Compostversneller is heel goed voor de winkelier, maar heeft voor de compost eigenlijk geen voordelen.
Zorg dat je je materiaal zo veel mogelijk afwisselt. Gebruik bruin materiaal (fijn takkensnoeisel, droog blad e.d.) in ongeveer gelijke hoeveelheid met groen, stikstofrijk materiaal (onkruid, schillen, gras, vers blad e.d.). Het stikstofrijke materiaal zal de compostering versnellen en de temperatuur enorm laten oplopen. Indien je echter te veel van dit materiaal bij elkaar zou doen, gaat de compost verstikken en stinken. Een goede mix is dus belangrijk.
Je manier van omzetten is zeker goed. Om de 14 dagen is er zeker niets mis mee, ik doe het persoonlijk meer, maar anderen doen het minder.
Na een tijd zal je wel moeten stoppen met materiaal toevoegen en het hele zootje laten rijpen. Als je telkens nieuw materiaal blijft toevoegen kan het natuurlijk nooit allemaal klaar zijn voor gebruik hé!
Na enige tijd kan je de compost die erin zit uitzeven en de grove stukken terug mengen onder de nieuwe opstart. Of ... (een beetje controversieel nog) je kan de compost gebruiken zoals hij is: dit is iets grover en er zal nog een klein deel moeten vergaan in je plantenborder, maar je biedt wel meteen heel wat schuilplaatsen aan nuttige organismen en op zandbodem houdt dit soort compost, naar mijn mening, langer en beter de grond vast.
Groeten,
Pol
P.S.: Met één bak kom je dus niet toe als je goed begrijpt wat ik hierboven vertel. Persoonlijk werk ik liever met open bakken van 1m³ groot. Als je zo drie bakken hebt, kan je telkens de compost omzetten naar de volgende bak. Vanaf het moment dat één bak vol zit, laat ik hem rijpen en zet ik een nieuwe bak op. Maar in een kleine tuin is dat waarschijnlijk niet meteen haalbaar.