Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/16/cs-algemeen/38266/mijn-nieuwe-kas-en-vraag

menu
Tuinadvies
0

Mijn nieuwe kas en vraag

Ga naar meest recente reactie

Zaroaster

goedeavond
Over een week of vijf staat mijn nieuwe kas in mijn tuin ( 2/5 bij 4 meter ( diepte). deze is van glas in tegenstelling van mijn huidige kas ( polycarbonaat).

Mijn vraag is, ik moest 150 euro extra betalen voor 2 automatische raam-openers,, zijn deze dingen handig? want als de ramen bij bijv. 18 graden al open gaan zal ik niet happy zijn,, lophophora's mogen wat zon hebben toch? Bij hoeveel graden gaan de ramen open?? Wat nou, als het gaat regenen en buiten blijft het warm, komt er dan een hoop regen op/boven de planten of gaan de ramen altijd automatisch dicht?

En de laatste vraag, ik wil voorkomen dan mijn planten verbranden,, ik heb begrepen dat je de bovenste ramen van de kas met een krijt moet bewerken zodat er geen directe zonlicht binnen komt,,, is dit waar?? En moet ik ook de zijramen met krijt bewerken of alleen de boven-ramen?

bedankt.

zondag 6 februari 2011 - 22:38

Jdcoster

Met behulp van een schroefsysteempje bepaal je zelf zowat de temperatuur waarop die ramen zich openen.
Het is inderdaad zo dat er bij plotse felle regen zijdelings water in de serre kan vallen. De ramen sluiten zich wel maar dat gaat met vertraging. De parafine in de zuigers zet maar langzaam uit en krimpt maar langzaam in bij temperatuurwisselingen.
In mijn serre heb ik dat opgelost door te zorgen voor een overlapping in de lengte en de breedte van 20 cm.
De grootste ramen in de serre van mij zijn 240 x 100 cm. Daar zet ik dan wel 2 openers op en de ramen zijn wel in poycarbonaat omdat glazen ruiten al gauw te zwaar worden voor zo'n systeem.
maandag 7 februari 2011 - 00:10

Pieter

Dat hoeft toch niet erg te zijn dat er regen op je planten valt? Hetgeen via een dakraam binnenkomt is doorgaans geen rechtsreekse regen, maar wat stofregen. In de natuur regent het ook hoor en zelfs heel hard.
Wat schermen van de serre betreft, dat doe je niet zozeer omwille tegen hoge lichtintensiteit, maar omdat de serre zou kunnen oververhitten en de planten zouden kunnen verbranden doordat er in een serre doorgaans een gebrek aan ventilatie is. Koop je enkele goede, zware ventilators en doe die maar goed op je planten blazen en zorg ervoor dat vooral de planten tegen het glas in een sterke luchtstroom staan. Ze zullen niet verbranden hoor.
Enkel de eerste weken opletten, want als de planten van achter plastic komen en nu achter glas komen te staan, krijgen ze een ander type licht waaraan ze niet gewend zijn. Dus de eerste weken wel goed in de gaten houden dat ze niet verbranden door het licht. Maar eens ze aangepast zijn, zullen ze door het licht niet verbranden.
maandag 7 februari 2011 - 11:41

Zaroaster

bedankt voor jullie antwoorden
Wat is temperzon? een soort krijt? wat is het voordeel van te niet aan te brengen?

Ik hoorde van de meneer die de kas komt zetten dat er idd mogelijk is om tem zelf te bepalen,, bijv. ramen gaan automatiusch bij 22 graden open maar je kan bepalen dat ze bijv. bij 25 graden pas open moeten gaan. Ik denk dat 25 graden voor lophophora's goed moet zijn toch? warmer dan 25 graden,, raampje open?

en ik wil graag verbranding voorkomen aan de planten omdat het bij Koehres bijv. het geval is geweest,,, door te veel uv-straling geloof ik vertelde hij,,, alle planten zijn beschadigd en niet zo mooi meer... zonde toch?
maandag 7 februari 2011 - 13:23

Zaroaster

dus als ik het goed begrijp,
Ik moet zorgen voor goede ventilatie, dus dat de ramen open staan ( als het warm is of als het weer het toe laat) en als het heel warm wordt zorgen voor een ventilator in mijn kas?

Kan ik trouwens een automatische raamopener ook handmatig bedienen indien nodig?

Maar zodra het raam open is vindt er toch automatisch lunch-ventilatie plaats? waar is een ventilator nog voor nodig? is een raam-opening niet voldoende voor invoer van verse lucht in de kas?? Ik heb nooit last van condens-druppels op/boven mijn planten, even afkloppen,, ik stook via een elekterische kachel en hou mijn kas op 8 graden gedurende winter.

maandag 7 februari 2011 - 13:45

Pieter

Neen de ventilatie van een deur of venster open geeft niet voldoende luchtcirculatie, tezij je enkel je planten in de middengang wil zetten. Een (sterke!) ventilator kan je gewoon constant laten draaien hoor. En zorgen dat hij tot tegen het glas goed wind maakt, want daar is het net waar het het gevaarlijkste is voor je planten.
Een raam open zal inderdaad verse lucht geven, maar daar gaat het hier niet om. Hier gaat het over het voorkomen van verbranding en daar heb je constant bewegende lucht voor nodig. En hoe kleiner je serre hoe belangrijker het is.
maandag 7 februari 2011 - 14:03

Clubbrugge

Willy,
Zou die PEYOTE toch werken?
Nicolas
maandag 7 februari 2011 - 15:05

Jdcoster

Het probleem met de hobbykasjes uit de handel is dat er zelden of nooit ramen voorzien worden in de zijkant (kijk maar eens naar de reklame hierboven).
Zelfs met volledig geopende bovenramen en de deur open, bekom je nog te weinig luchtspoeling om de temperatuur goed te beheersen.
Wanneer je zijdelings evenveel en evengrote ramen voorziet moet de inkomende lucht aan uw cactustabletten passeren.
Zo'n kas aanpassen aan uw behoeften vergt wel een beetje handigheid (glas snijden, profieletjes zagen, raampjes maken en doen scharnieren ....) maar het is mogelijk.
Ik heb al vaak eens een serre bezocht van cactusliefhebbers en de fout die zij soms maken is dat zij die serre volstouwen tot in de nok. Dan moet men inderdaad wel eens een 'blazerke' van 1000 W voorzien.
Hoe groter de afstand tussen bovenglas en cactussen, hoe minder kans dat zij 'gekookt' en 'gebakken' worden op snikhete dagen.
Als je de serre nog moet plaatsen zou ik ook zorgen voor zoveel mogelijk hoogte door bijvoorbeeld al te beginnen met een funderingsmuur van een halve meter.
En temperzon is natuurlijk ook een goede raad.
maandag 7 februari 2011 - 17:15

Zaroaster

Hallo
De nok-hoogte is 2.60 cm geloof ik. Ik ga de boven ramen met termperzon bewerken,,, de zij-ramen hoeft volgens de kassenbouwer niet.

De kas is 2.5m breed en 4 meter lang(diep). Er is een dubbele raam met 1 automatische raamopener voor beide ramen ( volegsn de kassenbouwer werkt dit altijd goed). Ik zal een staande ventilator bij de deur plaatsen ( zn ventilator wat men ook in het huis gebruikt, eentje die ook zn halve meter hoog is, afstelbaar(). Is zoiets goed? Moet de ventilator constant draaien of alleen op de super hete dagen?

maandag 7 februari 2011 - 18:36

Clubbrugge

Hoe groter de afstand tussen bovenglas en cactussen, hoe minder kans dat zij 'gekookt' en 'gebakken' worden op snikhete dagen.


Bij de meeste kwekers staan vele cactussen juist niet ver van het glas.
Ik heb het dan over de soorten die het verdragen, zie verder.
Juist zoals de vraag van onze "Zoaraster", vele soorten houden immers van volop zon, maar!!!, onder getemperd glas,dan kan je nooit misdoen, of toch bijna niet.
Lopho, Echino, Fero, Astro, etc, gaan er niet om klagen.
Nicolas
maandag 7 februari 2011 - 19:00

Jdcoster

We kunnen altijd wel iets leren van de professionelen natuurlijk.
Als we eens goed kijken naar de foto's in het topic hieronder zien we dat cactuskwekerij Decoster in Veurne toch wel voor hoge serres kiest en dat heeft zijn reden geloof het of niet.

http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=10&sid=28&tid=26818

Ga er maar van uit dat serrebouwers alles af weten van de prijs van glas, van profielen bewerken, serres plaatsen en in het Vlaams dialect "commercie doen" maar daarom nog geen cactusspecialisten zijn.
Net zo min als dat de fabrikanten van sierbloempotten iets van planten snappen. Anders zou het ondenkbaar zijn dat zij bolvormige potten zouden ontwerpen en potten zonder bodemgat ... . Maar ik wijk weer af.

maandag 7 februari 2011 - 21:00

Pieter

Nicolas, wij zetten de cactussen zo dicht mogelijk bij het glas om ze een maximum aan licht te kunnen geven alsook een maximaal aan warmte op minder hete dagen. Echter het is wel degelijk correct wat Jdecoster zegt dat ze vlakbij het glas sneller kunnen verbranden door ... een gebrek aan ventilatie dat juist daar het grootst is.
En hoge serres hebben inderdaad voordelen op vele vlakken en dan vooral op het vlak van klimaatregeling. Voor de liefhebber is dat doorgaans niet echt haalbaar.
Willy Vanheuvelen? Nooit vn gehoord, maar het is er dicht bij
maandag 7 februari 2011 - 21:07
maandag 7 februari 2011 - 21:14

Zaroaster

helaas woon ik in een rijtjeshuis, een kas van 2.60 is al aan de hoge kant. Ik ben bang dat het gezien wordt en dat de kids de ruiten ingooien. De buiren zullen ook niet blij zijn met een kas van 4, a 5 meter hoog. hahah
Maar ik zorg voor een ventilator en dan moet alles goed komen.

De kweker waar ik mijn lophophora''s van koop heeft mega mooie planten, ze zien er blauw grijs en plat, hihj zegt : ik geef ze nooit voeding,, weinig water en zij staan vlak bij het dak..
kunnen deze factoren echt van invloed zijn op de kwaliteit van de plant,, ze zijn plat en erg mooi,., niet zoals de bolle planten die veel kwekers hebben
maandag 7 februari 2011 - 21:30

Jdcoster

de relevantie en het nut daarvan ontgaan mij volkomen ... ???
Gewoon ... een binnenpretje. Niet echt relevant nee, maar je illustreert het hierboven zelf al weer zo treffend.
maandag 7 februari 2011 - 23:09

Clubbrugge

na er een nacht over geslapen te hebben .. ongeacht ...


Willy volledig met je eens!!!

Een vraag over een kas???
Blijkbaar hebben ze namen en of citaten nodig om een kas in te delen.
Zoals ik eerder zij, PEYOTE kan werken.
Nicolas
dinsdag 8 februari 2011 - 14:35

Sjeek

De ventilator kan je laten starten d.m.v. een kamer termostaat van een cv
Bij mij schakel de ventilator in bij 25 graden .
Ook staat de ventilator op een tijdklok, want in de zomer zijn de nachten soms hoger dan 25 graden
dinsdag 8 februari 2011 - 22:10

Rockey

Manman er is hier al veel uitgeweken van originele vraag, best dat het ook nog interessant is

@zaroaster: mss dat je ondertussen de antwoorden weet meer dat is wat wij onze klant altijd meegeven.
Weet natuurlijk niet waar je alles hebt gekocht dus dat ter zijde

- Wat de raamopeners betreft (vind deze wel heel duur verkocht als ik dat mag zeggen): de temperatuur kun je zelf regelen, maar zoals reeds gezegd zullen deze niet onmiddellijk sluiten bij regen. Indien de temperatuur zal zakken door de regen zullen de raamopeners langzaam sluiten. Wat wij onze klanten als raad meegeven, haal de raamopeners in de winter binnen, de gel kan nl bevriezen (mss dat je dit al wist). Je vroeg ook nog of je dan nog handmatig je raam kan bedienen, dit lukt niet, het is het één of het ander.
Wat ik ook nog wou melden: je verteld dat je 1 raamopener hebt voor 2 dubbele ramen. Volgens mij zijn dit ofwel super raamopeners ofwel zal er na verloop van tijd iets mislopen. Wij hebben verschillende types van licht (voor poly) tot zwaar (voor het glas) en zelf dan gebruiken we maar 1 per raam.

- verbranding van je planten: dat is de voornaamste reden waarom wij onze serres/kassen in gehamerd glas leveren, de kans op verbranding wordt sterk verminderd door het onderbreken van de zonnenstralen. Een schaduwdoek kan ook soelaas brengen. Wij hebben zelden klanten die dan nog eens een extra witte laag aanbrengen aan de ramen maar iedereen staat vrij natuurlijk.

- ik lees hier ook de opmerking dat er weinig of geen kassenbouwers zijn die ramen op de zijkant hebben. Wel wij hebben tijd een test gedaan met glazen 'lamellen' op de zijkant, deze zouden ook openen met raamopener. Door de tegenvallende interesse is dit afgeschreven, maar het bestaat (bestond) dus wel. Ook bij vele houten kassen is dit een mogelijkheid.

Grtz
maandag 14 februari 2011 - 13:04

Paronoto

Kan van pas komen

][afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 14 februari 2011 - 15:33

Wiebe

Voor prima en zeer degelijke automatische raamopeners die je het hele jaar door kunt laten zitten, kan ik je Bayliss uit Engeland aanbevelen.

http://www.baylissautovents.co.uk/shopdisplayproducts.asp?id=10&cat=Greenhouse+Autovents

Wiebe
maandag 14 februari 2011 - 17:58

Jdcoster

@zaroaster
Van dit merk heb ik sedert 2005 zes raamopeners van het type MK7 HU in gebruik.
Dit is een uitvoering met een dubbele trekveer die voorkomt dat bij felle rukwinden, de vensters makkelijk open waaien en bij het afkoelen ook iets vlugger sluiten
Met mijn 5 meter hoge serre met ramen van 80x240 cm, pal op de zuid-westrichting was dat nodig.
Van de zes , is er sedert verleden jaar één die onvoldoende opent. Al bij al geen slecht resultaat dus. Eén van deze dagen haal ik hem er af om te herstellen, want volgens de leverancier kan ik vervangcilinders afzonderlijk kopen.
Ik koop deze uitvoering nu voor 109€/st.

Er bestaat al een lichtere uitvoering voor 69€ met één trekveer. Als de serre tussen de huizen staat en de dakramen geplaatst worden aan de luwe zijde van de serre (rekening houdend met de meest voorkomende windrichting), volstaat die versie ook wel vermoed ik.

Doordat het over een serre gaat waar het in de winter toch niet mag vriezen en de hydraulische cilinder zich onder de noppenfolie zal bevinden, moet je ook niet vrezen dat ze zullen bevriezen.
Vriendelijke groeten
maandag 14 februari 2011 - 22:15

Wiebe

Ik koop deze uitvoering nu voor 109€/st. Dat lijkt (en is ook) veel geld maar m.i. meer dan het geld waard. Ik heb ook goedkopere gehad en op een gegeven moment lag het dakraam op mijn oprit (iets te harde wind en automatische raamopener compleet naar de vernieling!).

Wiebe
maandag 14 februari 2011 - 23:00

Zaroaster

Is trouwens 4 mm glas dik genoeg?? 4 mm klinkt aan de magere kant toch?
Als het waait, kunnen de glazen van 4 mm makkelijk breken?? of kan een glas met een dikte van 4 mm tegen een stootje?

Ik wil niet dat glas -stukken boven op mijn planten vallen
maandag 14 februari 2011 - 23:04

Jdcoster

[url=http://img511.imageshack.us/i/serre16xk.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us
Voor het zover komt, moet het al erg stormen. Dit was een serre van een vriend na een flinke herfststorm, een paar jaar geleden. Dit was een serre van mindere kwaliteit die dan nog onbeschut in onze kuststreek, dwars op de westenwindrichting stond.
Vier mm is volgens mij al een goede kwaliteit.
Belangrijk is de bevestiging van het glas. Bij goedkope serres wordt het glas met metalen klemmetjes aan de buitenkant vastgezet in de profielen. Dat is al om moeilijkheden vragen. Ik vermoed dat het bij u rubberen strippen zullen zijn?
De deur plaats je ook best weg van de windkant. Anders zorgt de wind in de serre voor overdruk en voorbij de serre voor onderdruk en dat kan problemen geven.
Diagonaal een spanband aanbrengen in alle richtingen en vastmaken aan alle profielen, helpt ook tegen het bewegen van de serre. Waarschijnlijk zal dat wel standaard voorzien zien denk ik.
maandag 14 februari 2011 - 23:32

Zaroaster

Woooooooooooooooo

wat is hier ( op deze foto_ aan de hand? Kan een kas zo gemakkelijk uiteen vallen?
Ik heb nu een kas, gemaakt van dunne aluminium en polycarbonaat,,, gekocht voor 400 euro, deze is vastgeschroefd aan de grond en al drie jaar staat die goed overeind zelfs tijdens zware windstoten of storm.

De kas wat ik gekocht heb/ ga kopen is volgens de verkoper gemaakt van staal bla bla en professioneel... maar ik weet niet of 4 mm glas bestand is tegen bijv. harde windstoten of storm?

de kas wordt volgens eigenaar gemaakt van tweedehandse materiaal , gewonnen van sloop van professionele kassen...

ik hou mijn hart vastmaandag 14 februari 2011 - 23:40

Wiebe

Het glas is m.i. niet het zwakke punt maar de constructie! Goede aluminium of stalen profielen moeten m.i. tegen een (wind)stootje kunnen. Ik heb bij mijn kas met storm altijd meer angst dat er dakpannen van mijn huis waaien en daarmee de kas beschadigen dan dat de kas zelf 'bezwijkt'. Maar voor je gemoedsrust zou ik niet in een kas gaan staan met windkracht 10!

Wiebe
maandag 14 februari 2011 - 23:53

Jdcoster

Geen paniek. Dat was na een extreem zware storm, hier in onze vlakke Vlaamse polders.
En zoals je ziet op de foto: geen kruiselingse versterkingsbanden en een hobbyserretje met glas van 3 mm.
Als ik goed gelezen heb woont u in een woonwijk. Dan staat de serre al veel meer beschut.
maandag 14 februari 2011 - 23:53

Rockey

4 mm glas is tegen veel bestand. maar zoals gezegd hangt veel af van de contstructie. Degelijk Alu frame en vastzetten van het glas met rubber en je serre/kas staat voor jaren.

Bij de zware stormen die we de afgelopen jaren een paar keer over ons hebben gehad kregen wij ook aanvragen binnen voor glasvervanging maar nooit voor schade zoals op de foto. Een kas/serre moet je wel (weet eigenlijk niet of dit echt verplicht is) aangeven bij je verzekering.
dinsdag 15 februari 2011 - 08:07

Greener

Even offtopic

Bij de Welkoop in Nederland automatische raamopeners voor ramen tot 7 kilo voor 34,95 in de reclame.

Sebas
zondag 20 februari 2011 - 19:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken