menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Seramis versus Hydrodensa

Ga naar meest recente reactie

Dany

Dany

Zoals iedereen wel weet heb ik vorig jaar het veel besproken hydrodensa bestelt, ik ben daar nu een beetje mee aan het experimenteren. Ik ben begonnen met 4 topleden van Tephrocactus articulatus, ik heb er 2 afgesneden en 2 volledig gelaten en heb ze een maand laten drogen. Op 13 mei 2008 heb ik ze opgepot, van ieder één in seramis en in hydrodensa vandaag heb ik ze uitgehaald om eens te kijken. ze hebben natuurlijk altijd tesamen gestaan en de zelfde behandeling gekregen.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

zoals iedereen ziet heeft alleen een lid in hydrodensa dat niet afgesneden is geweest tot nu toe wortels gemaakt.

Een tiental dagen geleden heb ik een stek van Cleistocactus Tessimanus die hier al zeker 2 maanden lag te drogen in de hydrodensa gestoken met dit resultaat al

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

die 2 kleine experimentjes bewijzen natuurlijk nog niet erg veel, maar ik heb het gevoel dat die hydrodensa niet zal moeten onderdoen voor seramis waarschijnlijk zal het nog iets beter zijn om planten te laten wortels aanmaken.

Ik heb nu ook enkele zaailingen (2007) van Ariocarpussen in de pure hydrodensa verspeend en zaailingen van Pediocactus knowltonii (2007) in een mengeling van bims en hydrodensa. Ik zal jullie daarvan op de hoogte houden

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Graag zou ik van Wiebe en Micraracer willen weten wat hun bevindingen zijn met hydrodensa?

woensdag 25 juni 2008 - 17:59
Wiebe

Wiebe

Dany,

Leuk om je resultaten te zien. Ik heb nog geen test gedaan maar zal binnenkort met wat stekken beginnen. Ik laat de resultaten t.z.t. weten.

Wiebe
woensdag 25 juni 2008 - 18:57
Dany

Dany

Volgende test zal zijn met een Uebelmannia, gisteren gezien dat de entstam van een Uebelmannia gerot was, ik heb er de scheuten afgehaald en zal ze nu 3 à 4 weken laten drogen en ze dan verdelen 3 op seramis en 4 op hydrodensa. De Uebelmannia was beschadigd geweest in zijn kop vandaar de spruiten.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ik hou jullie op de hoogte
Commentaar is altijd welkom en/of tips natuurlijk ook
donderdag 26 juni 2008 - 14:07
Dany

Dany

En wat is uw referentie als "blanco" ?? Argex 3mm korrel ?

Willy, wat bedoel je daarmee?
donderdag 26 juni 2008 - 18:03
Pieter

Pieter

Willy, ik ben hier niet mee akkoord hoor. Je kan wel degelijk twee zaken met elkaar vergelijken zonder een derde erbij te betrekken, maar de details van dat alles zitten me wat ver. Het is wel zo dat je meer dan twee planten per substraat moet gebruiken. Ik vermoed dat Tom hier meer kan over zeggen?
donderdag 26 juni 2008 - 22:14
Dany

Dany

Ik wil daar gerust een ander substraat bij nemen (argex, lava, bims, gemalen baksteen, kleine kiezel, of iets anders) maar ik heb natuurlijk maar 7 spruiten van die Uebelmannia en ben niet van plan om andere kapot te snijden. Ik kan dat ook doen met Echinopsishybriden maar dat vind ik ook geen referentie want die trekken altijd wortel op gelijk welk substraat.
Stel maar iets voor of denk er nog eens over na, die stekken moeten toch een tijd drogen.
Misschien kan Wiebe en Micraracer ook zoiets doen?
donderdag 26 juni 2008 - 23:03
Pieter

Pieter

IMHO heb je in een vergelijkende studie altijd een referentiegroep nodig .. daarom worden geneesmiddelen getest met een groep "patienten" die (ongeweten) een placebo krijgt ... hoe kan je anders "toevallige" resultaten (goede of slechte) uitsluiten ?


Dat is omdat bij testen met geneesmiddelen de werkzaamheid wordt getest van dat product, niet of het beter is dan een ander. Maw er wordt getest als het beter is dan niets. Hier wordt getest als hydrodensa beter is als seramis. Dat is toch een eenvoudige T-test? Of heb ik het dan zo mis?
vrijdag 27 juni 2008 - 10:49
Wiebe

Wiebe

Ik ga volledig mee met Pieter. Een "neutraal" substraat is m.i. niet nodig om een uitspaak te doen of het ene substraat beter is dan het andere. Wel zul je een voldoende grote streekproef moeten hebben om met "zekerheid" uitspraken te doen.

Wiebe
vrijdag 27 juni 2008 - 14:37
Pieter

Pieter

Willy, en hoe definieer je dan je neutraal substraat? Waarom kan seramis dat niet zijn? Of moeten dat glassbeads zijn? Ik volg je redenering niet goed hoor. Het gebruik van een groep identieke testplanten ben ik volledig mee eens. En die verdeel je onder substraat A en B. Na een tijd meet je de wortellengte per plant of het aantal wortels per plant en vergelijk je gemiddeldes en standaardafwijkingen met behulp van een T-test. Soit
vrijdag 27 juni 2008 - 17:13
Tomby

Tomby

Ik denk dat deze tests wel geschikt zijn om te weten of het seramis kan vervangen, om te weten of je het tussen je substraat kan mixen zal je dat ook degenlijk moeten mixen om dit te kunnen testen, het lijkt me alsof die zaailingen hetzelfde staan nu als dat die in 100% min. 3-6mm bims zouden staan zonder enige bijvoeging. Ik volg ook wel de redenering dat je minstens X aantal test-subjecten moet hebben om een conclusie te kunnen maken, de ene is de andere niet, niets is altijd hetzelfde, of heb je nog nooit iets gekocht dat stuk bleek te zijn toen je de doos thuis opende?
Natuurlijk moet je bij testen een beetje overdrijven om echt correcte resultaten te krijgen,
water word bv gegeven uit afgemeten bekers zodat je op de ml hetzelfde water geeft enz. anders speelt men nog altijd met "geluk".

Grtz
vrijdag 27 juni 2008 - 23:11
micraracer

Micraracer

Hier een antwoord van micraracer,ik heb mijn hydrodensa alleen maar gemengd met mijn cactussubstraat moet nog ondervinden of ik t ook vaker gebruik.Maar ik denk dat ik net zoo goed dakpannen en oude bloempotten kan gebruiken net als ik eerst deed.Die kun je overal voor noppes krijge he,en ze zijn denk ik net zo goed.


Gr Mart.
zaterdag 28 juni 2008 - 19:46
atmo

Atmo

Erg tof dat er hier met HD is getest !

Zoals jullie misschien al wisten ben ik geen cactus kenner maar wat betreft testwerk durf ik wel te stellen dat een test met 2 mediums wel een verantwoorde conclusie kan opleveren als de aantallen maar hoog genoeg zijn .

Belangrijk om nog te noemen is dat HD ,die net nieuw is nog erg veel oplosbare mineralen/zouten bevat die de EC waarde rond de wortels enorm hoog maken als er vooraf niet intensief wordt gespoeld (met zuur water het liefst). Zonder spoelen zit je dus met een hoge Ec waarde + een hoge ph waarde ( 7+) . Hoe hoger de EC waarde des te moeilijker de ph waarde is bij te sturen.

Heeft de topic starter gespoeld vooraf ?

Ik weet niet hoe het bij Seramis is maar HD houdt voedingszouten erg goed vast . Dit is natuurlijk een typische eigenschap van klei ,en aangezien Seramis ook klei betreft zal dit daarvoor ook wel opgaan. Het testen van HD is nog altijd volop aan de gang ,dit wordt overigens eigenlijk alleen maar door hobbyisten gedaan. Commercieel gezien is het hoge gewicht van HD een slechte keuze geweest,dit maakt het vervoer erg duur . Toch is er voor gekozen omdat er bij het kweken voordelen aan vast zitten.

Je kunt in feite ook dakpannen klei gebruiken , inderdaad , en dan 3 verschillende soorten in bolletjes vorm. Bolletjes zorgen er in ieder geval voor dat de wortels altijd eenvoudig hun weg kunnen vervolgen, bij die vorm is een blokkade onmogelijk. Of dit ook werkelijk een voordeel is voor de plant valt lastig te zeggen.

Is argex trouwens hetzelfde als hydroton ?

zondag 29 juni 2008 - 03:34
atmo

Atmo

Bij hydrodensa is het zo dat je na het goed te hebben doorgespoeld gewoon een inert medium hebt. Alleen bij waarden onder de ph 5 zal er nog wat kalk in oplossing gaan . Onder normale omstandigheden zijn er geen rare fratsen te verwachten en kan er op de normale manier water en voeding worden gegeven.

Het is inmiddels duidelijk dat de planten waar wij mee werken het er goed op doen hetgeen aantoont dat de ph waarde in ieder geval niet boven de 7 uitkomt . En eenmaal voldoende wortels tussen de korreltjes in kan er zelfs gewoon water langs onder worden gegeven . Er is dan blijkbaar voldoende cappilaire werking om water goed te verspreiden

Je zou het kweken op ongemixte hydrodensa hydrocultuur kunnen noemen , maar het verschil met hydromediums zoals steenwol is dat het in staat is voedingszouten goed vast te houden, net als gewone natuurlijke klei dat doet maar zonder het nadeel dat het uit elkaar kan vallen.

Op dit moment test ik organische voedingstoffen die uit algen en zeewieren zijn vervaardigd in combinatie met HD. De organische deeltjes van deze voedig zijn zo klein dat ze waarschijnlijk ook door de HD korrels kunnen worden vastgehouden om later hun mineralen aan de plant af te kunnen staan . dit is weer meer biologisch zou je kunnen zeggen en dat heeft voordelen voor de manier van voeden.

Leuk om eens in de cactus wereld te kijken trouwens ,ook interessant .

Ik heb al naar deze site en dit topic gelinkt op een bepaalde internationale site , ik hoop dat dit ok is .


maandag 14 juli 2008 - 23:57
atmo

Atmo

De verschillen zijn vrij duidelijk , het soortelijk gewicht en de hoeveelheid water die het vasthoud. HD houd veel minder water vast dan al die andere klei-achtige materialen zoals Seramis . Of dit ook werkelijk voordelen geeft moet nog verder worden uitgetest .

De hoeveelheid calcium die vrij komt uit kalk zal bij bijvoorbeeld ph 5 veel groter zijn dan bij ph 7 . Er vind simpelweg een zuur base reactie plaats . Kalk lost op in (gaat in reactie met) een zuur en neutraliseerd het . De ene kalksoort doet dat meer als de andere. Elke soort heeft zijn eigen zuurbindende waarde.

In de landbouw zien we dat klei gronden veel minder last hebben van uitspoeling dan andere grondsoorten zandgronden bijvoorbeeld. kleigronden verzuren dus minder snel. Verzuring vind bij intensieve teelt vanzelf plaats onder andere doordat de plantwortels een organisch zuur afscheiden.

Wat er over HD duidelijk is , is het volgende : Het bevat een behoorlijk grote kalk buffer dat er met veel spoelen uitgehaald kan worden , dan is het gewoon een nagenoeg inert groeimedium geworden
Vraag : kun je op ongemengde argex ook gewoon inzaaien?
donderdag 24 juli 2008 - 09:53
atmo

Tekst aangepast

Atmo

Ik gaf al aan " Of dit ook werkelijk voordelen geeft moet nog verder worden uitgetest .
"


u zegt :
"De meeste Calciumzouten zijn bij neutrale pH zo goed als onoplosbaar"

en ik zei :" De hoeveelheid calcium die vrij komt uit kalk zal bij bijvoorbeeld ph 5 veel groter zijn dan bij ph 7 " is toch zo'n beetje hetzelfde .

U legt mij woorden in de mond die ik niet gesproken heb , bijvoorbeeld dat deel over verzuring van grond : "Verzuring vind bij intensieve teelt vanzelf plaats onder andere doordat de plantwortels een organisch zuur afscheiden"
Ik beweer nergens dat grond direct verzuurd door de organische zuren die de wortels afscheiden .

Ook wist ik niet dat je op dit forum alles wetenschappelijk moet formuleren .
En waarom dergelijke hoogdravende retoriek als reactie ?

Ook heb ik al aangegeven waar het spul vandaan komt . Waar zij het dan weer vandaan hebben weet ik niet .

Over het gewicht schreef ieman dal eerder op dit forum :
Mijn eerste bevinding was dat het van ver lijkt op argex maar veel zwaarder is dan argex en seramis, ik heb dan nl. een liter (het kan ook iets meer of minder geweest zijn maar de hoeveelheid was ieder keer het zelfde) van elks gewogen met volgende resultaten:
1 liter seramis = 370gr
1 liter argex = 550gr
1 liter hydrodensa = 980gr
alles in 100% droge toestand
Tweede bevinding was dat het veel harder is dan seramis en argex. Seramis en argex kon ik gewoon pletten door er met een hamer op te duwen, op hydrodensa moest ik effectief kloppen om het stuk te krijgen.



zaterdag 26 juli 2008 - 01:05
atmo

Atmo

U verbond allerlij zaken aan mijn uitspraken waar ik totaal niet op doelde.

Overigens citeerde ik een stuk van iemand anders hier op het forum , die persoon sprak over het platdrukken van Argex .

Hoe dan ook het verschil van hydrodensa met argex en Seramis blijft zoals ik eerder ook al zei het gewicht en de hoeveelheid water die het vasthoudt . Daar hoef ik geen wetenschappelijke onderzoeken voor te doen dat ziet/merkt iedereen snel genoeg .
zaterdag 26 juli 2008 - 20:45
Paronoto

Paronoto

Moer er nog zand zijn.......
zaterdag 26 juli 2008 - 21:44
atmo

Atmo

Hoeveel en voor hoe lang ? Dat hangt af van een hele reeks factoren en omstandigheden . Dus ik zie het nut niet direct van in van exacte getallen .

Je verwacht hier een kant en klaar onderzoek van mij , waarom ? Ik gaf toch steeds aan dat we daar mee bezig zijn . Waarom denk je dat we mensen samples aangeboden hebben??
Mijn doel hier is jou totaal niet duidelijk
zaterdag 26 juli 2008 - 23:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon