menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gymno-tijd

Ga naar meest recente reactie

Wiebe

Wiebe

Ook hier is het volop Gymno-tijd met diverse soorten in knop en/of in bloei.

Wiebe

[afbeelding verwijderd niet-https]
Gymnocalycium carminanthum (= oenanthemum), zwaar bedoornd waardoor bloemen moeite hebben zich mooi te ontwikkelen.

[afbeelding verwijderd niet-https]
Gymnocalycium kieslingii f. castanea, een 10 jaar oud plantje in een 6,5 cm potje.

[afbeelding verwijderd niet-https]
Gymnocalycium spegazzinii, met de prachtige bedoorning!

[afbeelding verwijderd niet-https]
Gymnocalycium stenopleurum, mooie 'zacht-roze' gekleurde bloemen.
zaterdag 29 mei 2010 - 19:10
cactuszot

Cactuszot

Wiebe, ben jij zeker dat carminanthum een synoniem is van oenanthemum ? Jammer dat de bloemen met dit weertje nog niet mooi openkomen, hé.

mvg
Geert
zaterdag 29 mei 2010 - 19:21
Wiebe

Wiebe

ben jij zeker dat carminanthum een synoniem is van oenanthemum Graham Charles noemt in zijn boek de volgende soorten als synoniem onder G oenanthenum: G ambatoense, G carminanthum en G tilliananum. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het hier niet mee eens zijn.

De G kieslingii stond vol open hoor! Dat de bloemen van andere soorten nog niet open zijn, komt ook door het tijdstip; van de laatste soort stond één van de bloemen wat later op de dag wel open.

Wiebe

[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 29 mei 2010 - 20:47
Paronoto

Paronoto

"Graham Charles noemt in zijn boek de volgende soorten als synoniem onder G oenanthenum: G ambatoense, G carminanthum en G tilliananum"

Wiebe, geeft hij dan ook de reden op voor die synonimie?
zaterdag 29 mei 2010 - 20:51
Wiebe

Wiebe

geeft hij dan ook de reden op voor die synonimie? Nee, daar gaat hij niet uitgebreid op in. Hij publiceert in zijn boek wel de beschrijving van de 'andere soorten' en het als synoniem beschouwen heeft m.i. met name te maken met een wat 'breder' soortsbegrip dan de oorspronkelijke beschrijvers (de traditionele lumpers vs. splitters).

Wiebe
zaterdag 29 mei 2010 - 21:03
AlainFSD

AlainFSD

Heb de afgelopen ELK uitgebreid met de man kunnen praten en tot aan mijn 'knoezels' (enkels voor de Nederlanders; sorry kom net van een symposium over kustgermanisme thuis ) gevoeld dat hij een lumper is zoals alle Hunt-volgelingen, zeg maar Britten.
Hij was trouwens voor de publicatie van Hunt's en Taylor's gedachtengoed precies het tegenoverstelde.
Enfin, ik ben beleefd gebleven en heb hem gfeliciteered met zijn boek, ik meen dat trouwens ook, het is een zeer lovenswaardie poging om een onmogelijk geslacht in kaart te brengen.
Enfin, om zijn overgang van 'splitter' naar 'lumper' beter te begrijpen kan ik iedereen zijn pré-lumper boek in de reeks Cactus File Handbook over Copiapoa aanraden. Dringend te lezen om in te zien wat de man echt denkt.
Ik kan me absoluut niet van de mening ontdoen dat deze 'soldaat' zodanig is tot de orde geroepen dat zijn Gymnoboek, ik herhaal, een uiterst waardevolle poging die alle lof verdient, werd aangemaand om dringend in het 'Engelse gelid' te lopen.
Ik bezoek trouwens binnenkort enkele persoonlijke cactusvrienden in zuid Engeland en ze hebben me al laten voelen dat ze graag een open discussie willen zien wanneer ik langs de Britse 'branch' van Tony Mace zal passeren. Het zal me benieuwen in hoeverre ze nog van hun standpunt zullen durven afwijken
JMHO,

Alain
zaterdag 29 mei 2010 - 21:26
Wiebe

Wiebe

Onder welke naam heb je deze laatste staan; G ambatoense? G weissianum?

Wiebe
zaterdag 29 mei 2010 - 23:15
Wiebe

Wiebe

John Pilbeam schrijft in zijn boek bij G oenanthenum over deze 3 soorten: 'from the same area as G. carminanthum and G tillianum, which differ from each other only a little'. Uit de beschrijvingen in beide boeken kan ik het kenmerkende onderscheid tussen deze soorten niet opmaken dus hou ik het voor al deze soorten gewoon bij G oenanthenum.

Wiebe
zondag 30 mei 2010 - 09:59
WillyN

WillyN

Volgens de nieuwe taxa van AGC is de carminanthum inderdaad een oenantheum.

het werd de oenantheum ssp. carminanthum.

Er bestaat ook de carminanthum var. montanum, dit is een synoniem voor de tillanum ssp. montanum

Willy
zaterdag 5 juni 2010 - 11:00

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon