menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Liguster sterft

Ga naar meest recente reactie

margel

Margel

beste tuinliefhebber,


mijn 3 jaar oude ligusterhaag sterft af (25 m).
het begon het eerste jaar met 1 plantje die eerst lichtgroen van kleur was vervolgens geel werd om tenslotte alle bruine bladeren begon te verliezen.

Het jaar nadien merkte ik de dat de 2 naastliggende plantjes niet zo goed groeiden als de rest van de haag en ja na verloop van tijd ook hetzelfde fenomeen (game over) lichtgroen vergelen om dan af te sterven
dit jaar bedraagt de dode plek al meer dan 1 meter en merk ik na de laatste snoei dat er opnieuw een zone van 1,5 meter (naast de dode plek) is waar er geen uitlopers meer komen en die ook niet zo diepgroen is als de rest van de haag die het momenteel werkelijk fantastisch doet (bijna 2 meter hoog volledig dichtgegroeid)

wat is hier aan de hand?

bijkomende misschien relevante info :

- in de onmiddellijke nabijheid (1,5 meter) van de dode plek stond voorheen een oude (wellicht zieke want bruine bladeren en weinig walnoten) notelaar . deze notelaar hebben we geveld zeker 1 jaar voor aanplanten van de haag . Dit voorjaar merkte ik een eind verder in de tuin een jonge scheut van een notelaar (wellicht gegroeid uit een afgevallen vrucht) Deze heb ik met succes verplant met een geweldige groei als gevolg maar een goeie maand gelden begonnen alle bladeren bruin te worden en af te vallen dus heb ik ze maar vernietigd.

- de haag staat helemaal op het einde van onze tuin; in de nabijheid van een iets drukkere gewestweg

- volgens oudere geburen was er jaren geleden (40 à 50 jaar) op enkele meters afstand van het einde van onze tuin een oude spoorweg (nu afzonderlijk fietspad). Dit heb ik gemerkt toen ik putten aan het graven was voor het plaatsen van de bekaertdraad. Op serieuze diepte vond ik allerlei ijzerwerk , bouten, verroeste 5l blikken , ...

Wie weet raad wat de oorzaak zou kunnen zijn
en beter nog nog bestaat er een remedie
want ik zou niet willen dat binnenkort mijn hele haag naar de knoppen is

alvast bedankt om mee te helpen denken

gr
donderdag 28 augustus 2008 - 22:29
margel

Margel

sorry voor de dubbelpost
donderdag 28 augustus 2008 - 22:30
ChristineV

Tekst aangepast

ChristineV

Hoi Margel, aan de hand van je beschrijving lijkt het me niet de oorzaak van die oude spoorweg, aangezien de haag wel goed blijkt te groeien behalve op die ene plek en de oude notelaar het daar toch ook een hele poos heeft uitgezongen.

Als het echt op 1 plek is begonnen en vandaaruit steeds verder uitbreidt, lijkt het me eerder een of ander schadelijk bodemorganisme, een bacterie of schimmel. Het feit dat die jonge notelaar op dezelfde plaats ook doodging past dan wel in het plaatje. Misschien kan je je eens informeren in een tuincentrum in je buurt voor bvb. een systemisch fungicide. Typisch voor schadelijke bodemschimmels is dat ze vanuit de grond de boomwortels binnendringen, helemaal tot in de stam via de 'bloedvaten' ahw van de boom. De boom heeft dit vaatstelsel echter nodig om water en nutrienten op te nemen, maar de schimmel zorgt ervoor dat deze verstopt raken, wat kan leiden tot het afsterven van de boom. Heel vervelend aan zulke bodemschimmels is dat zij vrij lang in de bodem kunnen overleven tot er een weer een plant in hun buurt komt te staan... Het is ook belangrijk bij zulke ziektes om je gereedschap voor bvb de snoei te ontsmetten om overdracht van plant tot plant te voorkomen. Ook hierover kan je in een tuincentrum de nodige informatie bekomen.
vrijdag 29 augustus 2008 - 09:55
margel

Margel

dank u voor het antwoord
dacht zelf ook in de richting van een schimmel

ik meen ook ergens gelezen te hebben dat de wortels van een notelaar een schadelijke (giftige) invloed kunnen hebben op naburige planten.. kan dit? Of is het louter toevallig dat de sterft zich situeert rond de gevelde notelaar.

zal zeker proberen met zo'n fungicide, kwaad kan het niet he
zaterdag 30 augustus 2008 - 10:33
Rita1960

Rita1960

Hallo Margel,

Jammer dat de liguster afsterft.

Voor wat betreft de notelaar.... ik heb er verscheidene van staan en de planten die hier dicht bij/onder staan doen het goed ( zoals de dahlia's, gladiolen, de berken, meidoorn en de eiken en onder de notelaar hosta's, varens, akelei oh ja en niet te vergeten de krokussen en narcissen)

Ligt dus niet aan de notelaar ( die nu bij jou verdwenen is ) mar het zal wel iets te maken hebben met de grondgesteldheid. te weinig doorlatend te weinig voedingsstoffen of een ziekte in de grond.

groetjes,

Rita
maandag 1 september 2008 - 19:36
margel

Margel

het deint verder uit. zelfs na pogingen met fungicide. begin radeloos te worden

in bijlage enkel foto's van de zieke haag en een stuk dat er wek gezond uitziet
[afbeelding verwijderd niet-https]

'k zou het slechte stuk willen verwijderen, de grond uitgraven, nieuwe aarde en nieuwe plantjes erin
maar welke garantie heb ik dat het nu nog gezonde stuk ook niet zo zal verkommeren. alles volledig vernieuwen zie ik ook niet zitten daar we nu na 3 jaar toch reeds een beetje verscholen zitten van de drukke weg ernaast.

iemand raad. Help !!!!!
zaterdag 25 oktober 2008 - 17:37
margel

Margel

[afbeelding verwijderd niet-https]

lukt me precies niet om op te loaden
zaterdag 25 oktober 2008 - 17:43
margel

Margel

[afbeelding verwijderd niet-https]


nog een poging (welke link moet ik plakken om te posten?)
zaterdag 25 oktober 2008 - 17:48
margel

Margel

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

sorry voor de vele post

gr

Margel
zaterdag 25 oktober 2008 - 17:58
birgit

Birgit

Hallo margel


Ik heb last van exact hetzelfde fenomeen.

Een perfect gezond stuk haag verkleurt van diepgroen naar lichtgroen om uiteindelijk te eindigen bij de bruine blaadjes.Deze ommezwaai van gezond naar dood gaat heel snel. Ook ik ken de oorzaak niet.

Op de plaatsen waar ik deze dode stukken uithaalde en nieuwe plantjes zette zie ik precies geen negatieve zaken. De nieuwe plantjes doen het en groeien.

Heel recent viel me op dat een viburnum tinus ook niet helemaal gezond meer lijkt. Deze staat op een halve meter van een plek waar de haag dus net ook deze snelle dood onderging. Dus toch iets in de grond met voorkeur voor bepaalde planten terwijl andere met rust gelaten worden?

Ik hou verdere reacties in de gaten en als ik denk / vermoed de oorzaak / oplossing gevonden te hebben dan laat ik direct weten.

Grts
Birgit
zondag 26 oktober 2008 - 21:20
margel

Margel

'k heb 2 jaar geleden op de plek waar toen maar 1 struik de geest gaf een nieuwe geplant. in het begin geen probleem direct grote groei maar nu zie ik ook dat het plantje niet meer meewil, precies alsof de ziekte/sterfte begint eenmaal de wortels diep verspreid zijn? raar

dinsdag 28 oktober 2008 - 11:10
margel

Margel

vervolg:
'k heb dus alle zieke planten + 2 gezonde ernaast uitgesmeten
alle aarde 60cm diep en 40 cm breed uitgegraven
en aangevuld met nieuwe aarde met compost
om zo nieuwe liguster te planten

nu merk ik toch terug ziektes : één struik van de oudere haag is helemaal opgekruld en heeft witte aanslag. sommige jonge scheuten zijn aanééngeklit met een soort spinsel en binnenin zit een rups met vreetschade (bruine plekjes)

de nieuwe haag slaat niet aan (geplant in maart) en ziet er gelig uit
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 27 juli 2009 - 15:14
margel

Margel

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https][afbeelding verwijderd niet-https]

hoe kan ik dit behandelen?

ik begin toch echt te twijfelen als mijn grond wel geschikt is voor liguster

mijn geburen hebben op dezefde plaats een laurierhaag en een sparrenhaag staan en die gedijen blijkbaar prima
?
maandag 27 juli 2009 - 15:21
JovanDreumel

JovanDreumel

Je moet meer onderzoek doen:
Wat is er ter plaatse gebeurd met de grond?
Wat vind je voor verkeerde dingen in de grond: larven, puin, storende lagen, de grond te nat, stinkt de grond?
Van 1 zo'n rupsje gaat liguster niet dood.
maandag 27 juli 2009 - 18:03
margel

Margel

Dag Jovan,

bij het uitgraven vond ik ijzer,steen,...

maar vooral op zo'n 50 cm diepte zag ik een laag van zo'n 2 cm verbrand huisafval.

Die heb ik dan ook verwijderd in de sleuf van meer dan 60cm diep en 40 cm breed

normaal zou ik daar geen problemen meer mogen verwachten tenzij de wortels van liguster echt zo breed en diep gaan

de problemen die de oudere haag nu heeft (krulblad, rupsen) zijn een ander ziektebeeld dan de sterfte van vorig jaar. toe verbleekten de blaaderen (geel) en vielen dan af. en echt er is meer dan 1 rups te vinden hoor !

de nieuwehaag vertoont echter wel hetzelfde ziektebeeld.

in de zomer heb ik wel extreem droge grond (heel zanderig) terwijl in de winter mijn grond meestak kletsnat blijft.
mocht ik zeker zijn met een andere haag (laurier,beuk,...) wil wel nog éénmaal alles drastisch verwijderen en opnieuw beginnen
maandag 27 juli 2009 - 19:33
JovanDreumel

JovanDreumel

In de sleuf mag in de winterdag geen water blijven staan. Ook niet op het laagste deel. Dan sterven de wortels door luchtgebrek en dat zie meestal pas in het voorjaar als het droger wordt. Hoe zien de wortels van de afgestorven planten eruit?
maandag 27 juli 2009 - 19:55
koos_van_gool

Koos_van_gool

Beste Margel en verdere lezers,

Eindelijk is het deze digibeet gelukt om in te loggen, maar dit terzijde. Al maanden geleden zag ik na veel zoeken op internet de foto's van de haag van Margel. Ik tob met hetzelfde probleem. Het begon met een prunus die dood ging, maar dat kon, hij was ca. 40 jaar oud en men zei dat deze bomen het dan wel gehad hebben. Toen begon de liguster af te sterven, zelfde verschijnselen die Margel beschrijft.Kwekers die ik gebeld heb zeggen dit fenomeen niet te kennen "ligusters zijn heel sterk mevrouw".) Mijn haag stond er al toen ik hier kwam wonen, ik schat dat hij ook ongeveer 40 jaar oud is en heeft het altijd prima gedaan. Ik heb niets gespoten of gestrooid en de ligusterhagen van de buren zien er prima uit. Iemand zei dat ligusters erg gevoelig zijn voor onkruidverdelgers die de gemeente gebruikt op de straten, maar dan zouden er toch meer hagen moeten sneuvelen? Lijkt me geen optie. Ook de opzichter groenvoorziening van de woningbouw die kwam kijken snapte er niets van en heeft beloofd een vakgenoot te raadplegen.Bodemonderzoek is een voor de hand liggende optie, maar daar hangt voor deze vutter wel een prijskaartje aan! De narigheid begon aan de kopkant en "rolt" door de heg. Ik heb 2 jaar geleden het hele zieke stuk eruit gehaald en nieuwe struikjes geplant. Die sloegen goed aan, maar tot mijn teleurstelling begint dit jaar de kwaal ook daar weer opnieuw. Verleden jaar is wel een 2e prunus dood gegaan. En dit jaar is rampzalig, diverse planten en struiken die langs of in de buurt van de heg staan gaan kapot: mijn mooie 12 jaar oude campsis (snik), viburnum, hortensias, pieris en grote rozenstruik. Ik zit echt met mijn handen in mijn haar en durf niets meer te vervangen. Ben met die dode viburnum nog naar een tuincentrum geweest. Zij hebben de struik en wortels bekeken en hadden ook geen idee. Nu ben ik zoooo benieuwd of Margel erachter is gekomen wat de oorzaak is? Ik wacht met spanning op reacties, Marijke

woensdag 19 augustus 2009 - 00:54
koos_van_gool

Koos_van_gool

dit is de gewraakte haag
woensdag 19 augustus 2009 - 01:01
koos_van_gool
woensdag 19 augustus 2009 - 01:01
koos_van_gool
woensdag 19 augustus 2009 - 01:13
JovanDreumel

JovanDreumel

De foto staat er dus niet. Je kunt ze naar mij sturen en dan zal ik ze wel plaats. Zou er een gaslek in de grond kunnen zitten? Maar het doet me denken, dat er een verwelkingsziekte (schimmel) door de grond woekert. Dan zou je de grond kunnen vervangen en dan nieuwe planten zetten. Dit zijn de dingen, die ik kan bedenken. Hier zal ik nu proberen de toegezonden foto's te plaatsen>
[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 19 augustus 2009 - 09:22
keramiekske

Keramiekske

Misschien is het wel vandalisme en zijn de struikjes doodgesproeid? (kan er iemand bij? ) Wij hebben hier eens een grote plek gehad in onze voortuin, ofwel plaste er altijd iemand ofwel goot er iemand iets, wie zal het zeggen? We hebben alles herplant. Dan voor de haag terug, indien er veel ijzer in de grond zit, misschien eens een hortensia planten, als de bloemen blauw zijn, ligt het aan het ijzergehalte in de grond. En de plantjes voor de haag, ik zou ze vervangen, groot plantgat, met goede compost en in het voorjaar wat bemesten en goed nakijken op ziektes. Volhouden en niet vergeten regelmatig water te geven. En heb je nestkastjes voor de vogeltjes hangen, die lusten wel rupsen?
Maar ik denk dat we ons moeten aanpassen dat het klimaat verandert, er zijn nu al bomen die hun bladeren verkleuren en laten vallen. Maar we hebben toch een mooie zomer gehad
woensdag 19 augustus 2009 - 09:50
derosse

Derosse

Ik denk dat de betonnen boordstenen in de grond er iets mee te maken hebben. Bij mijn ouders net hetzelfde, sinds ze hun tuin lieten heraanleggen hebben ze last van sterfte in hun laurierhaag, en dit op steeds dezelfde plaats. Hier heeft thans altijd een laurierhaag gestaan. Dus volgens mij heeft het iets te maken met het plaatsen van die betonnen boordstenen. Zoals Jo al zei kan het water hier slecht weg en blijft het op deze plaats staan. (zeker in de winter) zo onstaat mijn inziens een kweekhaard van schimmels, ziektes, enz...
woensdag 19 augustus 2009 - 13:14
spruce

Spruce

Ik heb ook negatieve ervaring met boordstenen =

1) In het ééne geval hadden ze teveel stabilise gebruikt waardoor het gras onvoldoende toegang had tot water,

2) In het andere geval was er een grondstroom ontstaan vorig jaar (toen het zoveel weken geonweerd had), hierdoor was een gat geslagen in de grond en vlak bij de haag. Het gat werd veroorzaakt omdat twee boordstenen niet perfect tegen elkaar stonden en op diepte een stroming hadden.

Kijk eens of je geen tekenen ziet van weggespoelde aarde achter je omheining. Kijk ook eens of er geen stabilise bed is onder de haag, je kan met een beton ijzer eens prikken - toen ik je eerdere post gelezen heb, kon ik besluiten dat er toch zaken in de grond zitten/gezeten hebben.
woensdag 19 augustus 2009 - 14:55
margel

Margel

de boordstenen heb ik pas geplaatst na het uitbreken van de eerste ziekte symptomen en zijn gewoon in de losse aarde geplaatst niet in stabilisé.

zo'n 5 meter achter de haag ligt een beek waar de ratten in grote getallen vertoeven (deze winter keb ik er in mijn houtopslagplaats wel 3 kunnen pakken.) tevens vind ik her en der in mijn tuin holletjes en tunnels. zou het kunnen dat de ratten aan de wortels knagen en dat dit de plant zo verzwakt ?

maar persoonlijk denk ik dat er inderdaad een bodemschimmel aan de oorzaak ligt . wel raar dat de haag van de buren hier dan geen last van heeft.

ben van plan om, mocht de haag volledig afsterven, de afsluitings draad te laten begroeien met klimop. deze lijken me niet zo gevoelig voor allerlei ziektes niet? (dacht dit trouwerns ook van liguster)
donderdag 20 augustus 2009 - 12:42
lutrombaut11

Lutrombaut11

Hetzelfde probleem...een oude ligustrum haag die verwelkt en kapot gaat...eerst meen kleine plek nu zl meters ! het jaar ervoor de notelaar die in de buurt stond...ik begrijp het niet
zondag 22 september 2019 - 09:18
WiPe

WiPe

Foto?
zondag 22 september 2019 - 11:07
Tuinprins

Tuinprins

Liguster is gevoelig voor verwelkingsziekte/verticillium. Precieze oorzaak van verwelkingsziekte is niet bekend maar er zijn aanwijzigingen dat onvoldoende zuurstof in de grond kan leiden tot verwelkingsziekte.

Tegen verwelkingsziekte is weinig te doen, er bestaat voor de particuliere tuinier geen middel dat een aangetaste plant kan genezen.


Gegroet, de tuinprins
zondag 22 september 2019 - 20:34
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Naast verwelkingsziekte kan er nog een andere schimmelziekte voorkomen op liguster die afsterven van ligusterplanten kan veroorzaken en dat is Glomerella cingulata / Colletotrichum gloeosporoïdes.

Deze schimmel veroorzaakt anthracnose bij een breed scala aan planten. Anthracnose is een aantasting die gepaard gaat met bladvlekken en taksterfte. De taksterfte is het gevolg van de groei van kankerachtige gezwellen (necrotische groei=rare vergroeiingen) op de takken. Als de de kankerachtige gezwellen de tak omringen dan sterft deze af. Het afgestorven blad blijft vaak een tijdje aan de plant hangen aleer het afvalt. Of planten zijn aangetast door Glomerella cingulata/anthracnose kan worden nagegaan door te zoeken naar kankerachtige gezwellen/necrotische groei op de aangetaste takken.

Glomerella cingulata slaat vooral toe tijdens warme periodes bij verzwakte planten of bij planten die dicht op elkaar staan. Het kan zijn dat de ligusterhaag verzwakt is door de droogte van de afgelopen 2 jaren of dat er gebrek aan voeding is. Vooral Ligustrum vulgare is gevoelig voor Glomerella, Ligustrum ovafolium is minder gevoelig. Ligustrum vulgare is de soort die in NL en België in het verleden het meest gebruikt is voor hagen.

Aan Glomerella cingulata / anthracnose is door de particuliere tuinier weinig te doen. Er is voor hen geen middel beschikbaar dat een aangetaste plant kan genezen. Wat hij of zij kan doen is de sterkst aangetaste planten verwijderen en de haag controleren op de aanwezigheid van takken met necrotische groei. Indien zulke takken worden gevonden dan terugsnoeien tot gezond weefsel. Verder al het blad wat van de plant komt of onder tussen de takken van de haag ligt goed opruimen.


N.B. Op Liguster kunnen ook bladvlekken voorkomen die worden veroorzaakt door de schimmel Cercospora ligustrina. Bij een ernstige aantasting zie je vaak bladval. Cercospora leidt echter niet tot kankerachtige gezwellen op de takken zoals bij Glomerella cingulata.



Gegroet, de tuinprins (met dank aan Harry!)
maandag 23 september 2019 - 09:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon