menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Potplanten van onderen water geven

Ga naar meest recente reactie

Knijntje

Knijntje

Zijn er mensen die hun planten van onderen water geven i.p.v. bovenop het groeimedium? Zelf doe ik dit bij sommige planten. Het heeft volgens mij wel voordelen. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn. Het is wel een dure hobby om voor al je planten een diepe schotel o.i.d. te kopen.
dinsdag 26 april 2011 - 20:57
daucus

Daucus

Voordeel van een schotel onder een pot is dat als een plant wat droog is, het water blijft staan in de schotel en alsnog kan worden opgenomen door de plant. Het overtollige na een paar uur weggooien.
Nadeel is dat bij regenachtig weer er teveel water kan blijven staan in de schotel en de grond kan verzuren.
Dit geldt natuurlijk voor buitenplanten. Binnen heb je het zelf in de hand
dinsdag 26 april 2011 - 21:04
daggie01

Daggie01

ik geef mijn planten ook in de schotels water
doe ik smorgens en als het savonds niet opgezogen is haal ik het eruit
dinsdag 26 april 2011 - 21:05
daucus

Daucus

Dat geldt ook als je planten van boven af water geeft. Dan blijven zouten ed in de bovenlaag. Een keer flink doorspoelen helpt altijd wat. Beter is het om elk jaar de grond te vervangen en vooral de bovenlaag te verwijderen.
dinsdag 26 april 2011 - 21:14
Knijntje

Knijntje

Ik heb bijna altijd van boven water gegeven. Ik moet zeggen dat bij oudere planten de zouten soms zichtbaar zijn in de bovenlaag. Het probleem is o.a. dat bij water geven van bovenaf de wortels naar boven groeien omdat daar het meeste vocht en voedingsstoffen zijn. Dan krijg je bovenin ook de meeste zouten die de wortels afscheiden; dat spoel je dan elke keer weer door de aarde. Dit is althans hoe ik het zie.

Een andere reden waarom ik van onderen water wil geven is om wortels te stimuleren naar onderen te groeien. Dat kan handig zijn als je een stevige kluit wil kweken i.v.m. verpotten. Ook zal ik combineren met lichtelijk van boven te gieten.
dinsdag 26 april 2011 - 21:41
hanninkj

Hanninkj

Vorige week bij een zeer grote kuipplantenkweker geweest(3 hectare kas) en deze gaf al zijn kuipplanten vanonder water en voedingstoffen en de planten zagen er voortreffelijk uit.
Dus vanonder uit water geven is nog niet zo slecht maar je moet het niet te lang op de schaal laten staan. Voorddel is ook dat je dan niet meteen al je voedingsstoffen kwijt bent wat met van boven water geven nogal gebeurt.
Kuipplanten goed water en mest geven is telkens een compromis. Al te vaak zie je dat de kuipplanten een gebrek hebben.
dinsdag 26 april 2011 - 21:57
Juut

Juut

Van onderen water geven heeft ook als voordeel dat het blad niet verbrand. Als je van boven water geeft en het blad nat word verbranden ze sneller door de zon. Ja... ook achter glas kan dat. Hahaha! Ik geef mijn planten altijd van onderaf water, binnen en buiten. Een enkele keer als er geen zon staat van bovenaf.
woensdag 25 mei 2011 - 02:36
hanninkj

Hanninkj

Parodias weet het weer beter!!!!
woensdag 25 mei 2011 - 22:49
Juut

Juut

@Parodias

Heb jij wel eens na een fikse regenbui gekeken hoe de planten, bomen, struiken en bloemen er uit zien? Ze raken beschadigd en als daarna de zon er op komt, doet die niet veel goed voor de planten, bomen, struiken en bloemen. En ja dat VERHAAL zoals jij dat noemt over verbranding klopt wel degelijk! Maakt niet uit hoor Parodias, jouw planten, bomen, struiken en bloemen staan er vast mooier bij dan de mijne.
woensdag 25 mei 2011 - 22:56
hanninkj

Hanninkj

@Juut

Hij heeft overal verstand van dat is wel een voordeel.
woensdag 25 mei 2011 - 23:02
Juut

Juut

@ Hanninkj

Euhhh.... als cactusspecialist? En dan over bewatering? Sorry hoor, maar mag ik even lachen? HAHAHAHA!!!!

Fijn dat er mensen zijn die alles weten. Daar komen we vast verder mee.
woensdag 25 mei 2011 - 23:07
hanninkj

Hanninkj

Geweldig wat een intelligent antwoord. Hier help je tuinliefhebbers mee!!!!
donderdag 26 mei 2011 - 13:49
hanninkj

Hanninkj

Dit is een zinvol antwoord waar iedereen iets mee kan!
donderdag 26 mei 2011 - 16:03
Juut

Juut

Ging het hier over cactussen dan? En ik verkoop geen debiliteiten, ik zeg gewoon wat ik geleerd heb op de tuinbouwschool afdeling vaste-en pot planten. verder trek ik geen denigerende conclusies op zaken die ik niet ken. Ik heb dat geleerd op school. Misschien is het inmiddels achterhaald, maar ik merk hier bij mij thuis wel degelijk verschil als ik van boven of van onderen water heb gegeven. Dat is wat ik ervaar, ik zeg niet dat iedereen dat maar moet doen. Ik vertel mijn ervaring er mee. Er zijn wel degelijk planten die er niet tegen kunnen als ze nat zijn en dan in de volle zon staan, ze verbranden dan, maar dat is plantafhankelijk. Je mag best eens een toontje lager zingen hoor en wat beleefder zijn in je woordkeuze Parodias. Bovendien heb je verschrikkelijk veel taal fouten in je berichten staan, misschien moet je je daar eens wat drukker om gaan maken dan over die verbranding.

Fijne dag nog.
donderdag 26 mei 2011 - 16:41
hugo

Hugo

Dat bladeren verbranden door de zon als er water opkomt is een mythe, wijsheid uit grootmoeders tijd. Het kenmerk van een mythe is dat zij bestand is tegen rationele argumenten. Maar laat ik toch maar even met een rationele tegenwerping komen: op een tropisch eiland verbrandt na een onweersbui geen blad van een plant. Rarara, hoe kan dat? Zou het soms
iets met de vorm van een waterdruppel te maken hebben die
daardoor niet de functie van een vergrootglas heeft? Je kunt het ook zo beredeneren: als je brandgaatjes wil maken, met een lens die op een blad ligt, dan heb je een hele bolle lens nodig. Regendruppels zijn simpelweg niet bol genoeg.
Bovendien brandplekjes maken onder water, in de waterdruppel, kan ook niet. Het water is dan bluswater.Als je kalkrijk water gebruikt dan kun je soms wel kleine witte vlekjes vinden. Dat is de kalk uit het verdampte water.
Schijnbare verbrandingen kunnen heel goed een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld druppels zure regen, zoutig water, water met chloor en geconcentreerde mestoplossingen of andere chemicaliën kunnen allemaal verbrande plekken opleveren. Planten kunnen ook een soort fysiologische stress ervaren wanneer koud water op de warme bladeren wordt gegoten.”
Als je er goed over na denkt en er komt midden op een warme dag een onweersbui met regen en daarna schijnt de zon weer, dan verbrandt er toch ook niets!
Als je met warm zonnig weer je planten water wil geven gebruik dan gewoon de slang en houdt deze op de grond tussen de planten, zet het dan gewoon een beetje onder water, maar houdt de planten droog.Als je zo water geeft weet je zeker dat de planten ook echt voldoende water krijgen en zal de nog droge plant(bladeren /bloemen) heel snel water op nemen.
Wil je gras gaan sproeien overdag met zon, dan gaat er veel water verloren door verdamping.
Maar het gaat wel en ook nu is er zeker geen verbranding.
.

En dan nu wat meer wetenschappelijk:
Verbranding gebeurt niet tenzij het water meer dan 2 gram per liter zout bevat,of de planten door droogtestress al slaphangen.
Als je ze in de zon water geeft koelt het water de plant af,de huidmondjes sluiten zich en de plant neemt water op via de wortels,doordat het water verdampt blijft de bladtemperatuur onder de veilige grens totdat het water is verdampt waarna de huidmondjes weer openen en de normale koeling van de plant opnieuw begint door het verdampen van water via de huidmondjes. Bij het sproeien met zouthoudend water (ec waarde boven de 1,8 ms/cm) kan het zijn dat doordat het water verdampt het zoutgehalte zo toeneemt dat er een omgekeerde osmotische reactie plaatsvind en er vocht uit de plant getrokken word waardoor er verbranding optreed.
Een plant kan alleen dan door zonlicht verbranden waneeer de plant meer water wil verdampen om het blad te koelen dan de wortels kunnen leveren,daardoor kun je gerust in de zon sproeien,want op dat moment hoeft er geen water naar de bladeren getransporteerd te worden voor koeling.

En dan nu hoe ik water geef:
Aan mijn struiken en op mijn gazon : niet,, is ook onbegonnen werk met een tuin als de mijne, en na enkele regenbuien zijn die volledig hersteld van de droogte,, mijn potten geef ik dagelijks water
In de moestuin zet ik enkele sproeiers en laat deze hun werk doen tot de grond verzadigd is, dan hoef je dit bij langdurige droogte maar één keer per week te doen,, dit doe ik altijd 's morgens vroeg, dan is de grond tegen 's avonds opgedroogd en worden er geen slakken aangetrokken ::eerst de regenwatervoorraad opgebruiken en daarna grondwater, is gratis hier in mijn bos en ik hoef dan ook niet op een leterke te kijken, krijg toch geen waterfactuur

groetjes
donderdag 26 mei 2011 - 17:09
Polplastron

Polplastron

Verbranding door waterdruppels bestaat wel degelijk en is wetenschappelijk zelfs bewezen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het niet voorkomt bij planten met gladde bladeren (hierbij is de vorm van de druppel inderdaad niet echt lensvormig), maar bijvoorbeeld wel bij planten met gerimpeld of behaard blad.
Deze informatie las ik onlangs in het, toch wel serieuze, wetenschapsmagazine Eos: als bron kan dat dus volgens mij wel tellen.

Waarom planten dan geen brandplekken vertonen na een regenbui? Ik vermoed zelf dat de lichtintensiteit na zo'n regenbui anders is dan op een klare dag. Als je op een klare dag water sproeit over planten met harige of gerimpelde bladeren kan dit dus in theorie brandplekken veroorzaken. Na een onweer of regenbui zal het water rustig verdampen en weinig tot geen schade doen.

Dat is theorie. In praktijk heb ik echter nog niet veel schade gezien door bladverbranding.


Groeten,

Pol
donderdag 26 mei 2011 - 17:11
iecee

Iecee

en wat dacht je van de kalkaanslag als je op de bladeren watergeeft erg lelijk
zn voor containers en schotels kan je naar de kringloopwinkel
in belgie heeft bijna elk dorp er een.
donderdag 26 mei 2011 - 22:59
Claudia69

Claudia69

Ik gebruik een curverbox met water om planten in te dompelen. Heb ik geen diepe onderschalen nodig om van onderen water te geven.
vrijdag 27 mei 2011 - 21:36
Polplastron

Polplastron

Zou het onderdompelen van planten dezelfde nadelen hebben als het van onder water geven? Mij lijkt het dat het water dan zowel van boven als van beneden in het substraat indringt. Misschien een beetje off-topic, maar mijns inziens niet helemaal!

Groeten,

Pol
zondag 29 mei 2011 - 11:00
dries944

Dries944

Als je iedere pot moet onderdompelen in water zal je je werk hebben. Die zijn dan ook nie direct verzadigd bij enkele sec onderdompelen. Van onder lijkt mij het beste maar welke nadelen heb je dan hierbij??
zaterdag 1 augustus 2020 - 17:06

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon