menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Boomui en grof bieslook

Ga naar meest recente reactie

PascalBrysse

PascalBrysse

Hallo allemaal,


kan er mij iemand aan de zaden helpen van de boomui (Allium cepa proliforum) of van grof bieslook (allium fistulosum)? de boomui heeft ook kleine bolletjes die kunnen geplant worden.

groeten,

Pascal
dinsdag 21 november 2006 - 11:23
annd6

Annd6

Hallo Pascal,

die grove bieslook ook wel stengelui genoemt zoek ik ook.
Ik heb egyptische boomui staan, is dat degene die je bedoelt?
Groetjes
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 12:01
Rodger

Rodger

Hallo Ann stengelajuin is heel wat anders hoor dan grove bieslook.
Stengelajuin ziet eruit als porei met witte stengel maar dan met het groen loof van ajuin.
groetjes
rodger
dinsdag 21 november 2006 - 12:13
annd6

Annd6

Tiens Rodger,
ik heb het nog eens gaan opzoeken in mijn boek en daar noemen ze de Allium fistulosum stengelui, grof bieslook, oosterse uien of Japanse preien....
Er staat ook bij dat ze in Europese kookboeken vaak oosterse uien worden genoemd of bosuien, zelfs lenteuien maar dat ondanks de gelijkenis ze toch anders smaken.

Raar
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 12:29
Rodger

Rodger

Hallo Ann ,
inderdaad na enig opzoekingswerk zie ik ook dat stengelui "verkeerdelijk" soms grove bieslook genoemd wordt .
Ik geef hier even de juiste beschrijving van de groente.
Stengelui ,een groente die zowat het uitzicht als smaak betreft tussen ajuin en prei ligt .
Het groene blad is pijpvormig en hol zoals bij ajuin ,het ondereinde lijkt op de schacht van prei .
Stengelui wordt aanbevolen als rauwkost ,is zeer gezond en rijk aan vitaminen ,maar wordt ook gestoofd en als prei gegeten .Zaaien in het voorjaar op reien en uitdunnen op 5 à 8cm . De stengelui wordt voor de vorst geoogst wegens niet winterhard.


Deze groente is echter niet zo bekend bij ons ,en de meeste tuincentra's kennen het zelfs niet .
Ik haal mijn zaad bij het Vlaams Zaadhuis , hiervoor , wij gebruiken het meestal als soepgroente in plaats van porei .Het grote voordeel tegenover porei is dat de stengelui niet hoeft gesproeid te worden tegen de wormpjes .(poreivlieg)
groetjes
rodger
WWW.vlaamszaadhuis.com
dinsdag 21 november 2006 - 13:04
annd6

Annd6

Rodger,
bedankt voor de uitleg.
Nog één vraagje is dan Allium fistulosum stengelui of grove bieslook?
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 13:25
Bowie

Tekst aangepast

Bowie

Mag ik de verwarring nog groter maken?

Rodger bedoel jij dan de ishikura, daar kan je groen ook gebruiken als prei. Ishikura vormt ook geen bol.
dinsdag 21 november 2006 - 14:06
annd6

Annd6

Tania,

Daar heb ik nog nooit van gehoord!
Vind het ook niet in mijn boek



Ann
dinsdag 21 november 2006 - 14:29
Bowie

Tekst aangepast

Bowie

Ann
Ishikura: stengelui, uiachtigen (allium fistulosum) engels: welch or bunching onion - de witte schacht wordt rauw gesnipperd (vroege oogst), als je ze laat oogst kan je ze stoven.

Je kan ze krijgen bij Aveve, Vreekens, Bakker.

Beschrijving/foto van bij Bakker: Houdt het midden tussen prei en grove bieslook, Ishikura groeit snel, heeft vrij lange, mooie witte schachten, donkergroen blad en is zeer productief. Vroege oogst.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Nog een blog waar uitleg staat: http://blog.seniorennet.be/biologischtuinieren/archief.php?startdatum=1135157663&stopdatum=1135244063
dinsdag 21 november 2006 - 14:37
Bowie

Bowie

Volgens mijn groente/fruit encyclopede is boomui hetzelfde als Egyptische ui.

Het maakt idd van die kleine broedbolletjes bovenaan, die kan je dan opnieuw uitplanten. Volgens mijn boek zou het een zoetere smaak hebben.
dinsdag 21 november 2006 - 14:58
annd6

Tekst aangepast

Annd6

Tania,
die zien er inderdaad anders uit dan lenteui.

Ik heb er nog een boek bijgenomen: Food Het grote ingrediëntenboek van Christian Teubner. Daar staat het dan ook verkeerd in: daar noemen ze de allium fistulosum ook bosui of lenteui en beschrijven ze hem als lijkende op grove bieslook.... ....

Als de boomui en de Egyptische ui hetzelfde zijn heb ik een bolletje over. Pascal als je me je adres mailt stuur ik het bolletje op als je wilt.

Groetjes
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 15:24
Bowie

Bowie

Ik had deze zomer die ishikura staan, en heb ze zowel vroeg als laat geoogst. Alhoewel ze bij de vroege oogst heel fijn smaken.

Ze stoven heb ik ook gedaan, is wel lekker maar dan heb ik toch liever gestoofde prei.

Maakt de grove bieslook geen dikkere groene schachten en heel kleine witte bolletjes??
dinsdag 21 november 2006 - 15:42
annd6

Annd6

niet dat ik nog meer verwarring wil zaaien
maar in het bovenvermelde boek spreekt men over de volgende soorten allium:

Allium odorum , chinese bieslook ook wel grove bieslook genoemd
Allium tuberosum knoflookbieslook, ook wel chinese ui of chinese bieslook genoemd
Allium chinense, rakkyo ook wel bieslookknoflook genoemd
Allium schoenoprasum, bieslook
Allium fistulosum, bosui of lenteui
en
Allium sativum var. ophioscordum, Rocambole of Spaanse sjalot
Ik probeer een foto te nemen
dinsdag 21 november 2006 - 15:52
annd6

Annd6

de foto's staan in dezelfde volgorde als de benamingen hierboven.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Brengt dit meer duidelijkheid?
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 15:56
Bowie

Tekst aangepast

Bowie

Engelse site over alliums: http://www.pfaf.org/leaflets/onions.php en knoflooksoorten: http://www.gourmetgarlicgardens.com/varietys.htm

Is Chinese bieslook niet hetzelfde als knoflookbieslook? Chinese bieslook heeft ook de geur van knoflook.
Allium schoenoprasum, bieslook = fijne bieslook.
Allium fistulosum = grove bieslook (er is ook nog een soort tussen fijn en grove bieslook)
dinsdag 21 november 2006 - 16:07
Rodger

Rodger

CITAAT:
Ann
Ishikura: stengelui, uiachtigen (allium fistulosum) engels: welch or bunching onion - de witte schacht wordt rauw gesnipperd (vroege oogst), als je ze laat oogst kan je ze stoven.

Je kan ze krijgen bij Aveve, Vreekens, Bakker.

Beschrijving/foto van bij Bakker: Houdt het midden tussen prei en grove bieslook, Ishikura groeit snel, heeft vrij lange, mooie witte schachten, donkergroen blad en is zeer productief. Vroege oogst.
">#666666;'> Ann
Ishikura: stengelui, uiachtigen (allium fistulosum) engels: welch or bunching onion - de witte schacht wordt rauw gesnipperd (vroege oogst), als je ze laat oogst kan je ze stoven.

Je kan ze krijgen bij Aveve, Vreekens, Bakker.

Beschrijving/foto van bij Bakker: Houdt het midden tussen prei en grove bieslook, Ishikura groeit snel, heeft vrij lange, mooie witte schachten, donkergroen blad en is zeer productief. Vroege oogst.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Nog een blog waar uitleg staat: http://blog.seniorennet.be/biologischtuinieren/archief.php?startdatum=1135157663&stopdatum=1135244
063

Oei , ondertussen al véél gebeurd hier !!
Ja het is deze die ik bedoel ,dat is nu de echte stengelajuin .(alé volgens de groentencataloog he )
dinsdag 21 november 2006 - 17:48
PascalBrysse

PascalBrysse

Hallo,

Chinese bieslook is inderdaad hetzelfde als knoflook bieslook ---> Allium tuberosum
de gewone bieslook is de Allium schoenaprasum
en grof bieslook wordt ook wel stengelui genoemd.

kan er mij iema
dinsdag 21 november 2006 - 19:59
PascalBrysse

PascalBrysse

kan er mij iemand aan zaden helpen van de grove bieslook en de boomui?
dinsdag 21 november 2006 - 20:00
annd6

Tekst aangepast

Annd6

Zoals ik eerder al zei heb ik een bolletje over als egyptische ui en boomui hetzelfde zijn...
Als je mijn adres mailt stuur ik het je op als je wil Pascal.
Groetjes
Ann


By the way: Tania bedankt voor de links!
dinsdag 21 november 2006 - 20:28
PascalBrysse

PascalBrysse

hallo,

de Egyptische ui is een soort boomui. Die zou ik wel graag ontvangen.

heb je een mailtje gestuurd.

groetjes
dinsdag 21 november 2006 - 20:41
annd6

Annd6

Dus toch weer verschil tussen de twee?

Maakt niet uit.
Mail teruggestuurd
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 20:47
PascalBrysse

PascalBrysse

Ik heb het nog eens opgezocht. blijkbaar zijn dit toch dezelfde. maar als je er maar een bolletje van hebt. hou het dan zelf maar, je weet maar nooit.

groetjes Pascal
dinsdag 21 november 2006 - 20:58
annd6

Annd6

Neenee, ik heb hem al staan in mijn kruidentuin,
ik had een bolletje gekregen voor iets anders (geruild via het forum) omdat ik dacht dat er verschil was
maar nu dat niet is mag je dat bolletje hebben hoor, geen enkel probleem!
Ann
dinsdag 21 november 2006 - 21:10
PascalBrysse

PascalBrysse

ik denk toch dat dat hetzelfde is misschien is het een andere variëteit. Maar dan zal er allezins niet veel verschil te zien zijn.

grooetjes
dinsdag 21 november 2006 - 21:19
Adrienne

Adrienne

Hallo zeg,

pffff, zoveel verschillende soorten.
Ik kan verdorie nog niet meer volgen
Toch gooi ik er nog een vraag boven op
Al de soorten hier besproken, kan je die ook invriezen net als gewone prei.
K' Weet het, misschien een stomme vraag, maar ik stel ze toch Na
woensdag 22 november 2006 - 18:17
annd6

Annd6

Hallo Adrienne,

er zijn geen domme vragen alleen domme antwoorden

Volgens mij kan je ze allemaal invriezen.
De fijnere soorten rauw natuurlijk.
Fijngehakt in ijsblokvormpjes ofzo of in een plastiek zakje dat je heel plat maakt, dan breek je gewoon af wat je nodig hebt.
Groetjes
Ann
donderdag 23 november 2006 - 12:08
Bowie

Bowie

Fijngehakt in ijsblokvormpjes ofzo of in een plastiek zakje dat je heel plat maakt, dan breek je gewoon af wat je nodig hebt.


Klopt - wel niet laten ontdooien voor het gebruik.
Bieslook drogen gaat niet - heb dat al geprobeerd en dat werd niets.
donderdag 23 november 2006 - 12:19
annd6

Tekst aangepast

Annd6

Bedankt Tania,
dat had ik er inderdaad moeten bijzeggen!

Soorten met zachte stelen en bladeren zoals bieslook, peterselie, basilicum, enz die zijn niet zo geschikt om te drogen, ze verliezen daardoor teveel van hun aroma en smaak.
Munt daarentegen vormt een uitzondering, ondanks zijn zachte bladeren droogt hij goed.

Ann
donderdag 23 november 2006 - 12:37
Adrienne

Adrienne

Oke mercikes, gewoon invriezen als peterselie dan.
Ik weet wel Ann dat er geen stomme vragen zijn, maar in mijn geval
Ik heb het niet staan weet je, maar ik was benieuwd omdat ik
het misschien nog wel eens kan zetten.
Allez war schrijf ik nu weer, ik heb wel bieslook staan.
Welke, weet ik niet, k' wist verdorie niet dat er ook al verschillende soorten in waren.
En .... da beetje dat er staat, krijgt geen kans om in de diepvries te geraken.
donderdag 23 november 2006 - 18:33
PascalBrysse

PascalBrysse

Hallo Adrienne,

heb je wat meer bieslook of peterselie nodig?
ik kan je zaadjes bezorgen.
dan kun je in de winter ook kruiden bij uw gerechten voegen.

groeten Pascal.
donderdag 23 november 2006 - 19:29
Adrienne

Adrienne

Hallo Pascal,

heb je een mailtje gestuurd
donderdag 23 november 2006 - 22:51
annd6

Annd6

Hallo Pascal,

zaadjes zijn toegekomen!
Waarvoor dank!

Groetjes
Ann
donderdag 30 november 2006 - 10:37

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon