menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Hoeveel jaar kan men buxus in pot houden

Ga naar meest recente reactie

rombaft

Rombaft

Lang lang geleden, ... een jaar of 8-9 had ik twee kleine buxusbolletjes gekocht en in een pot gezet, uiteindelijk per paar jaar verplant naar een grotere pot, nu de laatste verplanting naar een grotere pot is nu toch een 3-4 jaar geleden.

De potten zijn nu toch een 50L potten, en de buxus erin een diameter van om en bij de 80-90cm, behalve dat ze al niet veel grotere potten verkopen is het bijna onmogelijk om die buxus uit die pot te krijgen .

Nu vraag ik me af, kan ik de buxus gewoon in de huidige grootte van pot laten staan? Of zit er een limiet op qua tijd? uiteindelijk is er geen grondverversing (krijgt wel organische mest en kalk) ...
donderdag 7 april 2016 - 10:59
Greenyard

Greenyard

In principe kan Buxus 3 jaar in dezelfde pot blijven staan bij gebruik van een hoogwaardige potgrond. Na 3 jaar of wanneer de groei achteruit gaat, moet u gaan verpotten. Dit kan door de plant in een grotere pot te zetten. Wel zou u de oude potkluit wat moeten losmaken zodat er een goed contact met de nieuwe potgrond onstaat.
Indien u de plant in dezelfde pot wilt houden, zal u wortelsnoei moeten toepassen. Dit kan door met een oude handzaag enkele inkepingen te maken in de kluit zodat u hier nieuwe potgrond kan toevoegen.

Bron : http://www.buxusshop.be/buxus_in_potten

Ik doe het als volgt, met de tuinslang op krachtige waterstraal spuit ik zoveel mogelijk aarde van tussen de buitenkant van de wortels, ook langs de bovenkant van de kluit. Beetje losmaken, trimmen als ik dezelfde pot gebruik, en dan verpotten ( een beetje grond, water gieten,grond laten "zetten" even wachten ... enzo verschillende keren tot de nieuwe pot gevuld is en alle wortels terug contact hebben, zeker niet laten uitdrogen !) Ik gebruik goede potgrond, met wat perliet of lavagruis gemengd en met wat bodemverbeteraar of gezeefde compost en een klein beetje DCM viviroot. De pot zelf natuurlijk goed laten draineren, ik verkies daarvoor agro(hydro)korrels.
donderdag 7 april 2016 - 11:53
LT

LT

"Hoeveel jaar kan men buxus in pot houden".
Bij een goede verzorging, langer dan iemand in een bejaardenhuis
donderdag 7 april 2016 - 21:49
Greenyard

Greenyard

ok, dat weten we dan ook weer ...
donderdag 7 april 2016 - 23:00
Dunya

Dunya

Maakt me bang die bejaardenhuizen.
vrijdag 8 april 2016 - 17:05
leerling

Leerling

Zelf geen buxusliefhebber, maar als die planten voor jou emotionele waarde hebben kan je in het slechtste geval overschakelen naar metsersbakken. Die zijn er tot minstens 90 liter.

Maar als het inderdaad om emotionele waarde gaat, kan je er misschien stekjes van nemen en vandaaruit opnieuw beginnen? Zie http://www.tuinadvies.be/artikels/struik_buxus_stekken.htm.
zaterdag 9 april 2016 - 00:07
rombaft

Rombaft

Toch best eens verpotten dus... het vervelende aan de zaak is dat die potten wel mooi zijn maar niet praktisch, bolvormig dus sluiten naar de bovenkant terug wat meer aan. Maw, je krijgt die kluit daar niet deftig uit ... .

Tip met zaag kan eventueel helpen.
zaterdag 9 april 2016 - 11:12
leerling

Leerling

Als het niet de bedoeling is om die buxus ooit in volle grond te zetten, loont het misschien ook om 'air pruning' (luchtsnoeien) te bekijken. Zie o.a.
http://toverleven.cultu.be/luchtsnoeien-van-plantenwortels
http://www.houseofgreen.nl/merk/root-pouch-planttassen/
of tik 'air pruning' in op youtube.
zaterdag 9 april 2016 - 22:44

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon