Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/2/bloemen-planten/67480/rhododendron

menu
Tuinadvies
0

Rhododendron

Ga naar meest recente reactie

RW5

Een van mijn rhododendrons krijgt deze rode bladeren. Een aantal andere krijgen wat rode vlekjes, dat ziet er niet uit zoals als op de foto.

Maar weet iemand wat dit betekend?

zondag 17 november 2019 - 20:21

Patrikc

Bladverliezende Rhododendrons worden meestal azalea genoemd...

Ze verliezen in de herfst hun blad, vaak met een fraaie herfstverkleuring.
zondag 17 november 2019 - 20:58

Tuinprins

Blad is van een wintergroene rhododendron (bijv. R. 'Roseum Elegans').

Alhoewel rhododendrons wintergroen zijn, worden oude bladeren wel afgestoten, deze hebben niet het eeuwige leven. Als je binnenin een grote, oude rhododendron kijkt dan liggen daar veel dode bladeren. Gebrek aan licht is hiervan doorgaans de oorzaak.

Als jonge rhododendrons geel-roodachtig blad krijgen dan kan dat wijzen op stress. Wanneer rhododendrons te nat staan dan kunnen ze o.m. last krijgen van phytophtora. Deze aantasting kan ook tot bladverkleuring leiden. Het zou eventueel ook een gevolg kunnen zijn van de stress van de afgelopen zomer waarbij de rhododendron te droog en/of te warm heeft gestaan. Beste plek voor de meeste rhododendrons is halfschaduw (waarbij de plant in de zomer in de middag in de schaduw staat). Verder moet de grond niet al te veel uitdrogen maar moet wel goed water doorlatend zijn.

Gegroet, de tuinprins
maandag 18 november 2019 - 07:57

Plantadvies

Zonder zonlicht worden er geen stoffen meer aangemaakt, en het groen verdwijnt langzaam van de bladeren. Dit is tevens een teken dat de plant zich voorbereid op de winter. Als de groene stof langzaam verdwijnt, worden andere gele en oranje kleurstoffen zichtbaar: caroteen en xanthofyl. Dat zijn hulpkleurstoffen die planten ook gebruiken bij de omzetting van licht in suikers.
maandag 18 november 2019 - 09:35

Tekst aangepast

RW5

Tuinprins heeft het juist.
De Rhododendrons staan tegen een loods, er valt veel neerslag op het dak en dat komt bij de Rhododendrons. Maar wat kan ik nu het beste met de Rhododendron doen? Of gaat hij al kapot?

maandag 18 november 2019 - 15:50

Roeli

Een regengoot plaatsen. Dan komt het water niet op de planten. Regenpijp er aan en ton er onder.
maandag 18 november 2019 - 17:26

Tuinprins

Als de Rhododendron aangetast is door phytophthora dan wordt het een lastig verhaal. Phytophthora (waarschijnlijk de vorm cinnamomi) is een schimmelziekte die in de plant blijft zitten. Verplanten heeft dan niet meer zoveel zin. In een heel enkel geval, als het een lichte aantasting betreft, kan de plant er over heen groeien maar in de meeste gevallen zal de plant een kwijnend bestaan leiden en op termijn het loodje leggen. Op basis van een foto van de gehele plant is eventueel te zeggen hoe sterk de aantasting is.

Beschouw het als een wijze les: de juiste plant op de juiste plaats. Rhododendrons willen niet te droog staan maar zeker ook niet te nat. Phytophthora is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij rhododendrons. Het is een schimmelziekte die vooral toeslaat als de rhododendron te nat staat. De genoemde plek is niet geschikt voor rhododendrons want vroeg of laat krijg je een natte periode waardoor er veel water van het dak afkomt en de rhododendron voor langere tijd te nat komt te staan.

Tegen phytophthora bij rhododendrons is in principe weinig te doen. Er is voor de tuinier geen middel beschikbaar dat een aangetaste plant kan genezen.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 19 november 2019 - 06:53

RW5

Foto

maandag 25 november 2019 - 17:42

RW5

Deze hebben ook wat rode vlekken.

maandag 25 november 2019 - 17:42

RW5

Ik heb vorig jaar op 2 verschillende plekken Rododendrons geplant. Op de ene plek stonden ze meer beschut en zien de planten er goed uit, maar degene die vol in de zon hebben gestaan staan er minder mooi bij.

Nu zijn er de afgelopen tijd nieuwe scheuten aangekomen, maar bij degene die meer beschut staan zijn de nieuwe scheuten zo'n 20 cm en bij de andere maar zo'n 5 cm. Die in de zon hebben gestaan groeien dus niet zo goed. Ik heb ze wel altijd water gegeven.

Die in de volle zon staan, staan wel bij een grote loods waardoor er in de winter meer water bijkomt? Zou het ook daardoor kunnen komen dat ze niet zo goed groeien?

woensdag 24 juni 2020 - 16:46

RW5

Weet iemand waarom de nieuwe scheuten niet goed groeien?
zaterdag 4 juli 2020 - 22:23

Tuinprins

Vermoedelijk staan de planten die niet goed groeien te nat of hebben in het verleden te nat gestaan waardoor er problemen zijn met de wortels. Als rhododendrons ergens een hekel aan hebben dan is het wel dat ze te nat staan. Dit leidt heel vaak tot een vorm van Phytophthora waardoor de plant (langzaam) dood gaat of gaat kwijnen (geen of onvoldoende groei, verkeerde bladkleur, bladvlekken etc.). Tegen Phytophthora bij rhododendrons is niet zoveel te doen. Voorkomen is heel vaak beter dan genezen, ook in dit geval. Dus de standplaats zorgvuldig uitkiezen: de meeste rhododendrons houden van niet te droge maar wel goed water doorlatende grond in de halfschaduw ('s morgens zon, 's middags lichte schaduw). Gronden met slechte drainage of die periodiek te nat kunnen worden, moeten worden vermeden.

Gegroet, de tuinprins
zondag 5 juli 2020 - 06:55

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken