menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Moerbei gekocht morus latifolia spirata

Ga naar meest recente reactie

u857287

U857287

dag tuinvrienden

gisteren hebben we eindelijk onze moerbei gekocht, had gedacht aan een moerbei alba in treurvorm, maar volgens de verkoper bracht deze maar weinig vruchten voort, daarom hebben we deze nu gekocht, zou ook een zwarte zijn

op het internet is er niet veel over te vinden, wie weet meer ?

alvast bedankt

groetjes

lieve
vrijdag 29 februari 2008 - 21:49
WiPe

WiPe

Ik heb deze boom ooit een keer zien staan in het arboretum Belmonte in Wageningen. Als ik het goed heb is Morus latifolia 'Spirata' een verouderde benaming en wordt deze vorm tegenwoordig ingedeeld bij Morus alba; Morus alba 'Spirata' dus.
Deze vorm heeft opvallend gedraaide takken. Van d evruchtkwaliteit is mij niks bekend. Het is in ieder geval een vorm die niet geselceteerd is voor de vruchten, maar voor de specifieke groeivorm. Vruchtzetting kan meevallen, maar dat kan ook tegen vallen.
zaterdag 1 maart 2008 - 18:07
dithmar

Dithmar

ik zag toevallig je berichtje, ik ben gespecialiseerd moerbeikweker.....

deze moerbeivariëteit is afkomstig uit Japan en heet eigenlijk Morus latifolia "unryuu" en is een zogenaamde "contorta" of "kurketrekker" vorm van de witte moerbei of Morus alba (synoniem van Morus latifolia). hier heeft men die omgedoopt tot "spirata"
Deze vorm is een mannelijke soort en draagt dus nooit vruchten maar is inderdaad wel zéér decoratief door zijn gewrongen groeivorm.
De morus alba "pendula" of treurmoerbei daarentegen is een prachtige vrouwelijke boom en deze draagt wel degelijk massa's kleine maar toch eigenlijk wel lekkere zoete vruchtjes...leuk als je onde zo'n boom staat en de vruchtjes van rondom je kan plukken , vooral voor de kinderen dan...

mvg,
Dithmar Guillaume
zaterdag 25 oktober 2008 - 00:13
Jules

Jules

ik wil alleen maar bevestigen wat Dithmar schrijft nl. dat die treurmoerbei werkelijk een massa zoete, bijzonder lekkere ( een heel aparte smaak die me doet denken aan uitheems fruit) vruchten draagt. En dit reeds na een paar jaren. Ik vind hem ook zeer mooi van vorm, mooi blad en geschikt voor zowel grote als kleine tuin. Hij staat thuis nu zo'n jaar of tien en ik kan hem alleen maar aan iedereen aanbevelen.
zaterdag 25 oktober 2008 - 20:32
u857287

U857287

beste
bedankt voor jullie antwoord, ben echter wel ontgoocheld door de verkoper van mijn moerbei, had zeker gedacht dat hij vruchten zou dragen,
maar ja, als hij dan al een mooie vorm zou krijgen, heb ik er dan toch nog plezier in.

tot ziens
groetjes

lieve
zaterdag 25 oktober 2008 - 21:57
the666bbq

The666bbq

ik dacht dat de moerbei (Morus) eenhuizig was (en dus mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom droegen) en zichzelf dus kan bestuiven ...
dinsdag 11 november 2008 - 21:36
dithmar

Dithmar

Een moerbei (dan wel de Morus alba)is zelden éénhuizig. Meestal zijn ze ofwel mannelijk ofwel vrouwelijk en uitzonderlijk wel eens éénhuizig, sommige wisselen zelfs soms eens van geslacht van het ene op het andere jaar. De varieteit "unryuu" is eigenlijk niet volledig mannelijk, hij maakt ook wel enkele vrouwelijke "bloemen" aan maar deze zijn zo ,gering dat je hem als mannelijk kunt beschouwen. Voor de vruchten hoef je deze dus helemaal niet te planten. Een moerbei is daarenboven parthenocarp, hij zet dus vrucht zonder bestuiving, een bestuiver is dus niet nodig.

Dithmar
zondag 8 november 2009 - 22:24

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon