menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Mooi en duurzaam labelen van bomen en struiken

Ouwepee

Ouwepee

Onlangs kreeg ik van een vriend een vraag over hoe een boom of struik labelen op een duurzame, eenvoudige en ecologische manier.
Graag wil ik jullie hier mijn idee ook meedelen, hopelijk vinden jullie het stukje niet te lang, en natuurlijk zijn er nog zoveel meningen als er mensen zijn. Die zijn natuurlijk ook altijd welkom:

"Door deze vraag van je ben ik er nog eens extra over gaan nadenken. Overigens hangt het soort label dat je gebruikt, ook wel wat van het doel af. Indien je bvb naar een plantenbeurs gaat met allerlei zaailingen en bewortelde stekken, kan je relatief goedkope, zij het minder duurzame labels gebruiken. Op mijn struweel gebruik ik helemaal geen labels, want daarmee zou ik eventuele dieven maar uitnodigen en hun de waarde van elke aanplanting helpen inschatten.

Als ik aan je maat denk en zijn idee over het relatief mooi en permanent labelen van zijn geliefde bomen of struiken, dan is dat heel wat anders.

Er zijn allerlei mogelijkheden, te beginnen met de sleuflabels die in de handel zijn, maar die normaal slechts rond een diameter van ongeveer 1cm gaan, dus een zeer jong boompje of een takje. Eventueel kan je die elk jaar verversen, indien niet echt UV bestendig.
Er zijn ook de labels op Zincor plaatjes met koolstofpotloden en kleine stukjes RVS draad. Die is meestal te kort om rond een dikke tak te doen.


Wel, in zijn plaats zou ik het volgende doen, aangezien ik meen dat het niet over honderden bomen gaat, maar dat duurzaamheid en esthetica wel de belangrijkste criteria zijn:


Laat in een constructiewerkplaats RVS plaatjes snijden, in de dunste RVS die verkrijgbaar is (begint met 0,5 dan 0,6 dan 0,8 en 1mm, enz), of waarvan ze veel snijresten hebben. Bvb waar men grootkeukentoestellen en industriële dampkappen bouwt. In een serieus werkhuis van die aard, hebben ze massa’s snijresten waar ze met plezier nog iets verkoopbaar mee maken.

Stel dat je die zou laten snijden op bvb 10cm x 5cm en maximum 1mm dik.

Alle kwaliteiten zijn goed om gewoon tegen zure regen en alle andere invloeden te kunnen. De goedkoopste bruikbare kwaliteit is RVS 304, de betere die in de voeding gebruikt (moet) worden is RVS 316 (dit is vakjargon ivm de twee meestgebruikte soorten, dat iedereen in de sector kent) http://www.xs4all.nl/~tcmbv/EigenschappenRVS.html De meeste van die werkhuizen gebruiken eenzijdig geborstelde RVS, dat is ok, maar ook ongeborstelde of een/tweezijdig blinkende is natuurlijk goed, zolang het over RVS gaat.


Laat diezelfde mensen er eventueel een gaatje van 3 tot 5 mm in ponsen. Het is echter ook redelijk eenvoudig er zelf gewoon met een centerpons een gaatje door te slaan, maar dan heb je aan een kant een soort uitbarstje, dat je al dan niet mooi vindt, maar even functioneel is.


Probeer in diezelfde werkplaats, of een andere, inox lasdraad van het spoel van een halfautomaat te krijgen, te lenen, pikken of laten pikken, enz. Die gebruik je als onverwoestbare binddraad met zeer ruime speling rond gelijk welke tak of stam. Dat mag aan een grote boom gerust aan de onderste gesteltak hangen met een meter lengte. Tenminste als er niet teveel risico is van vandalisme, diefstal of een kind dat er zich aan ophangt.

Indien je dit soort RVS lasdraad niet kunt vinden, kan je ook naar een werkplaats zoeken waar men RVS kabel verwerkt bvb v trapleuningen of andere moderne architectuurtoepassingen. Desnoods koop je een of enkele m inox kabel. Ook in de jachtenbouw gebruikt men RVS kabel.

Deze kabels bestaan ook uit strengen, die zelf uit draden getwijnd zijn. Die kan je dus opendraaien, wat in zeemanstermen splitsen genoemd wordt, en de draden isoleren. Ook zeer geschikt dus om je labels te bevestigen, zowel duurzaam als esthetisch.


Het beschrijven van de labels? Heel eenvoudig, je koopt een of twee setjes stalen slagletters bvb 2mm en 5mm letterhoogte, alsook een setje slagcijfers. Zeer betaalbaar en in iedere vakhandel te vinden. Met een kunststof onderlegplaatje, of gewoon op een hardhouten blok of op aluminium ondergrond sla je er rustig alle tekst in, specifieke info over die of die boom. Achteraf recht je het plaatje even met een houten of rubberen hamer.
ter info wb lettertjes:

http://www.multiweld.com/slagletters-en-slagcijfers.aspx

Zelf zou ik dan eerst op mijn pc even een font zoeken dat op deze letters wat lijkt, en op papier wat testjes typen met dezelfde letterhoogte. Op die manier moet je niet teveel RVS plaatjes weggooien. (In Autocad of Adobe Illustrator gaat het natuurlijk nog beter!

Een andere manier van bevestigen aan de boom zou kunnen zijn:

Mooie RVS houtboutjes met zeskant kop of ouderwetse slip voor schroevendraaier (geen kruisschroef, dat is lelijk).

Stel je koopt een doosje van 50 mm lengte, dat is ruim voldoende. Neem wel minstens 5, of beter nog 6 mm houtschroefdikte, want RVS is veel zwakker dan stalen schroeven, in tegenstelling tot wat velen denken.

Stel dat je op deze manier een twintigtal bomen in je tuin zou labelen, dan doe je elk jaar even een wandelingetje in je tuin, en je draait elke schroef enkele omwentelingen losser. Op die manier blijven de plaatjes en de schroeven, zo lang meegaan, en vooral leesbaar, als je achterkleinkinderen, in de mate dat ze het jaarlijks eventjes nakijken. RVS zelftappers (zgn Parkerschroeven) van 5/6 mm zijn ook zeer geschikt, wel RVS nemen, en geen gechromeerde rommel, want dat gaat altijd roesten !

In roestvaststalen bouten en schroeven bestaan hoofdzakelijk 2 kwaliteiten: A2, de gewone maar meest gebruikte, A4 duurder en voor speciale toepassingen.

Dit is een bladzijde van een catalogus van een Vlaamse leverancier aan winkels, groothandels en industrie:

http://www.jari-systems.be/html/frameset.asp?language=nl, daarop kan je bvb vinden:alle soorten RVS schroeven.
Of je in je eigen omgeving zulke of andere specifieke houtboutjes of schroeven in RVS per stuk of in kleine aantallen kunt kopen, weet ik niet. Hier is dat alleszins geen probleem en als je een prijsidee wil, bel dan maar eens naar
Carl van de Boerenhandel in Boechout 03 455 24 86. Hij specialiseerde in al dat spul, per stuk verkocht en is zeer betaalbaar.
Heden hebben ook veel doe het zelf winkel een assortimentje RVS schroeven in huis.
Veel succes en wat vinden jullie er van ?



dinsdag 20 januari 2009 - 13:38
Polplastron

Polplastron

Leuk idee! Ik heb vorig jaar enkele labels gemaakt om bij mijn rozen te zetten.
Ik heb gewoon de naam in een balk van ongeveer 1 m lengte gefreesd (Ik weet niet of dit het juiste woord is, ...). Vervolgens heb ik die balken bij de betreffende rozen gezet. In het begin stoort het wat, maar na een tijdje worden die balken mooi grijs en geeft het een leuk gezicht in de tuin!

Pol
donderdag 23 april 2009 - 19:22
Ouwepee

Ouwepee

Zo zie je maar Pol-zonderkoude-sjaal, zoveel mensen zoveel ideeën.

Leo
donderdag 23 april 2009 - 21:46

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon