menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Mexico dag 17

Ga naar meest recente reactie

AlainFSD

AlainFSD

Zo, hier ben ik weer,

Ik loop twee dagen achter met mijn verslag omdat we na een tweedaags verblijf in Creel (net buiten het fantastische natuurpark Barranca del Cobre) deze morgen richting Chihuahua stad zijn gereden en we vanavond ergens halverwege in een motel langs de weg in Junction overnachten waar we weer voor het eerst in drie dagen wifi verbinding hebben.

Om eventueel wat tijd in te lopen (weet niet of dat lukt) ga ik deze keer minder foto's uploaden maar van een iets hogere resolutie zodat de details beter zichtbaar worden. Dat lijkt me een eerbare tussenoplossing ?

Naar aanleiding van een recent artikel in het tijdschrift Cactus & C° had ik er bij Paul op aangedrongen om de Barranca de Sinforosa te bezoeken, dat is één der diepste kloven ter wereld waar je eventjes 1800 naar beneden kijkt. Hij stond daar eerst erg weigerachtig tegenover maar met vereende inspanning zijn wer dus toch geraakt. Ingangsgeld : 15 MxPesos (minder dan een Euro).Enfin de volgende foto's geven een impressie van dit wondermooi natuurspectakel :

[afbeelding verwijderd niet-https]

Cliff en de anderen staan met open mond naar deze kloof te staren. In de USA of EU zou deze plaats volgepoot staan met hotels en zouden vele bussen afgeladen vol met toeristen staan aanschuiven. Wij daarentegen staan hier moederziel allen en buiten onze bende van vier zien voor de rest van de dag geen kat. Cliff mompelt iets tussen zijn tanden en omdat het een vent naar mijn hart is die geen blad voor de mond neemt vraag ik hem luidop te herhalen wat hij zonet zei. Lachend kijkt hij me aan en zegt (quote) : 'this makes the grand canyon look like chicken shit'.
We volgen een pad dat naar beneden loopt dat zelfs onze super 4x4 de hik bezorgt en we moeten de wagen enkele keer tot rust laten komen om niet te oververhitten. Eenmaal in het dal van wat nu een kabbelend beekje is in volle droogteseizoen neem ik er volgende sfeerbeelden waar jullie het vandaag mee zullen moeten doen.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Een ander vlinder zuigt er minutenlang de nectar uit een volop bloeiende Mammillaria sinilis. Tot onze grote verbazing groeien deze in volle schaduw van de dennen en eiken. We vinden ze niet op open plekken.

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Een onaards mooie grijze kikker springt er voor mijn voeten het kabbelende beekje in.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ook Echinocereus sheerii groeit er enkel op schaduwrijke boulders tussen het mos en de varens. We vinden deze planten op talloze plekken tijdens onze reis maar helaas geen enkele keer in bloei. Wetend dat deze bij mij thuis in volle zon net onder het dak van de serre staat geeft voer tot nadenken. . .

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ook deze wondermooie Echeveria (craigiana ? , mijn kennis is beperkt over Echeveria's, dus aan jullie om me te verbeteren) groeit er in schaduwrijke plaatsen in kleine duimsgrote holtes die vol mossen staan waartussen het zaad blijkbaar vastraakt en kiemt.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Zo dat was het, kort en krachtig,

mvg,

Alain

zaterdag 21 maart 2009 - 06:29
Alain1

Alain1

@ AlainMEX,

Prachtig landschap!
We zullen voortaan beter onze M. senillis in de schaduw plaatsen en nog wel op een rijke voedingsbodem om tot bloei te komen :0040 :
Ja, het is daar een "Wondere Wereld"!

En A.MEX, om u een beetje bang te maken : reeds 4 dagen nachtvorst gehad, maar overdag heel zonnig ... hopelijk zorgt uw wederhelft goed voor uw serrecactussen ...
zaterdag 21 maart 2009 - 07:32
cactusmieke

Cactusmieke

Mooi! mooi!!
Aan het uitzichtspunt naar de baranca de Sinforosa voel je je zeer klein tegenover deze woeste rotspartijen.

Bij ons staan de senillissen nog altijd maar in knop. Dan zie je maar dat de lichtintensiteit ook een rol speelt, al staan ze dan in Mexico in de schaduw van dennebomen.

Mieke

zaterdag 21 maart 2009 - 10:31
Bartolomeus

Bartolomeus

Mooi foto van die Mam. senilis. Je ziet zet senilisen buiten en de vlinders komen op bezoek !!!. Op welke hoogte staan die plantjes en de temperaturen overdag ?

Groetjes,










lid van de Mammillaria Werkgroep Vlaanderen
zaterdag 21 maart 2009 - 10:51
AlainFSD

AlainFSD

De getoonde plant groeide op een hoogte van 2239 meter. De temperatuur in het bos en nabij dat riviertje voelde gematigd aan, ik veronderstel ergens rond de 20°C.

Wat de nachtvorst in BE betreft maak ik me weinig zorgen omdat mijn madam de verwarming in de serre in het oog houdt.

Alain
zaterdag 21 maart 2009 - 14:09
Pieter

Pieter

Alain.
Ik vind vooral die foto's van die vlinder op die Mammillariabloemen echt prachtig hoor. Weerom bedankt voor de inspanning om zo maar op reis foto's te posten op het forum.
zaterdag 21 maart 2009 - 16:30
Paronoto

Paronoto

Inderdaad Ech.craigiana. Prachtige beelden, we blijven watertanden.
zaterdag 21 maart 2009 - 17:20
matteke

Matteke

De vlinder met de Mammillaria senilis is een citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Nog veel succes daarginder !
zaterdag 21 maart 2009 - 18:41
Wardje

Wardje

Inderdaad, Alain. Dit is echt om van te smullen. Wat moet dit een beleving zijn ter plaatse.

Marc
zaterdag 21 maart 2009 - 21:26
Wiebe

Wiebe

Prachtig landschaaen mooie opname van de vlinder op de M senilis. Standplaatsopnames van mogelijke bestuivers op onze planten zie je niet zo vaak!

Matteke. of dit de bij ons inheemse citroenvlinder is. betwijfel ik. Hierover wordt gezegd: "De citroenvlinder komt voor van Ierland tot Mongolië en van Midden-Scandinavië en Siberië tot Noord-Afrika." Hij lijkt er wel veel op.
http://www.vlindernet.nl/vlindersoort_verspreiding.php?vlinderid=1035&vq=

Wiebe
zaterdag 21 maart 2009 - 22:11
AlainFSD

AlainFSD

Bedankt aan iedereen voor de leuke reacties en in het biezonder aan Paul Neut en Alain Lagrange (Paranoto & A1) voor de hulp om terug op het forum te geraken, dank jongens.
Bijkomend probleem is echter wel dat ik nu nog een dag extra achtersta met mijn reisverslag, bovendien hebben we onze reisplannen lichtelijk aangepast en verlaten we morgen reeds MExico om er proberen in ijltempo na vier MX staten er tijdens de laatste negen dagen ook nog eens vier US staten bij te doen, namelijk TX, NM, AZ & CA. We weten allevier dat we inmiddels erg moe zijn van het vele rijden en de lange dagen maar willen er net als vorig jaar het maximum uithalen.
Ik heb zonet een datakabel aangeschakeld in de hoop op die manier sneller mijn beelden te kunnen uploaden. Wifi is leuk maar niet als je er met dertig hotelkamers tegelijk opzit en de boel hopeloos vertraagt.
Zo, ik hou het hier voorlopig bij zodat ik aan mijn volgende verslag kan beginnen.

mvg,

Alain MX

Ciudad de Chihuahua,
Chihuahua.
maandag 23 maart 2009 - 02:03
linkin711

Linkin711

Mijn excuses cactusvrienden maar de kikker is het mooiste van héél het verslag ....

Er zitten ook nog steeds mooie cactussen bij hé

jens
dinsdag 24 maart 2009 - 10:32

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon