Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Met een goed ontsmette snoeizaag of -schaar zeker 10 cm onder de aantasting afzetten en daarna het gereedschap weer goed ontsmetten. Het gesnoeide materiaal in een plastik zak doen en bij het vuilnis wat verbrand wordt afvoeren.
Heb vorig jaar ook de aangetaste takken afgezaagd. Dus misschien heb ik niet goed gekeken, misschien is de jeneverbes opnieuw besmet of misschien valt die niet te redden.
Iets verderop staan perebomen, dus ik neem aan dat die ook last hebben van die roestzwam.
Het is inderdaad dezelfde schimmel die overwintert op de Juniperus (= jeneverbes) en vormt later sporen die naar peren kunnen over gaan. De Latijnse naam voor de schimmel is Gymnosporangium fuscum. Het is een hardnekkige schimmel. Als je je peren wil redden, dan denk ik dat de Juniperus zal moeten wijken.
Je kunt proberen minstens 15 cm onder aantasting alle aangestaste takken af te zagen en dan maar hopen, dat het wegblijft, maar doe jet dan wel nu, want eind mei begin juni gaan de sporen zich verspreiden. Zelf kun je dan het beste beoordelen, wat er van de Juniperus nog overblijft.