menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Kirstenbosch NBG- stage - deel 4

Ga naar meest recente reactie

Angus

Angus

Hier ben ik nog eens met een aantal foto's:

Om te beginnen even geen plantjes, maar een toeristische uitstap die ik gedaan heb, Boulder beach. Dit een stukje natuureservaat in Simonstown waar een kolonie pinguins leeft.
(dit is normaalgezien gewoon te bereiken met de trein, maar net nu ik er wou geraken waren er werken aan de treinsporen en moesten de reizigers vanaf een bepaald punt met de bus. Het leuke is dat er helemaal niemand de reizigers hiervan op de hoogte stelde, en je dat dus zelf maar moest ontdekken zodra de trein plots stopte. Ik was niet erg goedgezind want mijn reistijd werd hierdoor aanzienlijk verlengd!).
Het geheel is eigenlijk slechts een stukje strand, en je moet er inkom betalen. Op de omliggende stranden kan je ook al eens een pinguin zien, maar omdat je als toerist doorgaans geen tijd hebt om op goed geluk te gaan zitten wachten op een pinguin, is Boulders een goed alternatief, en je bent er altijd zeker van een hoop van die dieren.
Ohja, het Afrikaanse woord voor pinguin is Pikkewyn.

Boulder beach ontleent zijn naam aan de granietblokken die daar liggen:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Dit jonge dier was zijne jas aan het uitdoen. Het was echter maar een frisse en winderige dag, dus ik weet niet of die daar zo blij mee was!
[afbeelding verwijderd niet-https]
De volgende foto kan ik beamen. Ik ben al eens gebeten geweest door een pinguin
[afbeelding verwijderd niet-https]
Omdat deze dieren daar ook broeden en slapen en omdat de mens niet te vertrouwen is, kan je niet zomaar tussen de dieren gaan lopen.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Dan opnieuw in Kirstenbosch fotografeerde ik nog deze plantjes (en ook nog enkele beestjes
Deze Veltheimia capensis kende ik niet, dus misschien sommigen van jullie ook niet, en ik vind het wel een leuk ding!
[afbeelding verwijderd niet-https]
Deze Sunbirds of honingzuigers zaten regelmatig in de Conservatory rond te fladderen en aan de bloemen te snoepen (dit exemplaar zit op een Botterboom of Tylecodon paniculatus)
[afbeelding verwijderd niet-https]
De volgende 2 foto's zijn van de eerste Botterboom die besloot een bloempje open te doen. Tegen die tijd waren de bloemstengels rood gekleurd, ipv het groen dat ze oorsponkelijk zijn).
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Als je ooit Kirstenbosch zou bezoeken en je heel wat mensen met hun fototoestel onder een boom ziet staan, zit daar waarschijnlijk één van de uilen die in de tuin leven. Bubo africanus of de gevlekte ooruil:
[afbeelding verwijderd niet-https]

Dan even een blik op "the Welwitschia house". Tot 2 jaar terug was dit het Alpiene huis, maar Ernst heeft het eindelijk zo ver gekregen dat er iets leuks te zien is (deze hoek is het warmste deel van van de Conservatory, dus het is logischer om er Welwitschia's en andere warmteminnende planten te laten groeien, dan er alpiene plantjes te zetten die alsmaar gekoeld moeten worden). Het is nog niet open voor de bezoekers (behalve die keer dat er iemand de deur niet gesloten had ). Als substraat ligt er rood zand, dat Ernst van Angola heeft meegebracht (uit Welwitschia-habitat dus eigenlijk), en intussen werd dit aangevuld met gelijkaardig rood zand uit de buurt van Vanrhynsdorp, omdat dit ongeveer hetzelfde is).
Hoodia's toen het er tot dusver zeer goed, deze jonkies zijn duidelijk aan de groei.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Aangezien het Welwitschia house genoemd wordt, is er met Welwitschia-zaad niet spaarzaam geweest en kijk ik er nu al naar uit om dat later eens te vergelijken met deze foto's:
[afbeelding verwijderd niet-https]
De planten tijdens hun 2e levensjaar, met mijn hand ter vergelijking.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Dit is dan weer een Huernia pendula in bloei. Hopelijk slaat mijn stekje aan, hier in België!
[afbeelding verwijderd niet-https]
En om toch ook weer eens een Euphje te tonen: Euphorbia leistnerii (komt slechts op één locatie voor, in de buurt van Epupa falls in Namibië, en is daar bedreigd door habitatverlies (toerisme en iets met een hydro-installatie die er gaat komen)
[afbeelding verwijderd niet-https]

Dan gewoon om even te tonen, het Compton herbarium, gelegen in Kirstenbosch en vrij toegankelijk. In dit soort kasten, met een sluiting zoals ne frigo (een koelkast) liggen alle specimens in mapjes, met natuurlijk alle informatie erbij genoteerd. Als voorbeeld heb ik een van de Euphorbia burmanii specimens gefotografeerd.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Dan heel wat uitleg voor één foto (die dan nog eens van slechte kwaliteit is, mijn excuses daarvoor):
In 1811 (nadat de Britten de Kaap hadden overgenomen) werd de zuidelijke helft van Kirstenbosch gekocht door Kolonel Christopher Bird. Hij is degene die dit “bad” liet bouwen om het bronwater dat hier tevoorschijn komt (ongeveer 72 liter per minuut, het is zuiver en drinkbaar water). Naar deze meneer wordt het dan ook “Colonel Bird’s Bath” genoemd.
Deze bron was ook van belang voor de onwikkeling van de tuin. De allereerste kwekerij (in gebruik van 1913 tot 1924) werd langs de stroom met dit water geplaatst.
Opvallend is dat dit water kristalhelder is, terwijl het oppervlaktewater dat ook in de tuin te vinden is amberkleurig is. Het zijn planttanninen die deze kleur aan dat water geven.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Ik ben toen ook nog eens met het "niet-succulenten"volk meegegaan op een uitstapje. Er is niet zo ver van Kaapstad een stuk langs de weg waar een grote truckstopplaats gaat gemaakt worden. Het was onze taak om daar eens langs te gaan en een aantal plantensoorten te redden. Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt de vele Euphorbia tuberosa's (waar ik hier geen foto's van heb genomen, vraag me niet waarom. In de Euph-special zal er echter wel een E tuberosa te zien zijn, gefotografeerd op de Gifberg). Hoewel ik zeker niet blij ben dat deze populatie geasfalteerd zal worden! (een aantal exemplaren staan nu wel in Kirstenbosch ).
Omdat de rest van de aanwezige planten me daar niet bepaald konden boeien heb ik dan maar wat beestjes gefotografeerd.
Deze rups vond ik wel mooi:
[afbeelding verwijderd niet-https]
En deze schildpad vond ik leuk (ik hou van schildpadden, vandaar
Er liep daar ook een kleintje rond. Hopelijk zijn deze dieren ergens anders wanneer de bulldozer langskomt!
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Wel, dat is het voor vandaag. Niet al te veel plantjes, zo merk ik zelf op, maar hopelijk toch nog wat boeiend.

mvg
Günther
maandag 20 december 2010 - 19:47
Paronoto

Paronoto

Ge hebt toch weer je best gedaan! Dankesjeun!
maandag 20 december 2010 - 19:59
Angus

Angus

ola, pas nagelezen en verbeterd en de Paul heeft al een reply klaar!
maandag 20 december 2010 - 20:03
cactelders

Cactelders

Leest lekker.
maandag 20 december 2010 - 20:07
Wiebe

Wiebe

Mooi hoor. Dat bij Kirstenbosch niet alleen deskundigen werken blijkt wel uit het naamkaartje bij de 4de foto; want om Gasteria nu een Euphorbia-achtige te noemen gaat m.i. wel heel ver!

Wiebe
maandag 20 december 2010 - 21:42
Angus

Angus

wow, dat was me niet eens opgevallen!
Ik heb een aantal van de naamplaatjes nagekeken enzo, maar op de correctheid van de families heb ik eigenlijk nooit gelet. --> Note to myself als ik ooit nog eens in een botanische tuin terechtkom dus

Als er ooit iets zou gebeuren met Ernst, gaan ze in Kirstenbosch een groot probleem hebben om alle succulenten te benoemen hoor. Heel wat planten hebben geen naamplaatje en zowat alle planten uit de collectie die dat wel hebben (dus degenen met een naamkaartje zoals wij dat hebben in onze collecties, niet die grote metalen dingen), daarbij is de naam verre van leesbaar. Zelfs als je weet wat er hoort te staan in het moeilijk te ontcijferen

Maarja, goed opgemerkt Wiebe

mvg
Günther
maandag 20 december 2010 - 22:10
jumperke

Jumperke

Prachtig!

jerko
maandag 20 december 2010 - 23:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon