menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Natuurlijk tuinieren

mukkes

Mukkes

In onze voortuin doen we niet alleen aan biologisch tuinieren, maar zelfs een stapje verder naar natuurlijk tuinieren. Een aantal jaren werd de tuin voor een groot deel omgespit en ingezaaid met een bloemenmengsel. Die zomer hadden we een mooie bloemenzee en volop vlinders en bijen in de tuin. In de daarop volgende jaren is er verder niks meer aan gedaan, dat wil zeggen, niet meer gezaaid. We hebben de uitgebloeide bloemen laten staan zodat zaad gevormd kon worden en ze zichzelf konden uitzaaien. Uiteraard is niet alles terug gekomen, je kunt zeggen alleen de sterkste planten, of diegenen die zich goed voelen op deze grond kwamen terug. En na jaren nog volop bloemen, maar nu meer gespreid. Het grappige is dat onze tuin er elk jaar anders uit ziet. Het is elk jaar een verrassing welke bloemen waar opkomen. Een ander voordeel is dat we nu een klein ecosysteem in de tuin hebben, het krioelt van het leven, in of op de bodem. Ja, er zitten ook vele slakken in de tuin, maar de koolmezen en andere vogels hebben er voedsel door. Bladluis komt ook niet meer voor, en de roos en berkeboom hebben daar profijt van.
Die berkeboom is niet geplant, maar spontaan opgekomen in hetzelfde jaar dat wij getrouwd zijn, dus ons trouwboompje. De boom staat op een perfecte plaats en groeit zeer snel, heeft het echt naar de zin.
Doen we dan helemaal niks aan de tuin? Jawel, grassen worden verwijderd, maar na de zaadvorming, dan komen ze minder snel terug omhoog, tenminste het gras waarvan de wortels niet mee uitgetrokken zijn. En sommige ongewenste planten die woekeren/overheersend kunnen worden om de diversiteit te behouden.
Ik kan zeggen dat het een geslaagd experiment is en de buren vinden het ook wel mooi, dus geen klachten van die kant. Een tuin om van te genieten.

zondag 14 juni 2015 - 08:40
charelke

Charelke

Plaats eens wat foto's als je wil.
groetjes
Charelke
zondag 14 juni 2015 - 15:34
mukkes

Mukkes

^Helaas heb ik geen bruikbare foto's.

Nu het winter is, laat ik de natuur zijn werk doen, en dat is recyclen van voeding. Dit recycle systeem is al zo oud als de aarde en werkt perfect. Alles wat groeide en bloeide is blijven staan, op wat lange dode bloemstengels na, maar daarvan is het zaad geoogst. Er staan nog steeds wat lange dode bloemstengels vol met zaad voor de vogels. Al het afgestorven blad en planten zijn nu lekker aan het rotten of het is voer voor de wormen. En zo komen voedingsstoffen uit dit organische materiaal uiteindelijk weer in de bodem terecht om zo weer voeding te zijn voor het volgende groeiseizoen. Een ander voordeel is ook dat het een isolerende laag is voor de bodem in de winter en vroege voorjaar waardoor er eerder groei van het gevallen zaad is. Ondanks de korte vorstperiode staat er nog/alweer veel groen met hier en daar zelfs al wat in bloei. Onze tuin is daarbij ook lekker beschut.
Een ander voordeel van alles laten staan is dat de tuin afgewaaid blad van bomen in de nabije omgeving opvangt, en zo wordt er dus extra voeding toegevoegd.
Een ander groot voordeel is dat er geen grond wegspoelt met zware regen, aangezien onze tuin afloopt.

Het zal niet lang meer duren voordat de tuin onderhanden genomen wordt, dus teveel woekerende planten en gras weghalen en in de vrijgekomen ruimte zaaien. En met het zaad dat al in de grond zit maar zien wat er opkomt, het is elk jaar weer anders.
maandag 25 januari 2016 - 12:46

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon