menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Borderbak aan de kust

Ga naar meest recente reactie

dennish

Tekst aangepast

Dennish

Hoi iedereen,

Ik zit met een vraagstuk waar ik online niet veel over kan vinden.

Wij hebben een nieuwe border gemaakt in onze tuin van 420 x 90 cm en 40 cm hoog en staat half schaduw. Superblij mee tot dusver. Echter, het vullen qua grond loop ik een beetje vast.

We wonen aan de kust, en daar willen we onze planten op aanpassen. Zoals lavendel, siergrassen en planten die van droge grond houden.

De bak is al tot de helft gevuld met tuinaarde van de gamma, totdat ik erbij stil stond dat dit niet de ideale grond is voor deze planten. Ik wil het nu dus verder aanvullen met drogere en armere grond, bijvoorbeeld zwarte grond of zandgrond. Maar hoe kom ik hieraan? Ik weet nog en eens wat voor grond dit precies is. Kan ik de border ook aanvullen met brekerzand, speelzand, duinzand? Of werkt dit niet?

Ik heb tevens geen trekhaak, aanhangwagen of kruiwagen, dus ergens ophalen wordt niet makkelijk. Een big bag laten leveren is ook weer zo wat gezien er geen auto bij de poort/tuin kan komen... dus dan moet ik met een geleende kruiwagen door onze huiskamer heen over de mooie houten vloer. Ook niet heel fijn. Zakken halen bij een bouwmarkt of tuincentrum heeft daarom wel de voorkeur.

Heeft iemand misschien suggesties wat ik het beste kan doen?
vrijdag 26 juni 2020 - 17:30
Tuinprins

Tuinprins

Als dat bemeste tuinaarde is: in mijn optiek is dat spul rotzooi, er is een reden waarom 'bemeste tuinaarde' zo goedkoop is. Beter had je gewone zwarte grond of een kwalitatief hoogwaardige potgrond in die bak gedaan. Kost meer als 'bemeste tuinaarde' maar daar heb je later profijt van.

Zwarte grond is verkrijgbaar bij o.m. loon- en grondverzetbedrijven. Probleem voor jou is dat dat spul alleen los of in een bigbag geleverd wordt en niet in zakken. Bij het kopen van zwarte grond is het oppassen want handel in zwarte grond kun je vergelijken met de handel in tweedehands auto's (vaak vuile handel) en voor je het weet krijg je grond geleverd die vol zit met wortelonkruiden.

Wat ik nu zou doen: de bak verder opvullen met een fatsoenlijke kwaliteit potgrond en hier wat scherp zand / brekerzand of fijn grind door heen mengen zodat de drainage goed is. Niet overdrijven met scherp zand / brekerzand of grind want omdat het een bak is zakt het water toch wel naar beneden. FIJN grind is overigens tegenwoordig lastig te verkrijgen, met grof grind wordt je daarentegen doodgegooid maar dat moet je dus niet hebben.

In puur brekerzand en duinzand wil weinig groeien, daar moet je de bak dus niet mee opvullen.

Overigens hoeft het aan de kust niet altijd droger te zijn dan in het binnenland. In NL hebben we het verschijnsel dat in de herfst boven het nog warme water van de Noordzee gemakkelijk buien ontstaan die in een brede kuststrook 'leegregenen'.

Ik weet niet hoe ver je van zee woont maar als je echt dicht bij zee woont dan is het van belang dat de planten tegen zoute lucht kunnen. Op internet zijn voldoende lijstjes te vinden van planten die het aan de kust goed doen.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 27 juni 2020 - 06:32
Marei

Marei

Wij moeten ook door het huis over een mooie parketvloer om grond, grind, zand en stenen (rotstuinliefhebbers) op de gewenste plek te krijgen. Oplossing: alles vervoeren in grote speciekuipen en door de woning naar achter brengen. Omslachtig, dat wel, maar zo krijgen we wel de gewenste materialen waar we ze willen hebben.
Wij vinden al dat werk altijd de moeite waard.

Bloemen & Planten

zaterdag 27 juni 2020 - 10:10
dennish

Tekst aangepast

Dennish

Bedankt voor de reacties!

@Marei Die speciekuip is een geweldige tip. Dat hou ik zeker in gedachte.

@Tuinprins We wonen 50m van de duinen, dus we hebben zeker last van zoute lucht. De planten worden daar bewust op gekozen, zoals bijvoorbeeld lavendel en siergrassen en inderdaad planten die we vinden op lijstjes online betreft kustplanten.

Maar goh, overal lees ik eigenlijk dat potgrond voor dit soort planten een slecht idee is. Dat ze het veel beter doen in een voedselarme bodem. Dat zoek ik ook eigenlijk, een voedselarme bodem. Alleen weet ik niet zo goed hoe ik aan deze zandgrond kan komen, en helemaal nu je het hebt over mogelijke ‘vuile handel’.

Stiekem hoopte ik dan ook op een antwoord als “Als je product A mixt met product B uit de bouwmarkt of tuincentrum, kom je een heel eind’, maar zo makkelijk kom ik er misschien niet vanaf haha.
zaterdag 27 juni 2020 - 12:08
Tuinprins

Tuinprins

Jawel, zie mijn bovenstaande antwoord (lezen is tegenwoordig echt een kunst!).

Koop zakken fatsoenlijke potgrond (dat is dus zeker niet 'bemeste tuinaarde') en meng hier wat scherp zand / brekerzand of fijn grind (2-4 mm) doorheen. Je hebt dan een mengsel dat goed draineert en geschikt is voor planten die niet van natte voeten houden. Overigens hoef je in een bak minder beducht te zijn voor wortelrot in de winter aangezien het water gemakkelijker naar beneden zakt als in de volle grond. Voorwaarde is wel dat de grond onder de bak waterdoorlatend is. Als daar bijvoorbeeld een betonplaat onder ligt dan kan dat natuurlijk voor problemen in natte periodes zorgen.

Gegroet, de tuinprins

zondag 28 juni 2020 - 06:44
Marei

Marei

Ik maak het mengsel van 1/3 japanse split 2-6 mm, 1/3 brekerszand en 1/3 goede potgrond. Met dit mengsel heb je een goede drainage en arme grond. Onderin kun je de bak afdekken met worteldoek, als je dat niet hebt met een stukje oude kunststof textiel. Succes!
zondag 28 juni 2020 - 07:28
dennish

Dennish

Ah ok, het kwartje valt met het mengen van potgrond met brekerzand om er een armere grond van te maken. Bedankt!
maandag 29 juni 2020 - 00:36
Marei

Marei

Ja en voor alle duidelijkheid: vergeet de split niet voor de drainage!!!!
maandag 29 juni 2020 - 07:23
dennish

Dennish

Ok. Zal daar ook naar kijken.

Enig idee waar ik zo’n fijne (japanse) split kan vinden? Ik kom het namelijk niet echt tegen bij de bouwmarkten en tuincentrums waar ik nu zoek. Meeste zijn veel grover.
maandag 29 juni 2020 - 15:35
Marei

Marei

Ik denk dat je bij een wat meer gespecialiseerd bedrijf moet zijn. Wij hebben wegensplit in gebruik; materiaal wat gebruikt wordt bij het afstrooien na asfalteren. Nog fijner split koop ik bij een kweker van succulenten en cactussen in Ospel. Ik weet niet waar je woont, je zult een beetje moeten zoeken naar adressen bij jou in de buurt .
maandag 29 juni 2020 - 18:08
dennish

Dennish

Top. Kijk ik nog even rond. Bedankt voor al je hulp!
maandag 29 juni 2020 - 22:13

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon