menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Sempervivum gezond of niet

Ga naar meest recente reactie

Jeannette1

Jeannette1

Sempervivum.
Huislook(Nederlandse naam), een zeer sterk plantje met prachtige leerachtige rozetten.
Is goed winterhard en bij uitstek geschikt voor Rotstuin en plantenbak.
In zeer veel soorten leverbaar met een hoogte van ca. 15-20 ca.
De bloei is van juni-september en zeer speciaal!
Groeit zelfs op dakpannen.
Dit is de beschrijving van het kaartje wat bij het plantje zat.

Nu echter zie ik pas de foto's die Ger genomen heeft en tot mijn verbazing zitten en witte draden gespannen van punt tot punt.
Dit op elke rozet, zelfs op de kleinere die pas uit zijn gekomen.
Nu heb ik 2 vraagjes: Kennen jullie dit plantje? en... 2e vraag, hoort dit op het plantje te zitten of is het een soort spint?
Dit is een gescande foto van het kaartje van het plantje.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Dit is de foto van ons plantje in het kleine Rotstuintje van Ger.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Hopelijk weet er iemand het antwoord.

Groetjes, Jeannette
zondag 22 juni 2008 - 13:47
mjohanna

Tekst aangepast

Mjohanna

Hallo,
Jouw plantje is kerngezond!! Te gezond zelfs. Jullie hebben de sempervivum in en tuincentrum gekocht, en daar doen ze daar een algemeen kaartje bij. De foto op het kaartje toont een sempervivum tectorum soort. En jouw plantje is een semp. arachnoideum srt. Ook wel spinnewebhuislook genaamd. (waar zou die naam nou op wijzen) Sempervivums zijn er een vele maten en kleuren er zijn duizende soorten. Ik heb er zelf zo'n kleine honderd srt. op naam.
Maar zelfs als we de zelfde hadden zou jij hem niet herkennen. De mijne zien er in kenners ogen een stuk natuurlijker uit.
Want de tuincentrum plantjes worden altijd flink opgefokt in een veel te rijk potgrond mengsel en leggen als ze daar in de winter nog in staan vaak het loodje om dat ze rotte wortelhalzen krijgen vanwege te lang nat. Ze kunnen onbeperkt vorst verdragen maar moeten op kunnen drogen bij nat weer. Als je deze plantjes uit pot als kluit op het dak gaat leggen zullen de meeste rozetten dood gaan. Pot ze op in een aardewerk pot in een rivierzand kiezel mengsel met hooguit een paar % potgrond en het zullen er ieder jaar meer worden. De rozetjes zullen kleiner blijven maar mooier van kleur. Hoop ik voor jouw althans.

p.s. De jonkies komen niet uit, maar groeien met een soort navelstrengetje vanuit het moederplantje.
zondag 22 juni 2008 - 14:05
Harry54

Tekst aangepast

Harry54

Jeanette,
Kijk maar wat hier langzamerhand aan het gebeuren is: ze kruipen eruit en groeien verder in de poreuze steen.
groet Harry

Marian, ik heb dit staan als S. hirta. Witte bloeier. Klopt dat? (Jovibarba hirta)

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 22 juni 2008 - 14:54
mjohanna

Tekst aangepast

Mjohanna

Het is bij sempervivums en jovibarba onmogelijk om er nog een naam op te plakken als je hem niet op een vertrouwd adres met naam het gekregen.
Onder de sempervivums zijn ook wit bloeiende planten. Jouw plant lijkt mij geen jovibarba te zijn , alhoewel ik mij geen echte kenner durf te noemen.
Sempervivum maken jonkies die met een draad aan de moederplant vast zitten en jovibarba's onderverdeeld in grof weg 2 srt. (die ik ken!) heb je de J.heuffeli planten die zich steeds om te vermeerderen opdelen en opsplitsen 2-4-8 en aanelkaar vastgegroeid blijven. en de globifera familie die hun jonkies los op de moederplant hebben liggen en die bij de minste aanraking er van af rollen en waar en hoe ze ook terecht komen altijd in staat zijn om ergens vast te groeien. Als ze op hun kop landen draaien ze zich door hun groei zelf weer op hun pootjes (spreekwoordelijk dan he)
Ik heb me nooit zo in hun hele afkomst enz. verdiept en vind ze allemaal gewoon mooi en bij de rotstuin horen . Je zult mij dan ook niet horen zeuren als er geen namen bij staan. Zoals Paranoto bij een ander topic al 's terecht opmerkte zonder naam ook mooi.
Ik zou bij jouw plant het naamplaatje weghalen, ik denk niet dat het klopt.
zondag 22 juni 2008 - 15:45
Harry54

Harry54

Ja, mee eens, dat gedoe met al die namen is (bij mij) door het gecomputer gekomen. Daarvoor had ik driekwart zonder naam staan en genoot ik er net zoveel van.

Hier nog evn de bloem en dit is beslist eentje van de globiferafamilie. Als ze straks wat groter zijn rollen ze zomaar weg en wortelen overal hoe ze ook terecht kwamen.
groet Harry

ps. Heb je deze wel?

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 22 juni 2008 - 15:55
Paronoto

Paronoto

Voor wie op Succulenta (Nl) geabbonneerd is/was, er is ooit eens een artikelenreeks gepubliceerd door ne specialist terzake...lezen maar.
zondag 22 juni 2008 - 17:06

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon