 juli 2010 - 08:48
WiPe

WiPe

Of het nu om gewone catalpa's gaat of om de bolmodellen, als je een boom knot zal hij proberen om de verloren bladmassa te compenseren. Probleem daarbij is dat de boom minder takken heeft (aan het begin van het groeiseizoen zelfs helemaal geen) waarop die bladeren moeten groeien. Gevolg is dat de boom enorm veel energie zal investeren in de groei van de takken. En dat het weinige blad zo groot mogelijk zal zijn, om op die manier zoveel mogelijk aan fotosynthese te doen.

Probleem is bovendien dat de boom de snoeiwondes gaat afgrendelen, en dat daardoor tussen het oude hout en het nieuw gevromde hout een afgrendelingszone zit waar de houtstralen niet doorlopen. Als gevolg daarvan zitten de nieuwe scheuten heel oppervlakkig aan de buitenste, jonge, ring hout vastgehecht.

Je krijgt dus lange dikke scheuten, met grote bladeren die slecht aangehecht zitten. Met een flinke storm gaan die takken dan afbreken, of uitbuigen. Als dat gebeurt kun je eens vloeken en de boom in de winter opnieuw knotten. Hopelijk gebeurt volgend jaar niet hetzelfde zodat je dan wel een mooie boom hebt.

Maar een ander probleem met dat eeuwige knotten van catalpa is dat het de boom verzwakt. De boom moet ieder jaar opnieuw energie investeren in het afgrendelen van de snoeiwondes, en het laten uitlopen van de adventiefknoppen. Bovendien wordt met het knotten van de boom, de reserves die opgeslagen zitten in het hout mee verwijderd. En daar komt nog eens bij dat die reserves alleen maar kunnen aangevuld worden door de fotosynthese die in het blad gebeurt. En catalpa loopt al erg laat uit. (De boom zal dus minder dagen per jaar aan fotosynthese kunnen doen dan pakweg een wilg.) Bovendien heeft de boom door al dat knotten ook nog eens erg weinig blad. Daardoor heeft de boom minder energie ter beschikking om zich te verdedigen tegen aantastingen die de boom via de wortels proberen binnen te dringen (Verticillium), met als gevolg dat de boom daar ook nog eens last mee krijgt.


vrijdag 16 juli 2010 - 20:28
LesSimons

LesSimons

Bedankt WiPe voor je profesionele uitleg. Tot nu toe gaat het goed met de boom en hopelijk heeft hij volgend jaar wel weer sterke takken

Les Simons
vrijdag 16 juli 2010 - 22:49
WiPe

WiPe

Blijven hopen.....
vrijdag 16 juli 2010 - 22:51
roxy

Roxy

Beste WIPe,

Dat is nog eens een duidelijke uitleg. Ik had nog wel een vraag. Als ik na de winter de boom ga snoeien en dan een paar scheuten die bovenop de stam zitten ongeveer een centimeter of 30 a 50 lang laat, krijg ik dan weer mooiere stevige basistakken en kortere nieuwe scheuten komend jaar?

Alvast bedankt,

Roxy
maandag 19 juli 2010 - 21:11
WiPe

WiPe

Je zou eventueel in de loop van de zomer de takken een beetje kunnen inkorten.

Als je lange stompen laat staan (30 tot 50 cm) wordt je boom alleen maar lelijker. De scheuten zelf zullen nadien even lang zijn.


Naar mijn idee is Catalpa een soort die knotten veel slechter verdraagt dan algemeen wordt aangenomen. Ik heb in ieder geval nog nooit een oude knotboom van catalpa gezien.
dinsdag 20 juli 2010 - 10:20
Annies

Tekst aangepast

Annies

Hallo allen,

Ik heb even een vraag, er stond een hele mooie catalpa in mijn voortuin. De buurvrouw had last van de boom en helaas moeten besluiten hem af te zagen. Nu zie ik toch weer wat blad (zie foto). Zou het kunnen dat hij het alsnog gaat overleven?

Struiken & Bomen

maandag 18 mei 2020 - 21:51
Tuinprins

Tuinprins

Ja, is aan het uitlopen op slapende knoppen. Een mooie boom wordt het echter niet meer.

Een goede buur is vaak beter dan een verre vriend maar helaas is dit niet altijd het geval.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 19 mei 2020 - 05:43

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon