menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Verzorging babycactus

Rhanna

Rhanna

Hallo! Ik heb enkele dagen 3 babycactussen gekocht (van de HEMA), en nu heb ik wat vragen over de verzorging. Als eerste, hoeveel water heeft zo'n plant nodig? Ze zijn best klein, ongeveer 5 cm, is er dan een richtlijn hoeveel water er ongeveer bij moet? En is dat goed als ik een boordje water zet in een bak en de cactussen dat laat absorberen of kan je het er beter ingieten? En hoeveel zon hebben ze nodig? Op sommige sites lees ik minstens 5 uur, op andere lees ik dan weer niet te veel als ze klein zijn. En moeten ze dan in de felle zon, of eerder in de zon zoals in de voormiddag?
dinsdag 31 juli 2018 - 16:52
Dany

Dany

Hopelijk heb je hier iets aan, komt van deze site
http://www.cactusclub-lophophora.be/

Vensterbankcultuur
Het verzorgen van cactussen en vetplanten op de vensterbank, een kunst?

De verzorging van cactussen en succulenten wijkt in grote mate af van verzorging van onze huiskamerplanten. Om verschillende redenen kan niet elke cactusliefhebber beschikken over een serre, denken we maar aan de beginnende liefhebber of iemand die op een appartement woont, of aan bepaalde liefhebbers die enkel maar hun woonruimte willen opfleuren met enkele exoten.

Er moeten dan wel met enkele punten rekening gehouden worden zoals de standplaats, lucht verversing, watertoediening en bodemsamenstelling.Vooraf moeten we wel enkele zaken verduidelijken……
De standplaats

Vooraf moeten we wel duidelijk stellen: wanneer we spreken over een beschaduwde plaats, bedoelen we zeker geen donker hoekje in de woonkamer.
Deze plaats is trouwens voor bijna geen enkele plant geschikt.
Een beschaduwde plaats is dus een plekje aan het raam vrij van directe zonnestraling.

volle zon: raam op het zuiden, waar veel direct zonlicht invalt. Deze plaats is uitermate geschikt voor witbehaarde, berijpte, sterk bedoornde soorten zoals Espostoa, veel Mammillaria’s, Ferocactus, Copiapoa, Senecio kleinia, Mesems, Lithops,…
gematigde zon: : hier wordt een plaats aan het raam die uitgeeft op het westen. Op dat tijdstip van de dag is het licht al wat meer getemperd en is de lichtinval dus minder hevig. Kan dienen als standplaats voor minder zwaar bedoornde soorten zoals Opuntia, Lobivia, Rebutia, Echinopsis, Crassula, Stapelia…
halfschaduw: een raam op het oosten krijgt enkel het vroege zonlicht binnen. De zonnestralen zijn dan nog zwak en geven dus een verspreid licht zonder hoge warmtegraad. Deze plek is ideaal voor planten uit het woud en de steppe zoals Gasteria, Aloë, Phyllocactus,…
Schaduw: een raam op het noorden is hiervoor wel de meest geschikte plaats, daar er geen zonnestralen invallen aan deze zijde van de woning. Het is dan ook de beste plaats voor epiphytische planten die in de natuur in of op bomen groeien zoals Haworhia, Zygocactus, Rhipsalis,…



De verzorging tijdens de wintermaanden is gelijklopend met deze voor planten opgekweekt in de serre, dus een frisse, lichte plaats bij een temperatuur van 7-8°C.
Luchtverversing

Net zoals in de serre hebben de planten in de huiskamer regelmatig verse lucht nodig.
Het is dus belangrijk dat de kamers waarin deze planten staan gelucht worden.
Let wel op! Luchten is niet gelijk aan de planten in de tocht zetten.
De kans op ontsierende vlekken is dan groot.
Watertoediening

In veel, zo niet de meeste gevallen, is het in de huiskamercultuur bijna om niet uit te sluiten dat met water zal geven met leidingwater. Dit water is echter veel te kalk- en chloorrijk, wat zeer nefast is voor onze planten, daar zij bijna altijd een “kalkallergie” hebben. Het leidingwater kan wat aangezuurd worden door vermenging met turf( uitzeven voor gebruik). Indien het enigzins mogelijk is raden we toch aan om regenwater te geven. Het is veel zachter en bevat geen kalk. Hou echter wel rekening dat het water op kamertemperatuur is, en zeker niet ijskoud.
Nevelen kan het ganse jaar door op zonnige dagen, rekening houden dat we dit bij sterkt berijpte cactussen en vetplanten niet doen, daar deze poederlaag anders verdwijnt en de plant een gans ander uitzicht kan krijgen. Voor de watergift in de loop van het jaar verwijzen we door naar de maandverzorging op andere pagina’s binnen de site.
Het verpotten

Verpotten hoeft niet ieder jaar opnieuw. Traaggroeiende soorten kunnen gerust enkele jaren in dezelfde pot blijven staan. De snelgroeiende soorten zullen sneller hun grond uitputten, en moeten dus regelmatiger verpot worden, ook wanneer er een groeistilstand optreedt. De beste tijd om te verpotten is het voorjaar, de planten zijn dan nog niet aan de groei en zullen dus weinig hinder ondervinden van eventuele wortelbeschadigingen. Planten die reeds met bloemknoppen staan, laten we tot na de bloei met rust alvorens te verpotten.
dinsdag 31 juli 2018 - 19:46

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon