Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/27/biologisch-tuinieren/44266/hoe-gezond-zijn-champignons

menu
Tuinadvies
0

Hoe gezond zijn champignons

Jules

Wij kweken zo ongeveer al onze groenten zelf. Voor champignons echter moeten we naar de groentewinkel. Welnu voor de bereiding ervan werd ons geleerd de champignons niet te wassen maar slechts af te borstelen (om de goede smaak, het aroma). Ik lees dat bij de champignonkwekers wel regelmatig zou gebruik gemaakt worden van bestrijdingsmiddelen allerhande. We stellen ons dan ook de vraag of onze bereidingswijze -zonder te wassen met water - niet verkeerd is en of het eten van gekweekte champignons wel zo gezond is.

donderdag 27 oktober 2011 - 08:42

Kriskras

Jules schreef:

e stellen ons dan ook de vraag of onze bereidingswijze -zonder te wassen met water - niet verkeerd is en of het eten van gekweekte champignons wel zo gezond is

Het zichtbare gedeelte, de paddestoel, is de vrucht. De plant zelf, het mycelium, is een ondergronds netwerk van fijne nauwelijks merkbare witte draden.
Geen kweker zal bestrijdingsmiddelen aanwenden zolang het mycelium met de productie van paddestoelen beizg is, want anders zou het mycelium zelf worden aangetast.
Echter, de meeste kwekers behandelen hun bakken en installatie na de oogst met een bestrijdingsmiddel om te voorkomen dat concurerende schimmels alias mycelia de overhand zouden nemen.

Om te besluiten, de paddestoelen zelf worden nooit "behandeld" om de redenen hierboven aangegeven. De champignons en dergelijke wassen heeft dus geen enkele zin, des te meer daar hierdoor de smaak van de vrucht wordt aangetast.

Het ergste wat dus kan gebeuren is dat een kweker zijn installaties na het "behandelen" niet op een afdoende wijze heeft gespoeld en dat de mycelia naderhand sporen van het bestrijdingsmiddel in de paddesteoelen stouwen. Maar dat zou hoe dan ook maar om sporen gaan, want, reeds bij een minimale concentratie van bestrijdingsmiddel zouden de mycelia xelf reeds ten dode opgeschreven zijn.
maandag 5 december 2011 - 17:50

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken