menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Phlox en meeldauw

Ga naar meest recente reactie

julico12

Julico12

onze ploxen hebben allemaal erge meeldauw
en we willen ze uitdoen - na opzoeking hebben wij er twee gevonden
die meeldauwvrij zouden zijn... is het te riskeren om deze nieuwe terug
op dezelfde plaats te zetten of moeten wij eerst die grond bewerken met
een (liefst biologisch) product ?
dku bij voorbaat voor uw antwoord
m v g
zaterdag 19 juli 2014 - 02:03
Tuinprins

Tuinprins

Een meeldauwvrije phlox bestaat niet, wel phloxen die minder gevoelig zijn voor meeldauw.

Het ontstaan van meeldauw hangt sterk samen met de weersomstandigheden en dit jaar zijn die zeer gunstig voor het ontstaan van meeldauw.

Ik zou de grond niet behandelen met wat voor chemisch middel dan ook. Planten met voldoende humus en in tijden van droogte water geven maar NIET van boven zodat het blad nat wordt maar van onderen bij de wortels (is misschien lastig). Als je water geeft doe dit dan 's morgens vroeg en niet 's avonds.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 19 juli 2014 - 06:30
krabbetje

Krabbetje

Dacht dat het Jan Spruyt was die zei dat alle phloxen meeldauw gevoelig zijn, maar zo gauw je ze in een prairietuin zet, verdwijnt die gevoeligheid volledig, mischien ligt het dan toch aan de plaats?
zaterdag 19 juli 2014 - 16:45
Tuinprins

Tuinprins

In een echte prairietuin, dus niet een pseudo-prairietuin in een Vinexwijk (voor de Vlamingen: dit is een moderne nieuwbouwwijk met van die ukkeltuintjes), komt voldoende wind en zon waardoor het blad snel opdroogt. De kans op meeldauw is dan in het algemeen minder groot.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 19 juli 2014 - 17:56
Carib

Carib

Dat is waar, en niet alleen phloxen doen het in die omstandigheden beter. In onze tuin, een voormalig weiland heb ik grote, onbeschutte eilandborders aangelegd. Alle planten, die voorheen in beschutte borders vlakbij huis, eventueel ook nog beschermd door een heg, groeiden, doen het daarin onvoorstelbaar veel beter dan voorheen. Waar je vroeger, en nu ook nog vaak, las dat een border het best kon worden aangelegd met beschutting, bewijzen de planten het tegendeel. Geen enkele beschutting tegen wind, de hele dag zon, ze vinden het heerlijk. Geen concurrentie van een heg, die water, voeding en licht wegneemt. Mijn tuin is geen echte prairietuin, maar de openheid hebben ze met elkaar gemeen.
zaterdag 19 juli 2014 - 19:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon