menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Edithcolea Grandis

Ga naar meest recente reactie

davea1980

Davea1980

Beste allemaal.

30 Mei had ik bij Cok Grootscholte een Edithcolea grandis
meegenomen. Deze stond nog inrust en heb ik bij thuiskomst
een heel klein beetje water gegeven. Om te voorkomen dat de grond telang vochtig zou blijven, heb ik hem in steenkorrels gezet. Alleen eht water wat langs de wortels sijpelt zullen de wortels opnemen. De rest verdwijnt naar de bodem. Minimale vochtigheid dus.

De plant werd minder rimpelig, en had dus wat vocht opgenomen. Even het wortelgestel bekeken, en de wortels die er zaten waren slap geworden. Zoals je weleens ziet bij orichideen die teveel water hebben gekregen is dat de wortels hol zijn, met daarin een lange draad. Dit was ook het geval bij de wortels van de edithcolea. Wellicht waren dit nog steeds de oude wortels die niet meer functioneerde.

Nu zag de rest er goed uit, maar waar de oude wortels zaten zag je nu kleine donkerbruine/zwarte kuiltjes wat naar mijn idee zich kan gaan ontwikkelen tot een rotte plek. DUs ik moet oppassen. Maar nu er dus geen actieve wortels onder zitten is mijn vraag. Wat zouden jullie doen? De korrels bevallen mij uitstekend aangezien de wortels zo niet in direct contact staan met vocht. Zullen nieuwe wortels zich ontwikkelen denken jullie? ik weet dat dit wel het geval is bij b.v. orbea,stapelia en Huernia, maar de onderzijde van de edithcolea is zeer vlezig, en ik vraag me dan ook af hoe dit zich zal ontwikkelen bij dit soort en hoe voorzichtig je hier mee moet zijn.

Wat is jullie ervaring met de edithcolea grandis in de beginfase?

groet,

Dave
zaterdag 12 juni 2010 - 11:16
snah

Snah

Hallo Dave,
Met deze plant heb ik geen ervaring maar dit probleem heb ik vaak gehad bij haworthia.
Nieuwe wortelgroei krijg ik bij deze planten door ze in scherp zand te zetten en vrij droog te houden zeker de eerste tijd.
Ook bij stapelia(dat komt meer in jouw richting) gaat dit prima,zolang de plant zelf niet rot is.
Ik denk eerlijk gezegd dat kleikorrels niet het goede medium is voor deze planten.
Maar er zijn vast hier wel specialisten te vinden die daar iets over kunnen zeggen.
groet hans.
zaterdag 12 juni 2010 - 19:28
davea1980

Davea1980

dank voor je bericht.
iemand in Tsjechie die deze planten verkoopt voor 5 euro
had de planten in puur en alleen klein gesteente staan. het zijn korrels van 3 tot 4mm groot.

Maar zonder water zal hij geen wortels geven dacht ik? en met water rot het.
alleen scherp zand had ik geen goede ervaringen mee namelijk. Mijn vorige ervaringen zijn dat ook maar iets te vochtig, al was het maar een beetje, dan was het in de meeste gevallen over binnen 2 tot 3 weken. Het mocht ook niet telang vochtig blijven. Het meot uitdrogen tussen de waterbeurten door. Vandaar de korrels
zaterdag 12 juni 2010 - 21:10
stijnghesquiere

Stijnghesquiere

Ik ben 1.5 jaar geleden begonnen met deze planten. Kwestie van een uitdaging aan te gaan. Ik had begrepen dat deze planten exreem moeilijk zijn...
maar dat bleek het dus niet te zijn. Ik zorg dat de planten nooit onder de 20°C staan en probeer de dagtemperatuur boven de 30°C te houden. Afgelopen zomer was dat in een kleine kas met verwarming (op koude dagen) en koeling (bij warme dagen) geplaatst in volle zon.
De planten krijgen elke dag water en de grond is nooit helemaal droog. Wel heb ik ze in hangpotten met cocosmat gezet met een losse niet-organische grond.
De planten groeiden ongeveer 1cm per 2 weken. De maakten af en toe bloemknoppen, maar die vielen er dan weer af.
Ze staan nu binnen onder kunstlicht (2700°C en 6500°K fluorescentielampen aangevuld met rode en blauwe ledjes. De temperatuur heb ik nu op 42°C overdag en 20°C 's nachts staan en...
Ze zijn nu (november!) flink aan het bloeien!

Mijn advies: warm warm warm en niet te droog en veel licht!

C&S Algemeen

vrijdag 12 november 2010 - 18:13
davea1980

Davea1980

Dank voor je bericht.

In wat voor medium heb je ze staan. Ik zette ze voorheen in een mengsel van zand,grind turf et. Na 1 waterbeurdt was het meestal snel gedaan. De overgebleven planten staan nu in korrels en zijn een stuk gegroeid. Ik hou z wel aardig droog. Ik wil z gewoon in de wookamer laten staan, en geen kassen en lampen voor 2 plantjes..

Hopelijk krig ik ze bloiend. Stinken ze?
vrijdag 12 november 2010 - 19:58
stijnghesquiere

Stijnghesquiere

Ik heb een medium gemaakt dat bestaat uit 2 delen seramis, 2 delen grof grind, 1 deel leem, 1 deel zand en een beetje fosfor mest.
Ik gebruik van die hangpotten uit ijzerdraad met een cocosmat vulling. Zo kan de grond goed doorluchten. Ik heb nog geen enkele plant aan het rotten gehad (ik heb twee grote planten en 7 kleine uit zaad van begin dit jaar).
Ik heb ze eigenlijk haast nooit droog staan. Ze hebben de neiging slap te worden na een weekje droogte. Maar misschien dat het wel extra kan helpen om zo de bloei te stimuleren.
Bloeien lijkt echt een zaak van warmte te zijn. Bij mij zijn ze regelmatig bloemknoppen gaan ontwikkelen eens de temperatuur boven de 30° begon uit te komen. Pas nu ze bij 40+ staan zijn ze doorgegroeid en open gegaan.

Stekken gaat heel gemakkelijk: twee dagen drogen en dan in vochtig grondmengsel en bij 35°C en na een week zijn de eerste wortels er al.

Stinken? Een heel klein beetje als je er met de neus boven gaat hangen. Niet de lijkgeur van sommige stapelia soorten, eerder een muf geurtje.

Woonkamer? Ja, dat had ik ook al in gedachten. Mijn moeder wilt ze ook wel, maar geen kas en kunstlicht... Ik dacht ze bij haar bij een raam naar het zuiden te zetten. In de volle zon. En bij een tuincentrum heb ik een paar glazen stolpen gekocht (was in de aanbeiding voor 13 euro). Ik dacht eraan om zo'n stolp (30cm diameter) over de plant heen te zetten in een hete periode in de zomer, zodat ze onder glas zitten om te temperatuur wat te verhogen. Misschien dat ze dan ook goed bloeien. ik vermoed dat je de stolp kunt wegnemen eens de bloemknoppen groot zijn. Maar ik moet het nog eens allemaal uitproberen. Als je ideeen hebt, ik hoor ze graag!

Hier is mijn tweede plant die in bloei staat (een iets andere variant die wat kleiner blijft):

C&S Algemeen

vrijdag 12 november 2010 - 20:25
davea1980

Davea1980

Bij mij staan ze nu in puur en alleen kleine koirrels.
Ik knipte de voet er altijd af, omdat ddeze voet kwetsbaar is en maar hele kleine worteltjes had.

Ik legde de overgebleven plant op de korrels. Enkele dagen later kwamen daar dikke witte penwortels uuit
Die groter waren dan die uit de originele voet kwamen EN het vlezige gedeelte (de stam) blijft nu bovengronds
Met dikkere wortels ondergronds die nu tegen een groter stootje kunnen. Alleen zo heb ik de plant nu sinds april
In de woonkamer kuNen houden.

Dat wat je vertelde over bloemknoppen die afvielen had ik bij mijn stapelia ook heel erg. Deze stond op het noorden. Is dit probleem echt te wijten aan licht? Het leek alsof de knopoen verdroogde
vrijdag 12 november 2010 - 20:35
stijnghesquiere

Stijnghesquiere

Ik denk dat het eerder een kwestie van temperatuur is met die bloemknoppen, minder van licht. Ik zat zelf aan een raam op het zuiden te denken vanwege de warmte door het zonlicht.
vrijdag 12 november 2010 - 20:37
jako

Jako

Hoi Dave

Ik ben twee jaar geleden op reis geweest door Zuid Ethiopië en heb van daar z'on stek meegebracht, nu twee jaar verder heb ik daar amper leven in gekregen, ze leeft nog, maar groeit amper, ze staat in de zomer gewoon in mijn serre en in de winter in onze keuken, het ganse jaar geef ik ze amper water, misschien ga ik volgende zomer eens je truk met de glazen stolp proberen?
Wat ik je eigenlijk wou vragen, op 12 december geef ik een voordracht in cactusclub Lophophora over Z Ethiopië, zou je me soms eens wat foto's van je planten willen doormailen (wel ongecomprimeeerd) als ik mag zou ik er dan eentje willen tonen om de vergelijken te tonen tussen cultuurplanten en natuurplanten.
Ik heb ginder enkele foto's getrokken van een plant in 't wild, en zal je graag deze foto's eens doormailen.
Mijn e-mailadres is : [email protected]
Alvast bedankt
zaterdag 13 november 2010 - 10:09
stijnghesquiere

Stijnghesquiere

Hoi Jako, ik heb je een mail gestuurd ivm de foto's.

ik hoop dat je je plantje flink aan de groei kunt krijgen. Ze kunnen echt heel snel groeien.
Voorbeeld (met 2 euro muntje in het potje rechts):

C&S Algemeen

zaterdag 13 november 2010 - 11:20
stijnghesquiere

Stijnghesquiere

En als Gent nu niet zo ver weg lag, dan zou ik met plezier zijn komen kijken naar je presentatie over Zuid Ethiopië!
zaterdag 13 november 2010 - 11:42
Wiebe

Wiebe

Ik had begrepen dat deze planten exreem moeilijk zijn...
maar dat bleek het dus niet te zijn. Eigenlijk bevestig je dat de planten wel degelijk moeilijk zijn want de cultuuromstandigheden zoals jij die beschrijft, zijn in een gemiddelde verzameling in een kas/serre moeilijk te realiseren. Wat jij wel mooi beschrijft is dat indien je de planten de juiste omstandigheden geeft, planten (i.h.a.) niet moeilijk hoeven te zijn. Ik zeg dan ook wel eens dat planten nooit moeilijk zijn alleen dat wij als liefhebbers de planten niet de juiste condities aanbieden. Dus niet de planten maar wij als liefhebbers zijn de 'schuldige' dat planten het niet doen.

Wiebe
zondag 14 november 2010 - 21:31
stijnghesquiere

Stijnghesquiere

Eigenlijk bevestig je dat de planten wel degelijk moeilijk zijn want de cultuuromstandigheden zoals jij die beschrijft, zijn in een gemiddelde verzameling in een kas/serre moeilijk te realiseren.
In een zekere zin heb je gelijk. Maar ik denk dat er ook een middenweg is. Moeilijk kan ook zijn: een specifieke behandeling, afwijkend van wat men gewent is te doen.

Een serre kan warm zijn in de zomer en dan moet men niet teveel schrik hebben om deze planten goed water te geven. En in de winter moeten ze in huis gezet worden en matig begoten worden. Ik ben ervan overtuigd dat de planten het dan ook goed kunnen doen. Misschien groeien ze dan minder snel en bloeien ze enkel in warme zomers. Maar dat zal in de natuur ook zo zijn: daar zijn de omstandigheden ook niet altijd de meest ideale.
Zelf zie ik Edithcolea als een onderdrukte tropische plant die zich aangepast heeft aan een droog en warm klimaat, maar die als hij de kans krijgt het uitstekend doet in een warm en vochtig klimaat.

Dus niet de planten maar wij als liefhebbers zijn de 'schuldige' dat planten het niet doen.
Beter kun je het haast niet verwoorden!
zondag 14 november 2010 - 22:10
davea1980

Davea1980

Beste jako

Ik heb je net een mail gestuurd.
Een foto van de plant in september met een paar grote bloeiers.

Momenteel staat hij weer in bloei. Meer bloemen maar wel kleiner.

Had je mijn mail ontvangen?
zondag 14 november 2010 - 22:55
Mamamia

Mamamia

Hallo,

Wat een pracht van deze bloemen maar héél delikaat om te kweken.
Ik heb op ELK een klein exemplaar gekocht maar ik zie weinig of geen groei.
Nu weet ik pas dat de plant warmte en nog eens warmte moet hebben.
Ik zal wel afwachten of hij groeit of niet groeit.Indien deze weer voor de derde maal sterft dan is mijn poging voorbij.

Groeten,Mamamia
donderdag 18 november 2010 - 11:19

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon