Anke,
Zelf heb ik nog geen zuurdesembroden gebakken, teveel andere recepten nog
.
Zo'n broden bakken vraagt veel tijd maar het schijnt dat na een aantal keren (zetsels dus die je overhoudt) je geweldige resultaten kan bekomen.
zuurdesem is gebaseerd op een natuurlijk rijsmiddel.
Een traditioneel brood is volledig afhankelijk van de wilde gisten in de lucht.
Er zijn best veel recepten ervoor.
Onder de juiste omstandigheden zal elk deeg van meel en water gaan gisten, een proces dat doorzet als er zetmeel of suiker aan wordt toegevoegd.
In Frankrijk noemen ze het zuurdeegzetsel chef of levain.
Ik heb een aantal recepten gevonden maar deze leek me wel leuk.
Frans boerenbrood:
(dit duurt vier dagen)
Voor het zuurdeegzetsel:
50g volkorenmeel
3 el warm water
Voor de 1ste verversing:
4 el warm water
70 gr volkorenmeel
Voor de 2de verversing:
1,2 dl lauwwerm water
120 gr witte bloem
20 gr volkorenmeel
Voor het deeg:
1,5-1,75 dl lauwwarm water
350 gr bloem
2 tl zout
Voor het zetsel of de chef:
doe het meel in een kom, giet het water erbij en kneed zo'n drie min. Dek het af met folie en laat het 2 dagen op een warme plaats staan.
Verwijder de korst en neem 2 el van het vochtige deeg in het midden.
Meng dit in een kom met het water voor de eerste verversing. Roer dan geleidelijk het meel erdoor. Dek af met ingevette folie en laat het rijzen voor 10 uur tot het volume is verdubbeld.
Maak nu het deeg: meng het water geleidelijk door het deeg en daarna het meel en het zout. 5 min kneden.
Doe het weer in een kom, dek af en laat het 1,1/2 tot 2 uur rijzen tot het verdubbeld is.
Sla het deeg terug en snijd er 120 gr af voor een volgend brood. (dit kan je 3 dagen bewaren in de ijskast, dit zetsel gebruik je in de tweede verversing.)
Maak van de rest een bal.
Bedek een mand of kom van 10 cm hoog en 23 cm doorsnee met een met bloem bestoven keukenhanddoek. Leg de bal erin, dek af met ingevette folie en laat het 2-3 uur rijzen.
Oven voorverwarmen op 230° leg het op een bakplaat, bestuif het met bloem.
Maak vier inkepingen met een scherp mes zodat je een vierkant bekomt bovenop en 30 tot 35 min bakken.
Laat het koelen op een rooster.
Veel succes
Groetjes
Ann