menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Voedselbos en permacultuur

Figo

Figo

Zijn hier leden uit de regio (Tienen/Leuven/Aarschot.., dus leem/klei bodem..) met ervaring met "voedselbos" en "permacultuur"? Welke planten/struiken.. gebruiken?
vrijdag 2 november 2018 - 14:59
leerling

Leerling

Niet helemaal een antwoord op je vraag, maar mocht je ze nog niet gevonden hebben, dan zijn er een aantal websites die de je op weg kunnen helpen.

https://permacultuurnetwerk.eu/ bouwt een netwerk uit waar de vele losse initiatieven op het vlak van permacultuur in Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen vinden. Naast heel wat informatie en een forum, vind je er ook verwijzingen naar cursussen, lezingen, workshops... Ze hebben een wekelijkse nieuwsbrief, zodat je gemakkelijk op de hoogte kan blijven van het aanbod.

https://pfaf.org/ is een engelstalige site waar je kan opzoeken welke planten in welke omstandigheden (o.a. grondtype) goed kunnen gedijen. Ze duiden aan hoe 'eetbaar' de planten zijn, hoe ze medicinaal ingezet worden (altijd met de nodige waarschuwingen erbij), waarvoor ze eventueel nog kunnen worden gebruikt. Over het algemeen wetenschappelijk goed onderbouwd, met referenties naar wetenschappelijke lectuur.

Verschillende sites die ik ben tegengekomen vergeten(?) te vermelden dat je sommige eetbare planten misschien toch niet in je tuin wil. Bv. Fallopia japonica (japanse duizendknoop) is eetbaar, maar het is een invasieve exoot. Het kost handenvol belastinggeld om die wat in toom te houden.
Als ik een plant niet ken, kijk ik even op websites als
https://ias.biodiversity.be/species/all
https://www.ecopedia.be/pagina/uitheemse-invasieve-planten
http://www.alterias.be/nl/lijst-van-invasieve-en-alternatieve-planten/invasieve-planten

Velt organiseert een studiedag over permacultuur. Die is momenteel volzet, maar als er genoeg belangstelling is, organiseren ze mogelijk een extra dag. Zie www.velt.nu/studiedag

Hopelijk heb je hier wat aan.
vrijdag 23 november 2018 - 23:35
Figo

Figo

Bedankt voor de links.
zaterdag 24 november 2018 - 09:23
basaltwilling

Basaltwilling

Ik denk dat als je aan aquacultuur doet, je het type water moet kiezen en vervolgens moet kiezen welk type dier geschikt is om te groeien [LINK_REMOVED].
maandag 9 januari 2023 - 05:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon