menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gazania splendens

huihey

Huihey

Ik heb Gazania in een pot staan, en die heeft de afgelopen winter (binnen) overleefd. Afgelopen zomer heeft de plant weer rijkelijk gebloeid. "Eenjarig" is dus erg betrekkelijk.Deze vraag is gesteld vanop Gazania splendens.
zaterdag 21 september 2013 - 10:32
Polplastron

Polplastron

Veel planten die hier als eenjarige worden geteeld kunnen inderdaad met wat hulp als meerjarige kuipplanten behandeld worden. Gazania-soorten komen van nature voor in Zuid-Afrika en omstreken; ze groeien er in woestijnachtig gebied waar enkel in de lente wat regen valt.. Als die eerste regen valt komen ze massaal tot bloei (Ik heb dat zelf mogen aanschouwen in Namaqualand!). Als je deze omstandigheden hier nabootst kan je ze inderdaad ongetwijfeld overhouden. Veel mensen zullen dat echter niet doen omdat de prijs van de plantjes nu eenmaal niet zo hoog is en het kweken uit zaad heel snel en makkelijk gaat. Vandaar dat ze hier meestal als eenjarigen worden beschouwd.

Groeten,

Pol
zaterdag 21 september 2013 - 12:31
kurt

Kurt

Volgens het vakjargon is een eenjarige plant een plant die zich in ons klimaat binnen een jaar uit zaad ontwikkelt, groeit, bloemen vormt, zaden vormt en sterft.

Zonder hulp van de mens zal de gazania zich niet overwinteren. Wat wel kan gebeuren is dat je in het voorjaar massaal zaailingen ziet kiemen.

Mvg,
Kurt
zondag 22 september 2013 - 11:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon