menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Stekjes of zaden uit lanzarote

Ga naar meest recente reactie

frankyd

Frankyd

Hallo,

Ik vertrek voor enkele dagen naar Lanzarote en ik vraag me af, als bloem en plantenliefhebber, als het mogelijk is om zaden of stekjes van bepaalde planten van ginder mee te brengen. Wat mag en wat mag niet op het vliegtuig in de handbagage? Heeft iemand hier ervaring mee?

Hartelijk dank !!!
zaterdag 21 november 2009 - 22:19
cee

Cee

Lanzarote is toch nog steeds Europa?

Of is dat geen eiland dat bij Spanje hoort?

Indien ja denk ik dat je vrij transport mag doen van goederen, in beperkte hoeveelheden, je moet ook geen kilo's meenemen!

Maar of je een boete kan krijgen om wild zaad te plukken in Lanzarote is een andere kwestie.

Ik denk in alle geval dat ze je niet zullen tegenhouden op het vliegtuig.

Het is niet zoals dat tv programma waar ze alles wat Australië binnenkomt tegenhouden.

Dus proberen zou ik zeggen!
maandag 23 november 2009 - 09:18
frankyd

Frankyd

Ok dank u wel. Ik probeer wel wat kan en laat zeker nog iets weten als ik terugben. !!!
maandag 23 november 2009 - 10:30
Esem

Esem

Voor zo ver ik weet,mogen er geen zaden van daar naar het vaste land meegebracht worden.
Misschien toch maaar eens eerst informeren.

Gr Eddy,
maandag 23 november 2009 - 20:09
cee

Cee

Als je nu de zaden niet uit de natuur haalt maar vanuit iemands tuin met toestemming van de eigenaar van de tuin in kwestie denk ik dat de luchthavenpolitie je echt niks kan maken.

Dan komt de Lanzarotaanse wet er zelfs niet aan te pas, niet?

Begin maar alvast met de buur te trakteren op een wijntje! hehe
woensdag 25 november 2009 - 10:09
Esem

Esem

Maar vertel maar eens tegen de beamte dat de zaden uit een tuin komen en niet van de natuur.!!!!!!!
Neen ik zou toch maar eerst ter plaatse raad vragen, of het al dan niet nag.

Gr Eddy,
woensdag 25 november 2009 - 10:14
cee

Cee

Hey is toch onschuldig tot het tegendeel bewezen is?

Of is dat nu al omgedraaid.

In het beste geval vraag je een telefoonnummer erbij van de eigenaar van de tuin.

Dan kan de beamte zelf eens bellen als die het echt nog wil checken.

Volgens mij laat hij je gewoon passeren als je maar zeker genoeg bent van je zaak.

Die beamtes zien wel goed wanneer iemand liegt of niet.

Krijg je het schaamrood op je wangen als ie vraagt of het uit de natuur komt, dan heb je problemen. Laat je het open en bloot zitten in je handbagage, en ben je zeker van je zaak, heb je waarschijnlijik geen problemen.
woensdag 25 november 2009 - 10:39
printemps

Printemps

Wat ik me afvraag is het volgende

Welke planten zou je nog kunnen tegen komen die hier nog NIET te verkrijgen zouden zijn ???

mvg
woensdag 25 november 2009 - 13:43
Esem

Esem

Daar zou je nog aardig van schrikken, wat een planten dat daar te zien zijn waar we hier op het vaste land geen weet van hebben.
Ik heb alle Kanarische eilanden al aangedaan,daarom weet ik ook dat je toch geen zaad mocht meenemen.Toen der tijd.

Maar ik ga er hier niet verder meer over uitwijden.

Gr Eddy,
woensdag 25 november 2009 - 16:18
cee

Cee

Ja man,

Het is dus zoals in België dat beschermde planten die in je tuin staan, je eigenlijk niet mag wegdoen of aankomen? Noch zaad ervan weggeven (niet verkopen).

En mag je dan misschien niet beschermde soorten meenemen uit het buitenland, of zijn die dan misschien beschermd in België?

Misschien als ik een aankoopdocument van een gelicencieerd bedrijf en een vervoersdocument van een gespecialiseerde firma kan voorleggen ga ik nog moeten opletten dat ik dan ook zeker niet het geboortecertificaat vergeet aan te vragen, rekening houdende met het feit dat die documenten slechts 2 weken geldig zijn en vertaald moeten worden in alle talen waar het vliegtuig langs vliegt door een erkende vertaler tolk?

En dan heb ik mijn eigen Kafka plant in de tuin, hoera, maar sterft ie af in de winter wegens niet winterhard, te vochtig, te spintig, te luizig, te rot of te droog.

Conclusie van het verhaal: blijf inheems denken, EVA zal je dankbaar zijn!
woensdag 25 november 2009 - 17:15
cee

Cee

@ parodias:

Voor iemand met dergelijk naam dacht ik nu wel dat je een klein beetje ironie in een tekstje zou kunnen doorgronden.

Verder mag je zekerlijk wel beschermde planten in je tuin staan hebben, zolang je ze maar niet zelf gepland hebt; maar als de natuur je zegent met de groei van een beschermde plantensoort mag je die dus inderdaad, zelfs in je eigen tuin niet verwijderen (en gelukkig), hetzelfde met beschermde dieren (zoals de padden in je mesthoop (als je er tegenkomt laat je beter je mesthoop liggen want het is nu hun huisje voor de winter geworden).

Dus al bij al denk ik dat ik niet strafbaar bezig ben, verder bedoelde ik met "EVA" zal je dankbaar zijn, dat je dus beter bijj inheemse soorten blijft om de Ecologische VoetAfdruk niet onnodig de lucht in te duwen (vb: mensen met verwarmde kas omdat ze perse een exoot in de tuin willen overwinteren)

Verder ben ik pas in mijn laatste ironische reply begonnen over beschermde planten, maar waarschijnlijk mag je ook al geen niet beschermde planten in de shengen-zone (vrije export) uitvoeren, ik begin hier stilletjesaan te denken dat ik hier tegen een ambtenaar bezig ben.

Dus parodias: gelieve nu even op eigen borst te kloppen voor je me voledig aan de schandpaal wil nagelen, of is het je hobby om mensen op de groene vingers te tikken???

We zijn hier allemaal natuurvrienden, hoop ik!

dus geen nood om zo fars uit de hoek te komen
donderdag 26 november 2009 - 08:55
Esem

Esem

Beste mensen, laat ons aub stoppen met deze niet ter zake doende over en weer geschrijf, en laat ons ons concenteren op de vraag of er zal dan niet zaad mag geplukt worden op de Canarische eilanden,en om de persoon in questie geen onverhoopte problemen te laten krijgen met de instantie's aldaar,vraag gewoon of het al dan niet mag of niet mag.
Zo kom je niet voor problemen te staan.

Meer werdt er ook niet gervaagd?

Gr Eddy,

Misschien privé elkaar een mailtje sturen??
donderdag 26 november 2009 - 13:52
cee

Cee

Ik wil het er gerust verder over hebben in een privé gesprek, maar kan jammergenoeg parodias geen privé berichten sturen. heeft z'n link uitgeschakeld?

Enfin soit, ik ga het ook stil leggen, het sop is me de kool niet waard.

Hij heeft in alle geval gelijk dat je best iets opzoekt of het niet op de lijst van beschermde planten staat vooraleer je iets wil in of uitvoeren.

Maar een beleefde mens vind ik hem toch niet. Neemt iets te snel conclusies, denkt dat ik een huis in een natuurgebied heb staan (huur ocharme een rijhuisje in Gent). Maar blijkbaar heeft hij met z'n 5000 berichten alle wijsheid in pacht?

En het is vooral jammer dat je in het gevecht tegen de bierkaai voor een betere wereld liever op voorhand de handschoen in de ring gooit. Er zijn er zo veel die zeggen dat het al te laat is voor de wereld, dat vind ik wel heel gemakkelijk praten. Besef wel: we hebben er maar 1!

Liever een idealistische dromer dan een realistische zwartkijker.
donderdag 26 november 2009 - 15:29
cee

Cee

Als laatste voorbeeld:

Waterlobelia staat op de lijst van beschermde planten, maar is ook te koop in tuincentra, als ik daar dan een plant van gekocht heb in een tuincentrum, die hopelijk de wet volgt, zou ik daar dan geen zaad van mogen geven aan een vriend uit gelijk welk land (binnen de shengen zone welliswaar) om die bij hem in zijn tuin te kweken?

Cites lijkt me vooral bezig met dieren, bloembollen, cactussen (zoals parodias spaart), cyclamen en orchideeën, en niet met zaad? verder mag je inderdaad niets uit de wilde natuur exporteren. Maar vooral hebben ze het over het niet aankopen van dieren/planten/schelpen/producten van louche verkopers die onterecht planten en dieren uit de natuur als gekweekte exemplaren verkopen. Maar is dit ook geldig voor tuincentra die wettig zelf die bollen kweken?

Ik blijf dus wel bij m'n gedacht dat als je iets krijgt (niet betaald) van iemand die dat zaad zelf uit z'n eigen tuin heeft gekweekt, en dat kan bewijzen bij simpel bezoek van de douane aan die tuin, dat je die zaden vrij binnen Europa mag meenemen. En zie ook niet in hoe ik daarmee de natuur om zeep help? En daarmee moedig je ook geen stropers aan om nog meer planten te gaan stelen, want ze verdienen er geen roste frank mee.

Voor Tuincentra en profesionele kwekers gelden vanzelfsprekend andere regels dan voor hobbyisten: nee nee, die tweehonderd bloembollen in mijn remork zijn echt wel voor privé gebruik, right! Die mogen van mij inderdaad wat problemen met douane ondervinden.

Of ben weeral fout bezig, (SCHAAM OP MIJ?) ik krijg gewoon het gevoel dat de kleine liefhebber in dezelfde categorie valt als de op geld bewuste groothandelaar.

hou me op de hoogte!
Ik doe anders wel m'n best het eens te goei uit te pluizen!
donderdag 26 november 2009 - 15:36
u857287

U857287

dag

wat je ook kunt doen :

koop enkele zakjes met zaad in de zaadhandel of bloemenwinkel, hebben wij ook gedaan op Malta, nooit geen probleem mee gehad.

Lieve
zaterdag 28 november 2009 - 11:50
dendrodan

Dendrodan

Je kan de planten of zaden gerust ginder laten blijven, zonder dat je problemen hebt. Enkele jaren geleden is er ene op gepakt met 500kikkertjes in filmrolletjes. Deze dieren zijn in beslag genomen en naar de zoo van antwerpen gebracht. Daar hebben ze het geluk deze dieren zoveel mogelijk te hebben gered.
Spijtig genoeg de persoon die deze had binnen gesmokkeld stond in mijnmsn lijst en heb oook contole gehad. Moest al de papieren van de dieren kunnen voorleggen, geluk voor mij had ik deze.
Maar wat wel klotig is aan ons land is dat als er beschermde dieren of planten zijn en de geweste willen er bouwen dat ze naar geen bal zien en dat ze er toch zullen bouwen. De rijkebouwheren mogen hier alles in dit klote land.
zaterdag 28 november 2009 - 13:31
danny2

Danny2

Je kan ginds bijna alle zaadjes op de markten vinden, op de meeste canarische eilanden kan je zelfs in de luchthaven nog plantjes en zaadjes kopen.

groetjes danny
zaterdag 28 november 2009 - 21:46
frankyd

Frankyd

Hallo,

Ik ben terug uit Lanzarote en heb enkele zonnige dagen achter de rug.
Mijn vriendin en ikzelf hadden enkel elk een handbagage bij.
Zij werd gecontroleerd door de diensten in Lanzarote en zelfs een klein flesje water moest uit haar bagage. Ik had meer geluk, mijn flesje water had ik mee, alsook een drietel planten van ongeveer 40 cm groot, een 15 stekjes en 2 soorten palmzaden.
Dus mijn ervaring is dat ik geluk had niet in detail gecontroleerd te zijn. Anders was het minder goed afgelopen, denk ik.
Aldus een geslaagde vakantie !
Toch bedankt aan iedereen voor de goede raad en antwoorden !!!!!!
maandag 30 november 2009 - 18:25
braze

Braze

Hoi allemaal

ikzelf heb ooit zaden ,meegenomen van grand Canaria .
en Tenerife , ZOLANG HET VERPAKT ZIT ,IN TOERISTEN VERPAKKINGEN ,
is er geen pijntje te bekennen .
maar ik ben ook op de Pico teide, geweest als je daar vandaan, zaden meeneemt
hang je geheid .
alle door mijzelf geplukte zaden, deed ik in medicijn doosje ,s ,film buisje,s
maar het slimste is nog altijd ,een brief naar eigen huis te sturen, met de zaden erin.
mocht er controle zijn ?
niets te vinden ,en bij thuiskomst is je buit binnen, klaar .
vrijdag 21 mei 2010 - 23:23

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon