Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik weet, het is nog niet echt het moment, maar vorig jaar heel slecht gevaren met tomaten in te leggen(met steriliseren etc..) in bokalen met blijkbaar slechte schroefdeksels -> alles rot en mogen wegkappen. Ik dacht dat ik de bokalen weggegooid had, maar had ze blijkbaar toch aan de kant gezet. Nu dacht ik om net als bij confituur, deze opnieuw te gebruiken om tomaten in te leggen, maar deze nu met een laagje paraffine af te dekken. iemand ervaring mee, doen, of niet, en waarom ?
Als je zoveel tijd en energie in iets steekt en dan je werk verloren ziet gaat, dat kan niet prettig zijn. Toch mooi dat je daardoor niet ontmoedigd bent.
Ik weet niet of paraffine een goed idee is. Paraffine krimpt bij het stollen en als er dan toch wat lucht bij kan, heb je weer hommeles.
Mijn moeder maakte tomaten vroeger in in echte weckpotten. En later in potten met schroefdeksel. Ze pureerde de tomaten door ze door de roerzeef te halen en deed er flink wat zout bij. Een enkele bokaal wilde wel eens slecht sluiten (het deksel blijft dan bol staan en klikt als je erop drukt), maar een totale uitval zoals jij beschrijft heb ik nooit geweten.
Voor je de bokaal open maakt altijd nakijken of het deksel nog altijd goed gesloten is. (Als je schroefdeksels gebruikt mag het deksel niet klikken als je erop duwt.) Zeker met tomaten is botulisme een gevaar.