menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Onbekende grond reinigen

Ga naar meest recente reactie

Saeid

Saeid

Sinds kort hebben wij een volkstuin in de buurt van Rotterdam. We willen graag biologisch tuinieren, dus zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en met gebruikmaking van combinaties van gewassen. We weten echter niet precies wat er hiervoor met de grond gebeurd is. De 'buren' vertelden dat onze voorganger altijd goed bemestte (maar dat weten we dus niet helemaal zeker); chemische bestrijdingsmiddelen zijn in ieder geval wel gebruikt.
Onze vraag is nu of en zo ja hoe, we de bodem moeten 'reinigen'. Is het misschien een goed idee om er het eerste jaar alleen bepaalde planten op te laten groeien die een goede uitwerking op de bodem hebben o.i.d.? Bedankt voor het advies!
dinsdag 29 december 2009 - 11:51
Maxession

Maxession

Je grond omspitten en zo dus goed laten verluchten kan misschien al iets helpen?
dinsdag 29 december 2009 - 17:58
Rita1960

Rita1960

Hallo Saeid,

Allereerst van harte welkom op dit mooie leerrijke en gezellige forum

Voor zover mijn kennis reikt kun je de eerste paar jaren niet echt biologisch tuinieren. Er zullen nog restanten van kunstmest en pesticiden in de grond zitten. Over het algemeen wordt gesteld dat pas na drie tot vijf jaar de grond door de inwerking van regen/sneeuw/ hagel is schoongespoeld.
Dus je moet geduld hebben... De bodem kun je m.i. niet zelf reinigen. Dat zal de natuur moeten doen.
Je kunt wel beginnen met de grond te herstellen door alleen compost toe te voegen en verder alleen biologische meststoffen zoals patentkali (mag gebruikt worden in de Bio-bouw), bloedmeel, beendermeel en verdere biomeststoffen te gebruiken.
De eerste paar jaar ben je dus niet bio bezig maar wel ecologisch en zo ga je langzaam naar de bio-tour.
Houd wel rekening met het teeltschema van de vorige gebruiker.
oh ja, en mocht je nog een naslagwerk ontberen: de groente en fruit encyclopedie is een goede aanrader of de boeken van Velt.

met vriendelijke groet,

Rita

Die niet geheel bio produceert maar wel eco naast de oude stalmest en biomest alleen een beetje kunstmest als ondersteuning.
dinsdag 29 december 2009 - 19:38
Saeid

Saeid

Bedankt voor de reacties tot dusver! En bedankt voor het welkom op dit forum, inderdaad heb ik gezien dat er veel nuttige info op staat.

Vanaf nu gaan we inderdaad alleen compost en bio-meststoffen gebruiken. We vragen ons alleen af of er niet een manier is om het geheel te bespoedigen mbv de juiste gewassen e.d. Het teeltplan van onze voorganger hebben we helaas niet...

Als er verder nog iemand nuttige tips heeft omtrent dit 'probleem', horen we het graag!
woensdag 30 december 2009 - 10:54
printemps

Printemps

IVM teeltplan

Vraag eens aan uw buren wat er zoal stond

Misschien weten die het wel

mvg
woensdag 30 december 2009 - 16:46

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon